Ekonomi
Giriş Tarihi : 14-01-2019 11:13   Güncelleme : 14-01-2019 11:13

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan: Para kavramı çok ciddi değişecek!

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan: Para kavramı çok ciddi değişecek!

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, "Dünyanın yepyeni bir parasal sisteme hazırlanması gerektiğini savunuyoruz. Para kavramı, 2019-2025 hattında çok ciddi paradigmal değişimlere maruz kalacak; bizler bunun hazırlığına şimdiden başlamalıyız." dedi.

Kaan, MÜSİAD 9. Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, sadece Türkiye'de değil, dünyanın pek çok ülkesinde 2018'in, yeni başlayan bir sürecin habercisi olduğunu söyledi.

Kaan, "2008 sonrası dünyanın gelişmiş ekonomileri, piyasalarındaki aşırı para stokunu temizleyip küçülmeye ve ekonomilerini ulusallaştırmaya doğru gitti. Parasal daralma politikasının, gelişmekte olan ülkelerde genişlemeci bir stratejiye bürünmesi, elbette global ticaret hacminde bir büyümeye ve dengelenmeye sebep oldu” diye konuştu.

“Bizler, ekonominin en önemli makro paydaşlarından biri olarak yönümüzü kısa vadeli stratejiler yanında uzun vadeli politikalara da çevirmek zorundayız” diyen Kaan “Türkiye, bugün gelinen noktada büyük bir sosyal, iktisadi, kültürel ve yönetsel dönüşüm içindedir. Büyük dönüşümler, beraberinde büyük sorumluluklar ve sancılar da getirir. Bu, değişimin doğal bir sonucudur. Ekonomide dengelenme süreci, 'tüketim merkezli' ekonomiden, 'üretim odaklı' ekonomiye geçişe yoğunlaşılması adına, iyi değerlendirilmelidir."

Üretim Odaklı Politikaları Artırarak Devam Etmeliyiz

Türkiye’nin 2018 yılında her türlü piyasa baskısı ve saldırılara karşın 168,1 milyar dolar gibi rekor düzeyde mal ve hizmet ihracatı yaptığını belirten Kaan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi vesilesiyle, 2018-2023 yılları arasında Türkiye'nin yürütme açısından istikrarlı bir beş sene yaşamasını beklediklerini, yeni iletişim stratejilerini geliştirerek uzun vadeli ekonomik programlar ile güçlü bir kalkınmayı gerçekleştirebileceklerini ifade etti.

Yatırım ve Kalkınma Süreci Başlatmalıyız

Türkiye’nin yeni sistem ile uzun vadeli kalkınmanın etkili olacağını ifade eden Kaan, “kısa dönemli büyüme performansından ziyade, uzun süreli, dengeli ve büyümeyi mümkün kılacak bir kalkınma süreci daha etkindir” diye konuştu.

Bu noktada en etkin görevin politikacılar ve sanayicilere düştüğünü dile getirerek sanayinin önünü açacak projeler ve planlar geliştirilmeli, destek ve teşvikler artmalı, sanayicilerin geleneksel sektörden ziyade rekabet güçlerini artırarak stratejik sektörlere geçiş konusunda daha iştahlı olmaları gerektiğini vurguladı.

Ülkelerin ekonomik büyüme performansının önemli ayaklarından birini yatırım harcamalarının oluşturduğuna dikkat çeken Kaan, şunları kaydetti:

"İlk iki çeyrekte yüzde 7,9 ve yüzde 4,2 artış kaydeden toplam yatırımların, geçen yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 3,8 oranında daraldığı da göz önüne alındığında, stratejik sektörlere yönelik yatırımlara odaklanmamız gerektiği daha iyi anlaşılacaktır. Yeni Ekonomi Programı kapsamında açıklanan yol haritasının, üretimde millileşme hareketine verdiği katkıyı cesaret verici buluyoruz. Cari açığı doğrudan etkileyen sektör kalemlerine de vurgu yapması ve bu itibarla biyo-teknoloji, petro-kimya, yazılım, enerji ve makine-teçhizat gibi katma değeri yüksek sektörlerde yatırımın öncelik kazanması da yine iş dünyası adına umut vericidir. Ekonominin konvansiyonel sektörlerinde kümelenmiş reel kesim için ise Emlak ve Kalkınma Bankaları'nın yeniden yapılandırılması, hem mevcut dalgalanmanın dengeye kavuşmasını sağlayacak hem de 3 yıllık üretim planlamalarında verimliliği artıracaktır. İhracat Teşvik Sistemi'nin iyileştirilmesi ve Taşınmaz Değerleme Sistemi de dengelenme sürecine katkı sağlayacaktır."

 

adminadmin