Samsun Haber
Giriş Tarihi : 22-05-2017 10:57   Güncelleme : 22-05-2017 10:57

Milli mücadelenin ilk propaganda afişi samsun’dan!

19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk'ün kurtuluş mücadelesini başlatmak için geldiği Samsun'da milli mücadele çalışmaları kapsamında basılan ilk propaganda afişi, Samsun Kent Müzesi'nde sergileniyor.

Milli mücadelenin ilk propaganda afişi samsun’dan!

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan ve Avrupa Müze Akademisi'nin (EMA) düzenlediği 'XX. Luigi Micheletti Award Müze Yarışması'nda Avrupa’nın en iyi 6 müzesinden birisi seçilen Samsun Kent Müzesi 2 yılda 200 bin ziyaretçi sayısına ulaştı.

Samsun’un tarihinin ve kent yaşamının anlatıldığı müzede sergilenen eserler arasında en çok dikkat çeken parça ise milli mücadelenin ilk propaganda afişi oldu.

Milli mücadeleye destek sağlanması amacıyla basılan afişin başlığında Osmanlıca 'Halaskaran-ı İslam' Türkçe 'İslam kurtarıcıları' ibaresi bulunuyor.

Afişte Mustafa Kemal ile 13 silah arkadaşının fotoğrafları yer alıyor. Türk Bayrağı ve iki asker resminin bulunduğu afişin orta kısmında ise üzerinde 'Türk Bayrağı'ndan bir elbise bulunan sağ elinde bir kama, sol eli ile haritadaki Misak-ı Milli sınırlarını gösteren bir kadın resmi bulunuyor. Kadın resminin ayrıca Türklerin Anayurdu’nu da temsil ettiği belirtildi. Taş baskı yöntemiyle basımı yapılan ve İzmit'te yaşayan Mesut Pektaş'a ailesinden kalan afiş, 2 yıl önce Samsun Kent Müzesi'ne bağışlandı.

 

Recep YAZGANRecep YAZGAN