Genel
Giriş Tarihi : 27-08-2019 10:24   Güncelleme : 27-08-2019 10:24

Mili eğitim Bakanlığı’ndan Müslüman Türk çocuklarının ahlâk ve seciyesini bozmaya azmetmiş hasan ali yücel öykü yarışması!

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmen yazarlar geleneğini devam ettirmek için Hasan Âli Yücel Edebiyat Ödülleri kapsamında Öğretmenler Arası Kısa Öykü Yarışması düzenliyor.

Mili eğitim Bakanlığı’ndan Müslüman Türk çocuklarının ahlâk ve seciyesini bozmaya azmetmiş hasan ali yücel öykü yarışması!

MEB, 1938-1946 yılları arasında bakan olarak görev yapan Hasan Âli Yücel anısına teması “Anadolu” olarak belirlenen bir yarışma düzenledi. Yarışmaya resmi ve özel okullarda öğretmen olarak görev yapanlar katılabilecek.

Kemal Kocabaş’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınlarından çıkan Hasan Ali Yücel isimli kitabından hal tercümesi:

Lâdinî ve pozitivist Kemalist inkılâplara 1927’de Milli Eğitim Bakanlığı müfettişliğiyle başlayan hizmeti; 1933-35 yılları arasında Ortaöğretim Genel Müdürlüğü vazifesiyle süren Hasan Âli Yücel 1935’de CHP İzmir milletvekili olarak “dokunulmaz ebedî şef” M. Kemal’in gözdesi olur ve 1938’de Millî Eğitim Bakanı yapılır. Bin yıllık Müslüman Türk kültür ve müesseselerini “redd-i miras eden” Kemalist cumhuriyete 1946 yılı sonuna bakan olarak hizmet eder. Latin alfabesinin şedit bir taraftarıydı.  "Türkçe Kur'an" ve "Türkçe Resmi İbadet Dili" projelerini İnönü'ye aşırı ısrarlarına rağmen, İnönü bu projeleri gerçekleştirmekten çekinmiş ve kabul etmemiştir.  (Burhan Bozgeyik, Meşhurların Son Anları)   

Atatürkçüler tarafından “Türk Rönesansı” (Müslüman Türk irfânından pozitivist Avrupa aklına iltica demektir) denilen 23 yıllık Kemalist Cumhuriyet ideolojisinin en baş teorisyen ve pratisyenlerindir. 27 Mayıs 1960 Darbesi’ni ayakta alkışlayanlardandır. Kanlı cuntacılar mükafat olarak onu 1961’de Kurucu Meclis Üyesi yaptılar.  

NEV-YUNANÎ VE BATICIYDI       

Müslüman Türk çocuklarının ahlâk ve seciyesini bozmaya azmetmiş Köy Enstitülerinin kurucu baş aktörüdür.

Kendisi gibi Nev-Yunanî ve Batıperest şakirtlerinden oluşturduğu Tercüme Bürosuna Batı’nın en müptezel olanı dâhil yüzlerce klasiklerini tercüme ettirerek ilkokuldan üniversiteye kadar resmî tâlimatla (dayatma demek lâzım) okutturduğu vâkidir.  “Şark klasikleri” ni de yayınlatmıştır. Âmenna!  Fakat Tek Parti Dönemi’ son bulana kadar Batı ve Yunan klasikleri gibi dağıtılıp okutulmamıştır. Bu kitaplar Menderes döneminde ancak taşra kütüphanelerine ve mekteplere girmeye başlamış.                                

1940’ta Oryantalistlerin hazırladığı, son derece yanlış ve peşin hükümlü “İslâm Ansiklopedisi”ni, 1943’de “tanrı” gibi taptığı gibi ve ta’zimde bulunduğu İsmet İnönü nâmına “İnönü Ansiklopedisi”ni yayınlanmıştır.

Yarışmayı kazanan öykünün yazarına 10 bin TL ödül verilecek. 8 Ağustos’ta başlayan başvurular 30 Eylül’e kadar sürecek. Yarışmanın sonuçları, 24 Kasım haftasında açıklanacak. Yarışmada il birincisi olan öyküler bir kitapta toplanacak.

Eski Yunan’da şüpheci filozofların başı olan Pyrrhon’un (İ.Ö. 365-275)'nun şüphecilik felsefesini anlatan “Pyrrhonculuğun Esasları” adlı kitabı tercüme ettirerek lise ve üniversitelerde cebren okutan Hasan Âli Yücel, millet çocuklarını emanet ettiğimiz öğretmenlere “öykü” de nasıl örnek bir şahsiyet olabilir?

http://oygm.meb.gov.tr/kisaoyku/

adminadmin