Analiz
Giriş Tarihi : 05-05-2019 16:19   Güncelleme : 05-05-2019 16:19

Müslüman Ülkeler, Bu Ramazan’da Da Birleşemedi

Müslüman ülkeler, bu Ramazan’da da birleşemedi. Türkiye, Avustralya ve Irak Ramazan orucu için bu gece sahura kalkarken; Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Mısır, Sudan, Filistin, Ürdün, Fas, Tunus, Cezayir ve Moritanya hilal komiteleri bu akşam toplanarak Ramazan hakkında karar verecek.

Müslüman Ülkeler, Bu Ramazan’da Da Birleşemedi

Ramazan ayı, bu yıl da Müslümanları birleştiremedi. Başta Türkiye, Avustralya ve Irak Ramazan'ın ilk gününün yarın olduğunu doğruladı. Hilalin dün akşam görünmediğini öne süren Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Mısır, Sudan, Filistin, Ürdün, Fas, Tunus, Cezayir ve Moritanya'da hilal komiteleri ise bu akşam toplanarak karar verecek.

Her Yıl Ramazan Ayında Takvim Sorunu Yaşanıyor

Astronomik ölçümler ve İslami kurumların kararlarında oluşan ihtilaflar nedeniyle Müslüman ülkeler, her yıl Ramazan ayında takvim sorunu yaşıyor.

Bu yıl da Müslüman ülkelerin Ramazan ayına farklı günlerde başlıyor. İslam dünyası en son Ramazan orucuna 2015 yılında aynı günde başladı.

Arap ülkeleri başta olmak üzere çoğu Müslüman ülkede Ramazan'ın başlangıcı için Ay'ın hilal halinin çıplak gözle gökyüzünde görülmesi bekleniyor.

Astronomik hesaplamaları esas alan Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı ise bu tutumunu Kuran'daki ‘Güneş'in ve Ay'ın hareketleri belli bir hesaba bağlıdır.' ayeti ile açıklıyor.

BAZI ARAP ÜLKELERİ KARAR VEREMEDİ

Türkiye'de Bu Gece Sahura Kalkılacak

Suudi Arabistan ve bazı Arap ülkeleri dün yaptığı açıklamada, Ramazan hilalinin görmenin imkansız olduğunu belirterek, hilalin pazar akşamı tekrar soruşturulacağını söylerken; Türkiye, Avustralya ve bazı Arap ülkeleri Ramazan'ın ilk gününün yarın olduğunu doğruladı.

Türkiye Diyanet İşleri Başkanı yaptığı açıklamada, astronomik hesaplara göre Ramazan şafağı olduğunu ve Avustralya Federal imamların açıklamasına göre, Avustralya'da Ramazan ayının yarın (pazartesi) başladığını söyledi.

KATAR, KUVEYT, YEMEN VE LÜBNAN HALKI DÜN GECE SAHURA KALKTI

Katar Hilal Komitesi ise, pazar gününün Ramazan ayının başlangıcı olduğunu söyledi.

Kuveyt Devleti de Ramazan'ın ilk günün pazar olduğunu açıkladı.

Yemen'deki Dini Bağışlar ve Rehberlik Bakanlığı, pazar gününün Ramazan'ın ilk günü olduğunu söyledi.

Bağdat yönetiminin Sünni yetkilileri ise, pazartesi gününün Ramazan'ın başlangıcı olduğunu açıkladı.

Lübnan Cumhuriyeti Büyük Müftüsü Şeyh Abdul Latif Darian da yaptığı açıklamada, Ramazan ayının ilk gününün pazar günü olduğunu söyledi.

Lübnan'daki Şii din adamı Ali Fadlallah ise, Ramazan'ın ilk gününün pazartesi olduğunu açıkladı.

BİRÇOK ARAP ÜLKESİ BU AKŞAM HİLALİN GÖRÜNMESİNİ BEKLEYECEK

Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi ise, Cumartesi günün hilalin görünmediğini belirterek, Pazar akşamı hilal komitesinin tekrar bir araya geleceğini açıkladı.

BAE, Bahreyn, Mısır, Sudan, Filistin, Ürdün, Fas, Tunus, Libya, Cezayir ve Moritanya'da hilal komiteleri bu akşam toplanarak karar verecek.

Bazı ülkelerdeki Müslüman azınlıklar, Ramazan'ın ilk günlerini belirleme konusunda hilal vizyonları için Suudi Arabistan'a güvenirken, çeşitli Müslüman çoğunlukta ülkeler de Hilal'in vizyonunu araştırıyor.

Timetürk

adminadmin