Gündem
Giriş Tarihi : 05-07-2017 10:26   Güncelleme : 05-07-2017 10:26

MİT TIR’larının durdurulmasıyla ilgili davada Başsavcılık Asıl Failin Peşinde

MİT TIR’larının durdurulmasıyla ilgili görüntülerin Cumhuriyet Gazetesi’ne 25 yıl hapis cezasına çarptırılan CHP Milletvekili Enis Berberoğlu tarafından servis edildiği belirlense de, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ‘asıl failin’ peşinde. Savcılık, Berberoğlu’na görüntülere kimin verdiğini buluncaya kadar soruşturma dosyasını kapatmayacak.

 MİT TIR’larının durdurulmasıyla ilgili davada Başsavcılık Asıl Failin Peşinde

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, MİT TIR’larının durdurulmasına ilişkin davada CHP Milletvekili Enis Berberoğlu ‘siyasi casusluk’ suçundan 25 yıl hapis cezasına çarptırılıp tutuklansa da, soruşturma dosyasını kapatmadı. Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan İhanet fotoğraflarının, o dönem genel yayın yönetmeni olan kaçak Can Dündar’a, CHP’li Berberoğlu tarafından servis edildiği ortaya çıkmıştı. Ancak, bu fotoğrafları Berberoğlu’na kim vermişti? İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı şimdi bu sorunun cevabını bulmak için soruşturma dosyasındaki çalışmalarını sürdürüyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MİT TIR’larına ilişkin görüntüleri izlediğini söylemişti. Berberoğlu’nun tutuklanmasıyla ‘görüntüleri kim verdi?’ sorusu gündeme gelince ibre Kılıçdaroğlu’na döndü. Telaşa kapılan Kılıçdaroğlu, Enis Berberoğlu’na destek amacıyla Ankara’dan İstanbul’a uzun soluklu bir yürüyüş başlatarak, gündemi değiştirip ‘asıl fail kim?’ sorusunu unutturmaya çalıştı.  

FİDAN YAKIN TAKİPTE

Kılıçdaroğlu, bu hamlesiyle suçu tamamen Enis Berberoğlu’nun üzerine yıksa da, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, ‘patron’un kim olduğu sorusuna henüz yanıt bulunamadığı için,  MİT TIR’larının durdurulmasına ilişkin yeni bir iddianame hazırladı. Başsavcı Fidan, iddianamede 25 yıl hapis cezasına çarptırılarak tutuklanan Enis Berberoğlu’na görüntülerin kim tarafından verildiği ve nasıl temin edildiğine ilişkin soruşturmanın hala devam ettiğinin altını çizdi. Fidan, MİT TIR’larının durdurulması ve daha sonra görüntülerin yayınlanarak ifşa edilmesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusal güvenliğine yönelik uluslararası bir operasyondur. FETÖ’nün elebaşının talimatıyla Türkiye Cumhuriyeti’ni terörle ilişkilendirmeyi amaçlamışlardır. Örgütün siyasal amacı ise 7 Haziran 2015 genel seçimlerini etkilemektir. Bu bir casusluk faaliyetidir. Uluslararası istihbarat örgütleriyle organize edilmiştir” ifadelerini kullandı. 

11 SÖZDE SİVİL İMAM 

Yeni iddianamedeki 55 sanık arasında bir tuğgeneral, iki albay, 2 yarbay, 7 binbaşı, 11 yüzbaşı, 14 üsteğmen, 1 teğmen, iki uzman çavuş ve bir eski MİT mensubunun yanı sıra ikisi doçent doktor, biri Sağlık Bakanlığı, biri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, biri Kalkınma Bakanlığı, biri Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ve biri RTÜK çalışanı ile 5’i öğretmen olan FETÖ’nün 11 sözde sivil imamı da bulunuyor. Bu örgüt imamlardan Hasan Bektaş yakalanarak tutuklandı, diğer 10’u ise aranıyor.

ABD’YE BİLGİ VERDİLER

İddianamede dikkati çeken diğer önemli unsur ise, FETÖ’nün sözde sivil imamlarından Bayram Andaç ve Muharrem Gözüküçük’ün MİT TIR’larının durdurulmasının ardından ve devamındaki günlerde ABD Büyükelçiliği›ni telefonla araması oldu. HTS kayıtlarından Andaç ABD Büyükelçiliği’ni 20 Ocak 2014 saat 11.02 ve 15.21’de; 21 Ocak 2014 saat 16.21’de; 24 Ocak 2014 saat 09.04’te; İstanbul Konsolosluluğu’nu ise 20 Ocak saat 15.22’de aramış. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda görevli sözde sivil imam Muharrem Gözüküçük de  6 Mart 2014 saat 11.48’de 6 Nisan 2014 saat 11.51’de ABD Büyükelçiliği ile telefon ile görüşmüş.  MİT’i dinlettiği belirlenen eski Ankara İstihbarat Şube Müdürü Erdal Turna›nın da sözde imam Bayram Andaç’a bağlı olduğuna da iddianamede yer verildi.  İddianameye göre örgütün sözde 11 sivil imamı 1 Ocak 2013’ten TIR’ların durdurulduğu 19 Ocak 2013’e kadar kendi adlarına kayıtlı olmayan telefon hattı kullanmış daha sonra bu numaraları iptal ettirmiş. Sözde imamların bu hatlar üzerinden MİT TIR’larını durduran FETÖ’cü askerleri yönettiklerinin belirlendiği de iddianamede anlatıldı. 

TALİMAT PENSİLVANYA’DAN

14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen dava dosyasında itirafçı olan bir FETÖ üyesinin ifadelerine de yer verildi. İtirafçı örgütün sözde ‘Kara kuvvetleri İmamı’nın Pensilvanya’ya giderek MİT TIR’larını durdurma talimatını bizzat Fetullah Gülen’den yüz yüze aldığını söyledi.

Star

adminadmin