Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 10-08-2017 12:46   Güncelleme : 10-08-2017 12:46

Metin2 oyun mu? Kumar mı? Tutku mu?

2 gün evveline kadar pek dikkatimi çekmeyen kafamda birçok makalenin hazırlığı ile meşgulken, Metin2 oyununun 13 yaşındaki bir çocuğun intiharına sebep olabileceği ile ilgili haberler ile irkildim. Zira bilgisayar ve bilgisayar programlarıyla haşır neşir olmama rağmen, Bilgisayar oyunları şimdiye kadar pek ilgimi çekmemişti. Ta ki o ölüm haberini alana kadar…

Metin2 oyun mu? Kumar mı? Tutku mu?

Gerçekten Metin2 bir oyun muydu? 13 Yaşındaki bir çocuğun ölümüne sebep olacak kadar tehlikeli bir program mıydı yoksa? Yoksa bir kumar aracı mıydı?
Metin2 oyununu oynayan pek çok kişi ile konuştum pek çok done elde ettim ve her elde ettiğim veri beni bir kez daha dehşete düşürdü. Masumane gibi görünen bu oyun aslında tam anlamıyla bağımlılık yapıyor. Kişi, Oyunda ki karakter ile kendisini özleştiriyor ve ondan sonra ise oyuncu için tabiri caizse film kopuyor!
Şöyle ki;
Ülkemizde en çok oynanan oyunlardan biri olan Metin2 en temelde klasik bir MMORPG oyunu. Metin2 adlı bu oyun Alman Ymir Entertainment Ltdfirması tarafından 2005 yılında piyasaya sürülmüş. Oyuna kayıt olurken 18 yaş altı olmadığınızı ve oyunun hakkının bu şirkete ait olduğunu kabul ediyorsunuz. Oyun ilk başta Kore ve Çin gibi Asya ülkelerinde çıkmış olsa da Game Forge sayesinde Avrupa’ya ve dolayısı ile Türkiye’ye de gelmiş. Klasik olarak her MMORPG oyununda olduğu gibi Metin 2’de de sınıf sistemi yer alıyor. Her sınıfın kendine özgü avantajları ve dezavantajları bulunuyor. Şu an için Metin2’de Savaşçı, Ninja, Sura ve Şaman ve Lycan olmak üzere beş farklı sınıf bulunuyor. Pek tabi yine klasik olarak her MMORPG oyununda yer alan Level sistemi Metin2’de de bulunuyor. Zaten Sınıf, Görev ve Level sistemi bir MMORPG oyununu MMORPG yapan en önemli özellikler arasında yer alıyor. Oyuna ilk başladığınızda karakterinizi oluşturmanızın ardından Metin2’nin dünyasında yer alan Chunjo İmparatorluğu, Jinno İmparatorluğu, Shinsoo İmparatorluğu olmak üzere üç imparatorluktan birini seçmeniz gerekiyor. Seçmiş olduğunuz imparatorluğun herhangi bir ekstrası bulunmamakta. Yalnızca seçtiğiniz imparatorluğun üyeleri ile dost olurken diğer imparatorlukların üyeleri ile savaşıyorsunuz. Bir Oyuncu Envanterinde En Fazla 2 T Para Taşıyabiliyor ve Fazlasını Taşıyamıyor. Oyun İçinde İtem Sistemi Şöyle. Oyuncunun Leveline Göre Yaklaşık Levelde Zırh, Silah, Başlık, Kolye, Küpe, Kalkan, Bilezik, Ayakkabı Gibi Malzemeler var. Ki Bir Oyuncunun En İhtiyacı Olduğu Şeylerdir Bunlar. Bunları Moblardan Düşürüp Geliştirip Satabilirsiniz Veyahut ta Kullanabilirsiniz…
Buraya kadar son derece masum görünen Metin2 oyunu için ilk verilen malzemeler ücretsiz olarak verilirken her level atlamada ise yeni malzemelere ihtiyaç duyuyorsunuz ve oyunu ücretsiz bir şekilde oynayabiliyorsunuz ancak bu malzemeleri satın alma ihtiyacı hissediyorsunuz. Zira Level yükseldikçe seçtiğiniz karaktere özel yeni bölümler açılıyor. Eğer şanslı iseniz bunu size sistem sağlarken, Şansınız yoksa! Bu defa Kredi Kartı ile sistemden satın alabiliyorsunuz. Kredi kartı ile yapmış olduğunuz alışverişte ise şirket tamamen VERGİSİZ bir şekilde para kazanmaya başlıyor. Haliyle devletin vergi kaçağı oluşuyor. Ya da ödünç olarak bu malzemeleri oyunda ki arkadaş grubunuzdan alarak oyuna ve savaşa devam edebiliyorsunuz…
Metin2, Oyunda itemlerinin +9 tabir edilen üst seviyeye çıkması ise oyunu oynayanlar için oyunu değerli kılan en büyük etkenlerden bir tanesi…
Metin2 oyununda iyi oyun malzemesi hazırlamak için para harcamak zorunda hissediyorsunuz zira oyun karakteri ile bir müddet sonra özdeşleşiyorsunuz. Sen malzemelerini hazırlıyorsun tam hazırım dediğin anda yeni malzemeler çıkıyor ve elinde ki malzemeler tam anlamıyla işe yaramaz hale geliyor. Haliyle yeni malzemeleri almak için bu defa para harcamaya başlıyorsun. Şöyle ki; Sen elindeki malzemeyi iyi hale getirdin seninle diğer oyuncular irtibata geçip Skype üzerinden görüşmeye başlıyor. Çünkü oyun içerisinde para konuşmak yasak. Para konuşulduğu anda hesabınız şikayet durumunda kapatılıyor. O yüzden de oyun içerisinde üyeler arasında kesinlikle para konuşulmuyor. Malzemeler için ya oyun içerisinde marketler var ya oradan Kredi Kartıyla satın alma yapıyorsun ya da gurup üyeleriyle irtibata geçip oradan satın alma yapıyorsun. Anlayacağınız üzere oyun bağımlılık ve hırs yaptığı için sürekli olarak yeni satın alma döngüsü içerisine giriyorsun.

