Fikir
Giriş Tarihi : 21-10-2019 14:15   Güncelleme : 21-10-2019 14:58

Milli Eğitim Bakanlığı ve Milli Eğitim!

 Milli Eğitim Bakanlığı ve Milli Eğitim!

"Bu yıl ilk defa uygulanacak olan ara tatil öğretmen seminer programı MEB tarafından yayınlandı. Yeni programda "milli" kelimesi ile bağdaşmayan ifadeler bulunuyor.

ORYANTİRİNG

 Programda gözümüze ilk çarpan "Oryantring eğitimi" ifadesi oldu. Bunun Türkçesi yok mu?

İngilizcenin bu şekilde resmi programlarla hayata sokulması gerçekten büyük bir felaket.

Milli duyarlılığı olan hiçbir eğitimcinin bunu kabul edeceğini sanmıyorum. Kamusun namus olduğuna inanan insanlar olarak, bizİ İngiliz sömürgesi gibi görmek isteyenlerin, dilimiz üzerindeki oyunlarına karşı çıkıyoruz. Bu basit bir yanlış da değildir. Bir zihniyetin yansımasıdır.

Peki neymiş bu Oryantiring?

Bir çeşit yön bulma oyunuymuş. Bunu da herhalde aman aman bir teknik diye sunacaklardır.

ORFF

* Bir diğer başlık "Orff Eğitimi"...

Resmi programlara bu yabancı kelimeleri ekleyenler, acaba bu milletin dili ile birlikte kültürünü de yozlaştırdıklarının farkında değiller mi? Bu insanlara hatırlatıyorum: "Siz milli olmaktan vazgeçerseniz, "örf"ünüzü bırakırsanız, "orff"u size teknik diye pazarlar elin oğlu...

Bu zımbırtı neymiş diye arama motoruna tarattım, bazı videolar çıktı. Umarım bu saçma sapan hareketleri öğretmenlere yaptırmaktan vaz geçerler.

OPERA VE DANS

* Öğretmenlerin katılacağı etkinliklerde görsel sanatlar başlığı altında "Opera ve Dans" ifadeleri de programda dikkat çeken etkinlikler arasında. Yüzümüzü batıya dönmenin acı bir faturasıdır bu. Opera bizim hiçbir şeyimiz olmaz, asla milli kelimesi ile bağdaşmaz.

HEYKEL

* Programın görsel sanatlar bölümünde de "heykel sergisi" etkinliği dikkatimizi çekiyor. Sergi demek varken niçin özel olarak heykel sergisi deniliyor? Anlaşılan bazı zihinlerde heykelden başka bir şey yok. Bir de heykel yapma yarışması eklemediklerine şükredelim.

GECE GÜNDÜZ KONSER

Programda ayrıca öğretmenleri eğitmenin ve verimli hale getirmenin de yolu bulunmuş. Gece gündüz 5 günde 5 konser...

İşte size programdan bir cümle. "Her ilde 24 Kasım Öğretmenler Günü haftası boyunca 5 günde 5 ayrı müzik türünde konserler

(imkânlar ölçüsünde gündüz ve gece) verilecektir."

Gece gündüz hatırlatması ile yetinilmemiş, yaz kış iklim hatırlatması da not olarak eklenmiş: "İklimin uygun olduğu illerimizde konserlerin açık havada düzenlenmesine özen gösterilecektir."

VE AVM'LER

Konserlerle ilgili bu notlar da yetmemiş en sonuna bir not daha düşülmüş. Bu sefer kapitalist sistemin AVM'leri de unutulmamış. "AVM ve/veya kentin yoğun kullanıldığı mekânlarda öğretmenlere yönelik müzik performansı gerçekleştireceklerdir."

Anladığım kadarı ile bu programı hazırlayan insanların dünyası ile bizlerin dünyası çok farklı. Operalar, heykeller, orfflar zihinlerinde uçuşuyor. Umarım bu programı milli manevi değerlere sahip öğretmenlere zorunlu tutmazlar. Allah sonumuzu hayır getirsin."

Aydın Başar

adminadmin