Kültür
Giriş Tarihi : 01-12-2017 09:20   Güncelleme : 01-12-2017 09:20

Mesnevi’den Seçmeler

Filin İntikamı

Mesnevi’den Seçmeler

Hindistan’da yaşayan akıllı bir adam vardı. Bu adam, bir gün uzak bir seferden aç ve çıplak bir hâlde gelen birkaç dostunu güler yüzle karşıladı. Önce misafirlerini bir güzel ağırladı. Hepsinin karnını iyice doyurdu. Sonra misafirleri, yollarına devam edecekken onlara şöyle dedi:

- Biliyorum, yolda bir süre gittikten sonra karnınız tekrar bomboş kalacak. Pek acıkacaksınız. Buraya gelene kadar olduğu gibi, bundan sonra da açlık yüzünden birçok belâya uğrayabilirsiniz. Fakat dostlar! Aman Allah için olsun sakın ola fil yavrusu yemeyin. Şimdi gideceğiniz yolda fillerle karşılaşabilirsiniz. Siz de açlığınızdan dolayı fil yavrularını avlamak istersiniz. Onlar, size pek kuvvetsiz, pek besili gelir; ama emin olun ki anneleri pusudadır. Onları korur. Evlâdının ardından hiç bıkmadan ve usanmadan fersahlarca yol yürür. Evlâdını arar durur. Hortumundan ateşler saçar. Sakın ha! Yavrularını avlamayın.

Ben, boynumdaki öğüt borcunu ödedim. Öğüdümü tutun da canınız belâlara düşmesin, dedi. Sonra da onları uğurladı, yol etti.

Yolcular, yola düştüler. Yol uzadıkça açlıkları, susuzlukları da arttı. Ansızın karşılarına bir fil yavrusu çıktı.

Yolculardan birkaçı, bilge adamın öğüdünü unuttular. Fil yavrusunu kesip yediler. İçlerinden sadece birisi, bilgenin öğüdünü hatırından çıkarmamıştı. Arkadaşlarını uyardıysa da uyarısını kimse dikkate almamıştı.

Karınları doyan yolcular, geceleyin bir yerde konakladılar. Hepsi uykuya daldı. Aç adamsa sürüyü bekleyen çoban gibi uyanıktı.

Birdenbire kızgın bir fil çıkageldi. Önce aç adama doğru yöneldi. Ağzını üç kere kokladı. Adamdan hiçbir kötü koku gelmedi. İri fil, adamın etrafında birkaç kere dönüp dolaştı. Sonra adama dokunmadan, uyuyanların yanına doğru gitti.

Fil, bir hayvandı; ama onun da kendine göre aklı vardı. Uyuyan adamların hepsinin ağzını kokladı. Hepsinden de koku aldı. Fil, yavrusunu pişirip yiyenleri hemencecik anladı. Sonra da hepsini öfkeyle parçalayıp öldürdü.

Böylece bilge adamın nasihatlerini dinleyen adam, filin hışmından kurtulmuş oldu. Bilge adamın uyarılarına kulak asmayanlar ise cezalarını çok çabuk ödediler.

 

adminadmin