Oyunu profesyonel olarak oynayanların söylediğine göre uzun süre oynayanların azda olsa muhakkak ki muhakkak oyuna para yatırdığını söylüyor. Ve oyunu oynayanlar burada şuna dikkat çekiyor. Oyun aslında çocuklar için değil, Büyükler için çok daha tehlikeli. Zira oyun içerisinde bir müddet sonra hırslarınıza yenilip sürekli malzeme almaya başlıyorsunuz. Ve bunu gerek gurup üyelerinden Nakit ödeme ile ya da oyun size izin verdiği müddetçe oyun içerisinde ki marketlerden satın alıyorsunuz. Ve bu malzemelerin ücretleri de hiç azımsanmayacak kadar yüksek. Eğer bir yerde ücretli olarak çalışıyorsanız vay halinize...

Çocuk diye tabir ettiğimiz 18 yaş altı 1 Milyon çocuğun bu oyunu oynadığı tahmin edilirken yetişkinler için bu sayının çok daha yüksek olduğu ve ortada dönen paranın çok ciddi rakamlarda olduğu da söyleniyor. Zira Çocukların günlük harçlıklarını oyuna yatırırken, Yetişkinler ise maaşlarını bu oyuna yatırdığı ifade ediliyor.
Oyun içerisinde hesabınız çalınabiliyor ve sistem sizin bu hırsızlık olayına rağmen şifrenizi değiştirmenize izin vermiyor. İlla ki şifre değiştirmek istersen ki oyun bağımlılığından dolayı istiyorsun bu defa 20-30 tl harcamak zorunda kalıyorsun. Şimdiye kadar oyun içerisinde ki marketlerden ve oyunculardan para karşılığı aldığın malzemeler bir daha çalınmasın diye!!!
Metin2’de yine bazı bölümlere bilet ile giriyorsun ve bu bölümlere girmek içinde belirli bir ücret ödüyorsun ayrıca oyun içerisinde bu bölümlere girme zorunluluğu var.
Metin2 Oyunu içerisinde subminal mesajlar ise halk tabiri ile söyleyecek olursak eğer Gırla gidiyor…
Ejderha tanrılarından tutun da, oyun içi evliliklere varıncaya kadar ne ararsanız var. Oyun içerisinde yükselmek için oyun içerisinde karşı cins ile evlenmek zorundasınız. Ve bu evliliği oyun içerisinde köy meydanında ilan ediyorsunuz. Bu bazen öpücük ile bazen tokat vs. atma gibi şekillerde oluyor. Ve bu evlenen çifti herkes bildiği için o iki kişiye kimse dokunamıyor. Daha sonra ise bu evlilik sona erdiğinde bu kişiler başka kişiler ile evlenebiliyor. Haliyle burada güncel hayatta yaşadıklarımız sanal gerçeklik olarak ortaya çıkıyor. Evlilik kısmını biraz daha açacak olursak eğer; KAREKTERLER GELİŞMEYİ SÜRDÜRMEK İSTERLERSE KARŞI CİNS KARAKTERLER İLE EVLENMEK DURUMUNDALAR BUNUN İÇİN GEREKLİ OLAN 2 ADET SÖZ YÜZÜĞÜ GELİNLİK VE DAMATLIK BU MALZEMELERLE BİRLİKTE OYUNUN YÖNLENDİRDİĞİ BÖLÜME GEÇİP EVLİLİK MERASİMİ BAŞLAR, BURAYA GİRİŞTE SINIR YOKTUR VE BU BÖLÜME ÖZEL DUYGU İFADELERİ AÇILIR (öpücük, Fransız Öpücüğü ve tokat atma)VE DANS İFADELERİ DAHA SONRA NİKAH KIYILIR VE 1 KARAKTER HANGİ BÖLÜMDEYSE YANINA EŞİNİ IŞINLAYABİLİR.

