Tarih
Giriş Tarihi : 06-01-2019 10:23   Güncelleme : 06-01-2019 10:23

Milli Mücadele Kahramanı Hafız İbrahim Demiralay!

Kurtuluş Savaşı yıllarında İslâm hamuruyla yoğrulmuş iman erlerini etrafında toplayarak Yunan’ın karşısına dikilen Hafız İbrahim Demiralay, Cumhuriyet’in ilanından sadece bir yıl sonra hapis cezasına çarptırıldı.

Milli Mücadele Kahramanı Hafız İbrahim Demiralay!

Memleketin varoluş mücadelesi verdiği çile dolu günlerde Kuvay-ı Milliye ruhuyla mücadele eden Hafız İbrahim Demiralay, doğup büyüdüğü topraklar olan Isparta ve çevresinde milli hareketin önderlerinden biri olmuştu. İzmir’in Yunan postalları altında ezilmeye başlandığı dönem mitingler düzenleyen Demiralay, Isparta'nın dört bir yanına beyannameler göndererek, halkın kılcal damarlarına varıncaya kadar milli harekât şuurunu aşıladı.

NAZİLLİ CEPHESİNE DESTEK VERDİ

Ağustos 1919’da toplanan I. Nazilli Kongresi’ne delege göndererek Milli Mücadele yanlısı gruplarla irtibata geçti. Isparta Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’ni kurdu. İlçe ve köylerden topladığı gönüllü kuvvetleri “Isparta Mücahitleri” adı altında Nazilli Cephesi’ne gönderdi.

YUNAN’LA SAVAŞTI

23 Nisan 1920’de açılan I. TBMM’de Isparta Milletvekili olarak yer aldı. Yunan’ın 22 Haziran 1920 tarihinde ileri harekete geçmeleri ve Batı Anadolu’da bazı yerleri işgale başlamaları üzerine cephede savaşmak istedi. 11 Temmuz 1920’de Meclis kararıyla izinli sayılarak Isparta’ya geldi. Topladığı gönüllü erlerle bir birlik teşkil ederek cephede Yunan’a karşı savaştı.

BİRLİĞİNE “DEMİR ALAY” ADI VERİLDİ

Kurduğu birlik, yedi bölüklü bir alay haline geldi ve bu alay, Yunan’a karşı mücadelede elde ettiği başarılardan dolayı “Demir Alay” olarak anıldı. Yunan kuvvetlerini Sarayköy civarında durdurmayı başardı. Kuvay-ı Milliye’nin düzenli ordu içinde yer alması çalışmalarında emrindeki “Demir Alay”, 57. Tümen içinde önce “Mürettep Alay”, daha sonra “39. Alay” oldu. Ocak 1921’de ise Menderes Grup Komutanlığı emrine verildi. Hafız İbrahim Bey de Meclis’teki görevine döndü.

CHP zihniyeti onu mahkûm etti

Ancak bütün bu kahramanlıklarına ve TBMM'de 6 dönem Isparta milletvekilliği yapmasına rağmen sırf başörtüsünü savunduğu için Hafız İbrahim Demiralay, CHP zihniyeti tarafından hapse mahkûm edildi. Hem de ülkeyi sahili selamete çıkaran bütün o kahramanlıkların sonucunda ilan edilen Cumhuriyet’ten sadece bir yıl sonra, yani 1924’te. Üstelik sözde vatana ihanetle suçlananların cezalandırıldığı merci olan İstiklal Mahkemesi’nin ileri sürdüğü “İslamiyet’te Ahlak ve Kadınlarda Tesettür” adlı bir kâğıt parçasından ibaret broşürde irtica propagandası yapıldığı gerekçesiyle...

HAYATI

1883 yılında Isparta’da doğdu. Yılanlıoğlu Tahir Paşa’nın oğludur. İlk ve ortaöğrenimini Isparta Rüştiyesi’nde tamamladıktan sonra 1902’de İstanbul’a gelerek Fatih Medresesi’ni bitirdi ve müderris oldu. Memleketine dönerek babasından kalan arazide tarımla meşgul oldu, gülyağı ticareti yaptı. 1911-12 yıllarında Isparta İdadisi’nde Din Bilgisi ve Ahlak dersleri okuttu. Bir ara Bidayet Mahkemesi üyeliğinde bulundu.

Diriliş Postası

 

adminadmin