Sağlık
Giriş Tarihi : 15-04-2017 08:47   Güncelleme : 15-04-2017 08:47

Mide beslenme tüpü nedir?

VM Medical Park Samsun Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği’nden Uzm.Dr.Ömer Faruk Yolcu; ''PEG ağız yoluyla gıda alamayan hastaların beslenmesini sağlamak amacıyla karın duvarından geçirilen esnek bir tüpün mideye yerleştirilmesi işlemidir. Bu uygulama, katı-sıvı gıdaların ve/veya ilaçların yemek borusundan geçmeksizin doğrudan mideye ulaşmasını sağlar. Bu yöntem özellikle uzun süre yoğun bakım servislerinde yatan, herhangi bir sebepten dolayı yutma refleksi kaybolmuş olan hastaların beslenmesi için uygundur.''dedi.

Mide beslenme tüpü nedir?

KİME BESLENME TÜPÜ UYGULANIR?

Uzm.Dr.Yolcu, '' Ağız yoluyla beslenemeyen, yutmada güçlük çeken hastalarda uygulanır.Örneğin;yemek borusu yanıklarına bağlı darlıklar, yemek borusu kanserleri, yemek borusu fistülleri, delikleri, yutmayı engelleyen kas ve sinir hastalıkları, son dönem şuuru kapalı hastalar.Sindirim kanalı ile (mide-bağırsağın tüp vasıtasıyla) beslenmenin ilk hedefi vücut ağırlığının daha fazla azalmamasını sağlamak, önemli besin eksikliklerini düzeltmek, vücudun sıvı dengesini sağlamak, büyüme geriliği olan çocuklarda büyümeyi hızlandırmak ve ağızdan yetersiz besin alımı yüzünden hastanın yaşam kalitesindeki bozulmayı durdurmaktır.'' şeklinde konuştu.
 

MİDE TÜPÜ YERLEŞTİRME KOMPLİKASYONLARI (% 1'den az)

Uzm.Dr.Ömer Faruk Yolcu,'' Akciğere yiyecek kaçması (aspirasyon), mide-karın duvarı arasından sızıntı ile karın zarı iltihaplanması (Tüpün kazara erken çekilmesi), kanama, karın duvarının iltihaplı kangreni, tüpün kıvrılması, tıkanması, tüpün mideye kaçması,gömülmesi, tüp etrafından mide sıvısı kaçağı gibi etkenlerdir.'' şeklinde açıklamasını tamamladı.

 

adminadmin