Samsun Haber
Giriş Tarihi : 23-08-2019 09:11   Güncelleme : 23-08-2019 09:11

MHP Samsun İl Başkanı Karapıcak:Sığınmacılar peyderpey gönderilmelidir!

MHP Samsun İl Başkanı Karapıcak, Suriye’deki iç savaş nedeniyle Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Suriyelilerin peyderpey geri gönderilmesini isteyen hiç de vicdani olmayan bir açıklama yaptı.

MHP Samsun İl Başkanı Karapıcak:Sığınmacılar peyderpey gönderilmelidir!

MHP Samsun İl Başkanı Karapıçak yaptığı açıklamada; “Samsun’da resmi rakamlara göre 30 bin civarında göçmen var. Bunların büyük çoğunluğu Iraklıdır. Devamında ise Afgan, Suriyeli ve İranlılar geliyor. Özellikle Irak’ın kuzeyi ve Suriye’deki iç savaşlar ve bölgedeki istikrarsızlık sonrası 2013 yılından itibaren Türkiye’ye olan göç dalgasında Samsun’da etkilenmiş ve o günden itibaren artan oranlarda bölgeye ve Samsun’a göç devam etmiştir. Samsun’da göçmenlerle ilgili toplumda infial yaratacak toplumsal olay olmamasına karşın dönem dönem asayiş olayları ve terör örgütü DAEŞ’e üye olmaktan dolayı yapılan operasyonları yerel basından takip ediyoruz.” dedi.

SURİYELİ SIĞINMACILAR PEYDERPEY GÖNDERİLMELİDİR

MHP İl Başkanı Karapıçak açıklamasının devamında; “Göçmen meselenin insani boyutu olmakla birlikte, nüfus istikbali, ülke ve bölge güvenliğini, sosyal ve ekonomik istikrarı gibi çok cepheden etkileyen yönleri de bulunmaktadır. Göçmenler meselesi ülkenin en önemli meseleleri haline gelmiştir. Samsun’da ise Ekonomi ve buna başlı istihdamdan sonra en önemli sorun ve bu soruna bağlı endişe göçmenler yani Suriyeli, Iraklı, Afgan mülteciler konusudur. Öncelikle ve özellikle Suriyeli sığınmacılar peyderpey Samsun’dan ve dolaysıyla ülkeden gönderilmelidir. Ama bu süreçler hukuk çerçevesinde ve gönderildikleri yerdeki güvenlikte olacakları garantisi alınarak olmalıdır. Biz Türkler kültürümüzde olan misafirperverliğimizi ve inancımızda olan ensar ve muhacir kardeşliğini ülkenin tüm imkanlarını seferber ederek Samsun, bölge ve ülke olarak tüm dünyaya gösterdik.” dedi.

SURİYELİLER HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Diğer yandan MHP Samsun İl Başkanı Karapıçak’ın açıklaması Suriyeliler hakkında doğru bilinen yanlışları akla getirdi;

CENEVRE SÖZLEŞMESİ

Türkiye'nin de taraf olduğu mültecilerle ilgili Cenevre Sözleşmesi'ne ve uluslararası hukuk normlarına göre mültecilerin zulüm görme riski bulunan ve hayatlarının tehlikede olabileceği yerlere geri gönderilmemesini (non refoulement) öngörüyor.

Cenevre sözleşmesinin göre geçici koruma statüsündeki Suriyelilere verdiği, birinci ve en temel hak sınır dışı edilmeme hakkıdır.

Ülkelerindeki savaş devam ettiği için ve Suriye hala güvenli bir yer olmadığı için Suriyelilerin geri gönderilmesi yasal olarak mümkün değil. Son günlerde başta İstanbul olmak üzere, Türkiye'de düzensiz göçmenlerle ilgili denetimler sıklaştırıldı. Bu kapsamda, kayıtsız göçmenlerle ilgili yapılan işlemler ise 'Suriyeliler geri gönderiliyor' biçiminde algılandı.

