Tarih
Giriş Tarihi : 14-12-2011 18:21   Güncelleme : 14-12-2011 18:21

Bu nasıl özel sektör yatırımı?

Bir ara akasyam.com olarak biz de değindik konuya. Konu, belediyelerin ticari faaliyetleri..

Bu nasıl özel sektör yatırımı?
Bugünkü köşe yazısında Necdet Uzun da değinmiş konuya. Uzun, çoğuna katıldığımız görüşlerini sıralamış ancak biraz eksikli kalmış açıklamaları.
 
Problem şu ki; Uzun’un yakında kurulacak dediği ekmek fabrikası aslında BİT falan değil. ‘12 milyon TL’nin bir tek kuruşu cebimizden çıkmadı’ diyor, İlkadım Belediye Başkanı çünkü. Başkan’ın açıklamalarından anlaşılan, bu yatırım aslında bir özel sektör yatırımı. O halde durum başkalaşıyor.
 
BU NASIL ÖZEL SEKTÖR YATIRIMI?
Akla bir takım sorular geliyor. Eğer ‘Halk Ekmek Fabrikası’ olarak tanıtımı gerçekleştirilen yatırım bir özel sektör yatırımı ise amaç ne peki? Piyasada ekmek üretenler de zaten özel sektör değil mi? Öyleyse, İlkadım Belediyesi neden özel bir yatırımcıya kol-kanat geriyor?
 
Geçenlerde Fırıncılar Odası Başkanı ‘Samsun’un Halk Ekmek Fabrikası’na ihtiyacı yok’ derken, sektörü savunmak adına yanlış tavsiyelerde bulundu Necattin Başkan’a. ‘Tuhafiyecilik, konfeksiyonculuk yapsın Başkan’ dedi özetle. Aslında bu da doğru değil, ki Necdet Uzun da tam işin bu kısmına işaret ediyordu.  Belki sektörün önünü açmak için kurslar, eğitimler düzenleyebilir belediyeler. Ya da müteşebbise fırsat sunmak için İŞGEM türü yapılanmalara gidebilir. Ama üretmek belediyelerin işi değildir asla.
 
FIRINCILARA MEYDAN MI OKUYOR?
İlkadım Belediye Başkanı da bir açıklama yaptı bunun üzerine. Fırıncılara göz dağı verdi aklınca. ‘Bizi zor duruma düşürürlerse, fabrikayı full kapasite çalıştırırım’ dedi. Bu nasıl bir meydan okumadır? Başkan bu meydan okuma gücünü nereden almaktadır?
 
Başkan dozu artırıp, ‘Ankara’da, İstanbul’da fırıncılar ekmeğinden oluyorsa, Samsun’daki de olacak’ diyebildi. Bu nasıl bir mantıktır? Belediyenin vazifesi bu mu gerçekten? Esnafı zor durumda bırakmak mı? ‘Büyük şehirlerde mağduriyet oldu ise de biz bu konuya dikkat edeceğiz, kimse mağdur olmayacak’ demeli değil miydi Başkan aslında?
 
Daha da enteresanı, bu nasıl bir düzenektir ki; cebinizden para çıkmadan yatırım gerçekleştiriyorsunuz. İstediğinizde kapasite artırabiliyorsunuz. İstediğinizde meydan okuyabiliyorsunuz. Ama aslında yatırım sizin değil!
 
Yani anlayacağınız, Necdet Uzun’un ‘KİT’ler gidiyor, BİT’ler geliyor.. Çelişki yok mu ortada?’ ifadesiyle sınırlı bir çelişki yok ortada..
 
En azından Halk Ekmek bölümü daha karmaşık ve çelişkili durumda..
 
ÇELİŞKİ YOK MU ORTADA?
Uzun’un ilgili köşe yazısını aşağıya alıntılıyoruz:
 
“Samsun'da, Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere hemen hemen her belediye şirketinin işletmeleri var..
Bunlara "BİT" deniyor...
Açıkçası, Belediye İktisadi Teşekkülleri...
Otel, restoran, kafeterya, plaj, otopark, düğün salonu ve gezinti gemisi derken yakında bir de ekmek fabrikası kuruluyor...
Belediyelerin yapmadıkları iş kaldı mı derseniz?..
Var elbette...
Tuhafiyecilik, terzilik, berberlik ve kunduracılık...
Sıra onlara gelir mi bilemem...
Bu tür işletmeler, piyasada vatandaş lehine bir denge oluşturmak amacıyla açılır...
Fiyat farkı mı var?..
Piyasanın durumu da belli...
Belediyeler bu faaliyetleriyle, denge kurmak yerine toplumun orta direğini bitiriyor...
Sonra bu işletmeler kaç lira vergi veriyor?..
Çoğunun açığı, belediye bütçesinden kapatılıyor...
İşin garip tarafı...
Hükümet, devletin sırtında "kambur" diye birtakım KİT'leri satıyor, ama belediyeler aksine davranıyor...
KİT'ler gidiyor, BİT'ler geliyor...
Çelişki yok mu ortada?..
Var elbette ama bunu anlatacak
İrade, maalesef masa altında..”
adminadmin