Samsun Haber
Giriş Tarihi : 22-05-2020 14:30   Güncelleme : 22-05-2020 14:37

Meslek Ve Üniversite Tercihleri

Çocuk Gelişim Uzmanı Ayşenur Bekaroğlu, tercih döneminde dikkat edilmesi gerekenler hakkında gençler ve aileleri bilgilendirdi.

Meslek Ve Üniversite Tercihleri

 AİLELER VE GENÇLER İÇİN TERCİH DÖNEMİ 

Çocuk Gelişim Uzmanı Ayşenur Bekaroğlu, tercih döneminde dikkat edilmesi gerekenler hakkında gençler ve aileleri bilgilendirdi. Ayşenur Bekaroğlu, ”Değerli ebeveynler ve üniversite tercihleri döneminde olan gençler, zorlu bir maraton döneminin ardından hayata yön veren önemli süreçlerden biri de meslek tercihleri dönemidir. Üniversite ve meslek tercihi yaparken dikkat edilmesi konusunda önerilerimizi sıralayalım: Üniversite tercihleri üniversite sınavları puan ve sıralamalarıyla gerçekleştiriliyor olsa da hayatınıza yön verecek bir meslek seçimi yapmakta olduğunuzu unutmayın. Tercihler yapılırken sadece açıkta kalmamak adına yapılan tercihler, daha sonra mutsuzluk oluşturabilir. Kendiniz için doğru kararı vermeye gayret edin. Doğru kararı verebilmek için kendinizi tanıyın, güçlü ve zayıf yanlarınızı, ilgilerinizi ve yeteneklerinizi tanıyın. Bunu yaparken, ailenizden, rehberlik servislerinden destek alın. Meslek tercihlerinde karar verirken mutlaka düşündüğünüz meslek grubundaki kişilerle iletişime geçin. Mümkünse görev yerlerinde ziyaret edin. Somut olarak ne yaptıklarını görün, kişilerin meslekleri hakkındaki görüşlerini alın. Ancak burada hatırlatmalıyım ki her meslek sahibi mesleğini isteyerek seçmemiş olabilir. O yüzden birden fazla kişiden görüş almak daha gerçekçi olacaktır.” dedi. 

Neye göre meslek seçilmesi gerektiği ile ilgili açıklama yapan Bekaroğlu, ”Meslek tercihinde dikkat edilecek temel şeyler: kişinin ilgi ve yetenekleri, ilgi ve yeteneklerine uygun meslek grubu, yaşadığı veya yaşamak istediği bölgeye göre kişinin ilgilendiği mesleğin durumu olarak kabaca betimleyebiliriz. O yüzden önce kendinizi tanıyın bu konuda uzmanlardan destek alabilirsiniz. Meslekleri ve iş alanlarını tanıyın. Daha sonra bu meslek gruplarında görev yapan kişilerle tanışın görüşlerini alın. Ardından kendinize uygun olacağını düşündüğünüz ve yaşamak istediğiniz hayat için planlayıp kendiniz için en doğru olanı seçmeye gayret edin. Bunu yaparken profesyonellerden, ailenizden destek alın. Unutulmamalıdır ki tercihler hayatımıza verdiğimiz yön açısından önemli bir dönüm noktası olsa da geri dönülmez değildir. Sevdiklerim daha çok istediler, kırılmasınlar veya ilgimi çeken başka ama puanıma göre burayı yazmam daha uygun gibi gerekçelerle istemediğiniz veya ilginizi çekmeyen alanlara yön almak hayatınız boyunca iş yaşamındaki motivasyon, enerji, üretkenlik ve gayret etme gücünüzü etkileyeceğinden, kendiniz için doğru olacak alana öncelik verin. Unutmayın; bu hayatı öncelikle siz yaşayacaksınız.” diye konuştu. 

“ÖNÜ AÇIK MESLEK”  SINIFLANDIRMASI YAPMAYIN

Ayşenur Bekaroğlu, tercih yapılmadan önce yapılması gerekenlerle ilgili “Önü açık meslek” diyerek yönlendirilen meslekler diye bir sınıflamaya göre tercih yapmak uygun değildir. Zira bugün önü açık olan meslek yarın için şartları değişebilir veya sizi mutlu olmayacağınız bir iş yaparak yaşamak durumunda bırakabilir. Bir mesleğin önünün açıklığı ya da kapalılığı size bağlıdır. Önü açık betimiyle tercih edilen bir meslek, ama kişi benimseyemezse ya da mutsuzsa bu iş hayatına da yansıyacaktır. Dolayısıyla bu kişiyi başarısız yapacaktır. Aynı şekilde önü kapalı olarak tasvir edilen bir meslek olabilir, ancak kişinin ilgisine yeteneğine kişiliğine uyumluysa, çalışmak onu yormayacağı veya severek yapacağı için işinde çok iyi başarılar elde edebilir. Bilgi, ilgi, tecrübe ve mesleği özümsemenize bağlı olarak iş ve hayat performansınız şekil alacaktır. Bunun için çabalamanızdır önemli olan, çabaya bağlı performans zaten kendiliğinden gelecektir. Tercih edeceğiniz üniversiteleri mutlaka inceleyin. Hangi ilde ve bölgede bulundukları, eğitim vizyonları vb. özelliklerini tanıyın. Özel ve devlet olarak pek çok üniversite bulunmaktadır. İlgilendiğiniz meslek ile ilgili üniversitelerin bölümlerin eğitimlerinin yeterliliklerini, kapsamını mutlaka araştırın. Bu konuda bilgi almak için ilgili üniversitelerden mezun olmuş kişilerle iletişime geçebilirsiniz, inanıyorum ki üniversite ve meslek edinme yolunda yeni yürüyecek olan siz kardeşlerimize memnuniyetle ve ilgiyle destek olacaklardır. Geleceğimizin mimarları gençlerimiz, sorumluluklarınızın bilincinde, kendini tanıyan, ne istediğini bilen, vicdanını koruyarak, blgi ile donanıp, daha da ileriye gitme ve götürme gayretinde olacak, kendini gerçekleştiren, özünde mutlu bireyler olmanız gayreti ve temennisiyle, yolunuz açık olsun.” şeklinde konuşarak açıklamasını tamamladı.

adminadmin