Aslında yapılan, doğrudan kayıtlı olmayan (geçici koruma kimliği bulunmayan) veya kayıtlı bulunduğu ilde ikamet etmeyen Suriyeliler ile ilgili de yasal işlemler yapılmasıydı. Bu kapsamda kayıtsız olanlar kayıt altına alınarak kamplara yerleştirilmeye, kayıtlı olduğu il dışında bulunanlar da, kayıtlı bulundukları illere sevkedilmeye başlandı. Ancak Suriyelilerin 8 yıldır yapılmayan bu işlemlerin bir anda başlaması bir çok sorunu ve tepkiyi de beraberinde getirdi.

İstanbul başta olmak üzere, iş bulabildikleri şehirlere veya ailelerinin bulundukları yerlerde kendilerine bir düzen kuran Suriyelilerin tekrar kayıtlı oldukları illere gitmeleri istendi. Yaşanan insani problemlerin aşılabilmesi için, yeterli olmamakla birlikte, yaklaşık bir ay süre tanındı. Buna göre 20 Ağustos'a kadar kayıtlı oldukları illere geri dönmeyenler, İçişleri Bakanlığı talimatıyla zorunlu olarak kayıtlı oldukları illere sevkedilecek.

DEVLETTEN ASGARİ ÜCRET MAAŞ ALDIKLARI DOĞRU DEĞİL

Suriyeliler devletten maaş almamaktadır. Bazı Suriyelilere BM ve AB fonları ile desteklenen 120 TL Sosyal Uyum Yardımı (SUY) yapılmaktadır. Bu yardımlar da Kızılay uzmanları tarafından ihtiyaç sahibi oldukları tespit edilen kişilere Kızılaykart ile ödenmektedir. SUY yardımı alabilmek için evde bakmakla yükümlü olduğu 5 ve fazla kişi sayısı olması, 18 yaşından büyük (çalışma çağında) biri olmaması, üzerine menkul ve gayrimenkul olmaması, sigortalı bir işi olmaması gibi birçok şartı sağlayan, gerçekten ihtiyaç sahibi kişilere verilmektedir.

SURİYELİLER YABANCILARLA AYNI ŞARTLARDA YARIŞIYOR

Türkiye üniversitelerine kayıt yaptırabilmek için, Suriyeliler de diğer yabancılar gibi YÖS (Yabancı Öğrenci Sınavı), Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Türkiye Bursları veya yatay geçiş ile üniversitelere yerleşebiliyorlar. Üniversiteye girişte de diğer yabancılar ile aynı şartlara tabiler. YÖK tarafından ilan edilen, her üniversitenin belirlediği bir yabancı kontenjanı var. Bu kontenjanlar Suriyelilere özel değil, dünyadaki bütün ülkelerden gelecek yabancı öğrenciler içindir ve çoğunlukla dolmamaktadır.

SURİYELİ ÖĞRENCİLERİN SADECE YÜZDE 5'İ DEVLETTEN BURS ALIYOR

Türkiye'de yaklaşık 150 bin yabancı uyruklu öğrenci bulunmakta ve bunların sadece yüzde 13'ü Suriyeli uyrukludur. Suriyeliler de diğer birçok yabancı öğrenci gibi kendi imkanlarıyla okumakta, karşılıklı veya karşılıksız burs almamaktadır. Ancak YTB veya bazı vakıflar tarafından sınırlı sayıda öğrenciye burs verilebilmektedir. YTB tarafından yapılan sınavlarda başarılı olan sınırlı sayıdaki Suriyeli öğrenciye verilen burs kaynağının yüzde 85'i AB fonları tarafından karşılanmaktadır. 1200 TL'lik bursun sadece 180 TL'si yerel kaynaklardan karşılanmaktadır. 2018-2019 eğitim öğretim yılında YTB bursu alan Suriyeli öğrenci oranı sadece yüzde 5'dir. Kalan yüzde 95'i kendi imkanlarıyla eğitim hayatına devam etmektedir.

 ELETRİK, SU, DOĞALGAZ FATURALARINI ÖDEMİYORLAR İDDİASI DOĞRU DEĞİL

Suriyeliler ancak her Türk vatandaşı gibi ilgili kurumlara abone olarak ve bedelini ödeyerek hizmet alabilmektedir.

