Kültür
Giriş Tarihi : 09-11-2018 08:45   Güncelleme : 09-11-2018 08:45

Mesnevi’den Seçmeler

Çirkin Sesli Müezzin

Mesnevi’den Seçmeler

Bir müezzin vardı. Sesi pek çirkindi. Kâfirlerin ülkesinde ezan okurdu. Diğerleri, ona;

- Aman ezan okuma! Savaş çıkar. Müslümanlarla kâfirler arasındaki düşmanlık uzar, dedilerse de inat etti.

Çirkin sesli müezzin, o kâfir ülkesinde ezan okumaya devam etti. Halk, bu ezan okuma meselesi yüzünden bir kargaşa çıkmasından korkuyordu.

Halk, böyle korku ve endişe içindeyken; bir de baktılar ki elinde bir takım elbiseyle kâfirin biri çıkageldi. Dostlar gibi, eline mum ve helva almış; çok güzel bir elbiseyi de hediye olarak getirmişti.

Orada bulunanlara;

- Söyleyin, o müezzin nerede? Onun selâsı ve ezanı bana öyle bir rahatlık ve huzur verdi ki anlatamam, dedi.

Herkes, adamın dediğine şaşırmıştı. Kâfire;

- Yahu nasıl olur? Hiç o çirkin ses, insana rahatlık verir mi? diye sordular.

Kâfir, orada bulunanlara şöyle cevap verdi:

- Benim pek güzel, pek nazik bir kızım var. Ne zamandır Müslüman olmak istiyordu. Bu sevda, kafasından bir türlü çıkmıyordu. Nice insan, ona öğüt verdi; ama gönlünde İslâm sevgisi öyle yerleşmişti ki ne dediysek nafile. Kızım, İslâm’a yöneldikçe ben; dert, azap ve işkence içindeydim. Elimden hiçbir şey gelmiyordu.

Kâfir, bir süre sözlerine ara verdi. Etraftakiler, iyice meraklanmışlardı. Can kulağıyla adamın ağzına bakıyorlardı. Adam, sözlerine şöyle devam etti:

- Nihayet bu müezzinin sesi, kızımın kulağına gelince, kızım; “Bu çirkin ses de nedir? Ömrüm boyunca ne bu kilisede ne de şu manastırda böyle çirkin bir ses duydum.” dedi. Kız kardeşi, ona; “Bu ezandır. Müslümanlar okur. Müslümanları ibadete çağırır.” dedi. Kızım, inanmadı; başkasına da sordu. Onlar da aynı şeyi söyleyince inandı. Yüzü sapsarı kesildi. İçinde Müslümanlık hevesi kalmadı. Ben de böylece büyük bir sıkıntıdan kurtuldum. Dün gece korkusuz, rahat bir uyku uyudum. Müezzinin sesi, işte bunun için bana rahatlık verdi. Bu sebepten de o müezzine hediyeler getirdim.

Etrafta bulunanlar, kâfir adama müezzini gösterdiklerinde, ona;

- Bu hediyeleri kabul et. Beni dertten kurtardın. Bana öyle bir iyilik yaptın ki ne yapsam hakkını ödeyemem, dedi.

adminadmin