Oyunu anlatanların ifadelerine göre, İnsani duygular olan Kıskançlıklar, Hırslar ve daha çok kazanma üzerine kurulu olan Metin2 oyunu bir müddet sonra kişilerin günlük hayattan tamamen kopmasına ve kişilerin oyun içerisinde ki karakter gibi yaşamaya başlamasına dönüyor…
Zaman olarak ciddi bir kayba oynayan oyuncu diğer yandan da oyun içerisinde ki karakter ile özdeşleştiği için maneviyat noktası da köreliyor. Ayrıca Ötüken, Anadolu vs. gibi isimler bolca kullanılıyor ve Milli duygular üzerinden de kişilerin oyuna daha çok bağlanması sağlanıyor. Ejderha tanrısı ya da Köpek öldürme gibi oyun içerisinde ki enstantaneler ise oyuncuyu farklı bakışlara yönlendiriyor.
Psikiyatr Yrd. Doç. Dr. Mine Elagöz Yüksel ise “Bu oyunlar, çocuklarda epilepsiyi tetikleyebiliyor. Ölüm sebebi bile olabilir. Dikkatsizliği, hiperaktivite’yi ve uykusuzluğu da artırabiliyor. İntiharı da tetikleyebilir.” diye uyarıda bulunuyor.
2005’te Kore’den dünyaya yayılan Metin2 oyununun 15 yaşından küçüklere oynatılması, Antalya Valiliği’nce daha önce umuma açık yerlerde yasaklanmıştı. 2009’da Erzurum’da Musa Kang’ın (13) öldürülmesinde de Metin2 oyunu gündeme gelmişti. Musa’nın oyun karakterlerini satmadığı için zanlılarca öldürüldüğü öne sürülmüştü.
Metin2 oyununu oynayanlar ise bakın neler söylüyor;
Burhan S.“ Benim oluşturduğum karakterler 70-80 bin lira. Bir ev veren de araba veren de olabiliyor. Böyle karakter oluşturup satanlar var. Geçen yıl Yozgat’ta görev yapan bir polis memuru bankadan 35 bin lira kredi çekerek karakter satın aldı. 2 ay sonra oyun içinde alım satım olduğu ortaya çıkınca oyunun Türkiye sorumlusu M.G., oyununu kapattı. Bu oyunda 200 bin TL’sini kaptıran da biliyorum”
10 yıllık bir başka oyuncu ise “10 yılda 5-6 karakter yaptım. Her ay 500 lira yatırmaya başladım. Kredi kartıyla ödüyordum. Oyun karakterime ait malzemeler çalındı. Sonra diğer hesabımı da soydular, bildirim yaptım. Şu an 50 bin liramı aldılar. Suç duyurusunda bulundum. Oyun tamamıyla psikoloji bozuyor. Eşim ‘Oyun mu ben mi?’ dedi. Ben oyunu tercih ettim ve yuvamı yıktım. Şimdi de karakterlerimi kapattılar”
Görüldüğü üzere Metin2 ve buna benzer oyunların kişisel maddi kayıp boyutu, vergisel boyutu hem de toplum psikolojisi üzerinde ki etkileri incelenerek ciddi bir şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Zira Metin2 bir oyun, Kumar değil. Ancak Maddi olarak da İnsan psikolojisi olarak da oyuncular üzerinde derin etkileri mevcut…

Orhan SARIKAYA

adminadmin