SAĞLIK HİZMETLERİNDE ÖNCELİKLERİ YOK

Suriyelilerin sağlık hizmetlerinde bir önceliği bulunmamaktadır. Ancak herkese olduğu gibi, durumu acil olanlara, 65 yaşından büyük olanlara, hamile ve engelli hastalara öncelik tanınabilmektedir. Suriyeliler genellikle Göçmen Sağlığı Merkezlerinden hizmet almaktadır. Bu merkezlerin tüm giderleri de AB fonları tarafından karşılanmaktadır. (Bu merkezler birinci derece sağlık hizmeti veren kurumlar olup T.C. vatandaşlarına da hizmet vermektedir.) Ancak devlete bağlı diğer sağlık birimlerinden hizmet alanlar da Türk vatandaşları gibi bir katkı payı ödememektedir. Bu kişilerin sağlık giderleri de AFAD tarafından karşılanmaktadır.

SUÇ ORANLARI TÜRKİYE ORTALAMISININ ALTINDA

Suça karışan yabancılar hemen sınırdışı edildiği için, olabildiğince polisle karşılaşmamaya, suç işlememeye dikkat ediyorlar. Suriyeliler da dahil olmak üzere Türkiye'deki yabancıların oranı yüzde 6 civarında. Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'nün 2018 yılı adli istatistik verilerine göre Adliye'ye intikal etmiş soruşturmaların sadece yüzde 1,6'sı yabancılar ile ilgilidir. Yani yerli nüfusa göre yaklaşık 4 kat daha düşük bir suç oranı söz konusudur. Yabancıların karıştığı adli olayların önemli bir bölümünü de kendi aralarındaki uyuşmazlıklar oluşturmaktadır.

SURİYELİLER VATANDAŞ DEĞİL GEÇİCİ KORUMA STATÜSÜ ALTINDALAR

Türkiye'deki Suriyeliler geçici koruma statüsü altında bulunuyor. Bu statü, bir ülkeye kitlesel akınların olması durumunda, devletin bireysel sığınma prosedürlerini uygulamasının mümkün olmadığı durumlar için geliştirilmiş, BM'in 2004 tarihli kararına dayanmaktadır. Türkiye, uluslararası hukuktaki 'geri göndermeme' ilkesine uygun olarak Suriyelileri can emniyetlerinin olmadığı ülkelerine gitmeye zorlamamaktadır. Mültecilik kalıcı bir statüdür. Türkiye, 1951 Cenevre Sözleşmesi'ne göre sadece Avrupa'dan gelenleri mülteci olarak tanımladığı için, Suriyelilere mülteci statüsü vermemektedir. Geçici koruma altındaki kişilerin, Türkiye'de kaç yıl kalırlarsa kalsınlar mültecilik veya vatandaşlığa başvurma hakları yoktur.

 TC VATANDAŞLIĞI ALABİLMİŞ SURİYELİLERİN ORANI SADECE YÜZDE 2

Seçimlerde ancak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları oy kullanabilmektedir. Bugüne kadar T.C. vatandaşlığı alabilmiş Suriyelilerin oranı yüzde 2, yani sadece 80 bindir. Nüfusun yarısının 18 yaşından küçüklerin oluşturduğu gözönüne alınırsa, Türkiye'de oy kullanma hakkı bulunan Suriyeli kökenli vatandaş sayısının 40 bin civarında olduğu söylenebilir.

BEDELİNİ ÖDEYEREK BİLE TOKİ'DEN EV ALABİLMELERİ MÜMKÜN DEĞİL

TOKİ'den ev alabilmek için ilk şart T.C. vatandaşı olmaktır. Türkiye'deki Suriyeliler bedelini ödeyerek dahi TOKİ'den ev alamamaktadır.

SURİYELİLERİN AÇTIKLARI İŞYERLERİ VERGİYE TABİDİR

Türkiye'de işyeri açan herkes yasaların öngördüğü vergi, harç ve diğer yasal bedelleri ödemek zorundadır. Suriyeliler de işyeri açtıklarında ruhsatlandırılmakta ve vergiye tabi tutulmaktadır.

adminadmin