Kültür
Giriş Tarihi : 01-03-2019 09:12   Güncelleme : 01-03-2019 09:15

Mesnevi’den Seçmeler

​Kurbağa İle Fare

Mesnevi’den Seçmeler

Bir kurbağa ile bir fare, subaşında tanıştılar. Sonra her ikisi de, bir buluşma zamanı belirledi. Böylece her sabah fare yuvasından çıkıyor ve su kenarına geliyordu.

İki arkadaş konuşuyor, birbirlerine hikâyeler anlatıp gönüllerini ferahlatıyorlardı. Fare, bir gün kurbağaya şöyle dedi:

- Kurbağa kardeş! Bazen sana bir sır söylemek istiyorum. Halbuki sen, suyun dibinde oluyorsun. Su kıyısında bağırıp duruyorum; ama sesimi sana duyuramıyorum. Ben, sadece buluşma zamanında değil istediğim her zaman seninle konuşmak, sohbet etmek istiyorum. Ben, ırmak kenarında bağırıp duruyorum; ama sen cevap vermiyorsun. Suya girmeme imkan yok. Ne olur bu işin bir çaresini bulalım!

Farenin bu sözleri üzerine iki arkadaş, konuşup görüştüler. Nihayet bir karara vardılar. Bu karara göre uzun bir ip bulacaklardı. Bu ipin bir ucunu farenin ayağına diğer ucunu da kurbağanın ayağına bağlayacaklardı. Böylece fare görüşmek istediğinde ipi çekecek; kurbağa da sudan çıkacaktı.

Bu iki kafadar, plânladıkları gibi yaptılar. İpin bir ucunu fare, kendi ayağına; diğer ucunu da kurbağanın ayağına bağladı.

Fare, canı ne zaman kurbağayla görüşmek, konuşmak istese ipi çekiyordu. Derken günlerden bir gün bir alaca karga çıkageldi. Alaca karga, ansızın fareyi yakaladı. Fare, karganın gagasında havalanınca kurbağa da ona bağlı olduğundan birlikte havalanmış oldu.

Böylece kurbağa, kendi gibi suda yaşamayan; tersine karada yaşayan birisiyle arkadaş olduğu ve kendi cinsinden olmayanı dost seçtiği için bir felakete uğradı.

adminadmin