Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 19-01-2017 08:19   Güncelleme : 19-01-2017 08:19

Nato'nun türkiye'ye müdahale yetkisi var mı?

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe teşebbüsünden bir buçuk ay önce Bakanlar Kurulu, Haziran 2016'da NATO askerlerinin Türkiye'de "TBMM kararı" olmaksızın müdahale kararını onayladı.

Nato'nun türkiye'ye müdahale yetkisi var mı?

Karar, ‘Çok yüksek hazırlık seviyeli müşterek görev kuvvetinin faaliyetine ilişkin esaslar' ismiyle Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girdi.

Bakanlar Kurulunun bu kararı, NATO'nun 2014'te Galler'deki zirvesinde "çatışma bölgelerine 48 saat içinde müdahale edebilecek" uluslararası bir güce kavuşulmasını kabul ettiği eylem planı muvacehesince alınmıştı.

NATO'nun bu çok yüksek hazırlık seviyeli müşterek görev kuvvetine kısaca VJTF adı veriliyor.

Bu ne demek? Bu şu demek;

VJTF birlikleri, sınır geçişlerinde kontrole takılmadan, Türkiye'de çatışma yaşanan herhangi bölgesine anında intikal edebilecek,

NATO askerlerinin Türkiye'de görevlendirilmesi halinde, hangi üslerin, limanların, sınır kapılarının kullanılacağı bir eşgüdüm kurulu tarafından belirlenecek.

Boğazlardan geçiş konusundaysa Montrö Sözleşmesi hükümleri saklı tutulacak.

VJTF'in farklı ülkelerden 5 bin askerin yer alacağı bir tugay büyüklüğündeki gücü, kara, deniz, hava ve özel kuvvetlerden oluşuyor. NATO'nun müdahil olacağı bir kriz ya da çatışma anında 48-72 saat, ana unsurlar ise 5-7 gün içerisinde görev yerine intikal edecek.

Bakanlar Kuruluna bu yetkiyi de Anayasa'nın 92. Maddesi veriyor;

"Milletlerarası hukukun meşru saydığı hallerde, savaş hali ilanına ve ‘Türkiye'nin taraf olduğu milletlerarası antlaşmaların veya milletlerarası nezaket kurallarının gerektirdiği haller dışında,' Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yabancı ülkelere gönderilmesine veya yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunmasına izin verme yetkisi TBMM'nindir."

24 Mayıs 2016'da Başbakan olarak göreve başlayan Binali Yıldırım’ın katıldığı ilk MGK toplantısında Dışişleri Bakanlığı, bu NATO teklifini sundu.

Teklif, 30 Mayıs'ta Bakanlar Kurulunda karara bağlanarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onaylamasıyla 1 Haziran 2016'da Resmi Gazetede yayınlandı.

Türkiye'de kahraman millet, 15 Temmuz’daki hain FETÖ darbe girişimini bertaraf etmek için canla başla mücadele etmişken ve darbe girişiminin arkasındaki gizli elin NATO - ABD olduğu tek tek ortaya çıkmışken bir de ne görsün, meğer Bakanlar Kurulu 1 Haziran’da aldığı kararla NATO’ya Türkiye’yi işgal izni vermiş bile.

Şimdi bu FETÖ hainlerinin 15 Temmuz gecesi teşebbüs ettikleri darbenin Türkiye’yi işgal etmek isteyen küresel güçlerin bir senaryosu olduğu gün gibi aşikâr.

Erdoğan için “ölüm” emri verildiği o gece, İngiltere’nin Güney Kıbrıs'ta 5 bin kişilik özel kuvvetleriyle birlikte, ABD destekli 30 bin milis gücünden oluşan YPG terör örgütünün Suriye sınırında hazır bekletildiği de ortaya çıktı.

Teröristlerin darbenin merkez üslerinden biri olan İncirlik'ten kalkan helikopterlerle Türkiye'ye taşınacağı da ortaya çıktığı halde bu kararın yürürlükte olması ne demektir?

Darbe eğer başarılı olsaydı, NATO, ABD ve İngiliz kuvvetleri bu kararı gerekçe göstererek Türkiye'ye müdahale edecekti.

Dahası Türkiye'yi herhangi bir işgale karşı korumakla yükümlü olan NATO'nun Türk komutanlarının tamamı FETÖ'cü ve Amerikancı olduğu da ortaya çıkmıştır.

Bu kararın kimlerin işine yarasın diye kimler tarafından hazırlandığı yeniden gözden geçirilmeli ve ivedilikle iptal edilmelidir. 

 
adminadmin