Kültür
Giriş Tarihi : 10-04-2020 15:57   Güncelleme : 10-04-2020 15:57

Milletlerin Hayvan Sembolleri

Birçok millet hayvanlardan kendilerine sembol seçmiştir. Bazısı korktuğundan bazısı korkutmak için bazısı da sevdiğinden saygı duymuştur.

Milletlerin Hayvan Sembolleri

Bu sembollerin inanç sebepler, çeşitli efsaneler ya da o hayvanlarla geçmişlerine bağlıdır. Yalnız milletlerin seçtiği hayvan semboller ile ilginç benzerlikleri olabilir.

Alman: Kartal

ABD: Kartal

Araplar: Şahin

Avusturalya: Kanguru

Bizans: Çift Başlı Kartal

Çin: Ejderha

Danimarka: Yunus Balığı

Fransız: Horoz

Hindistan: İnek

İngiliz: Aslan

İran: Aslan

İskandinav Ülkeleri (İsveç, Norveç, Finlandiya): Ren Geyiği

İspanya: Boğa

İsrail: Tilki

İtalya: Dişi Kurt

Rusya: Ayı

Selçuklu Türkleri: Çift Başlı Kartal

Türkler: Bozkurt

Türklerin sembolü olan Bozkurt, Türeyiş Destanı ve Ergenekon Destanında geçmekte olup, ilk defa Göktürkler'de bayrak olarak kullanılmıştır. Efsanelere dayanan bu uyum sonradan savaş taktikleri, hürriyete düşkün olmaları, aralarında korumacı olmaları, gözü karalıkları, korkusuz olmaları, baş eğmemeleri, esarete boyun eğmemeleri belki de en önemlisi dağların yükseğinde yaşamayı sevme özellikleri Türkler kendilerine yakın bulduğundan bu anlaşma devam etmiştir.

Türkler’de, çok eski dönemlerden bu yana turna da kutsal sayılır. Yaygın bir inanışa göre turnalar uğur,  bereket, mutluluk ve refahın simgesi olan kutsal sayıldığı gibi, saflığın, temizliğin, dürüstlüğün, vefanın, sadakatin, sabrın, sevginin, onurun, özgürlüğün de simgesidirler. Bu sebeple insanlar genelde onlara ilişmez, yuvalarını bozmaz ve de kanını dökmez.

Türkler batıya açıldıktan ve İslam dinini kabullerinden sonra turnalar yavaş yavaş unutuldu. Yalnız taşrada yaşayan Türkmenlerin geleneğinde, kültüründe hâlâ yaşamaktadır. Bozkurt ise Türkleri birbirine, toprağa bağlayan sembol olarak kabul edildiğinden dönem dönem onu da uzaklaştırmak için Türklerle beraber yaşayan milliyetsiz toplumlar tarafından unutturulmaya çalışılmıştır.

Mahir ADIBEŞ - AKASYAMHABER

Recep YAZGANRecep YAZGAN