Ekonomi
Giriş Tarihi : 10-06-2014 14:20   Güncelleme : 10-06-2014 14:20

NİSAN AYI SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİ SONUÇLARINI AÇIKLADI

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi bu yılın nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,6, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 1 arttı.

NİSAN AYI SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİ SONUÇLARINI AÇIKLADI
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayı Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarını açıkladı.
 
Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 1 artış gösterdi. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde nisan ayında, bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3,9, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,4 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 3,4 arttı.
 
Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de nisanda, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,6 artış gösterdi. Bir önceki yılın aynı ayına göre değişime bakıldığında ise madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksinde yüzde 9,3, imalat sanayi sektörü endeksinde yüzde 4,2 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinde yüzde 5,8 artış görüldü.
 
Bakan Işık, yazılı açıklamasında bugün açıklanan nisan ayına ait sanayi üretim endeksi verilerini değerlendirdi. Bu yılın Nisan ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin beklentileri aşarak bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,6 arttığını belirten Işık, arındırılmamış endeksin de yine aynı oranda artış gösterdiğini ifade etti.
 
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminde de bir önceki aya göre yüzde 1 artış gözlendiğine işaret eden Işık, şunları kaydetti:
 
"Nisan ayı sanayi üretimi beklentileri aşarak hem bir önceki yılın aynı dönemine göre hem de bir önceki aya göre artış göstermiştir. Bu veriler yılın ikinci çeyreğinde de sanayimizin güçlü şekilde yoluna devam ettiğini, böylelikle de ülke ekonomisinin büyüdüğünü göstermektedir. Bu yıl dış ticaretin ülke büyümesine daha büyük katkıyı vereceğini, bir başka deyişle geçen yıldan farklı olarak ülke büyümesinin ihracat kanalıyla olacağını belirtmiştik. Nitekim şu ana kadar elde ettiğimiz üretim ve dış ticaret verileri bu öngörümüzü doğrulamaktadır. İhracatın yüzde 95'inden fazlasının sanayi ürünlerinden olduğu göz önüne alınırsa büyümeye en büyük destek sanayi üretiminden gelmektedir. Sanayi üretiminin büyümenin lokomotifi olduğunu yarın açıklanacak ilk çeyrek büyüme rakamlarında bir kez daha göreceğiz."
 
"Cari açık risk olmaktan çıkarken güçlü büyüme devam edecek"
 
Japonya'dan Avrupa Birliği (AB) ülkelerine kadar gelişmiş birçok ülkenin ekonomilerinin artık toparlanmaya başladığını belirten Işık, söz konusu ülkelerdeki toparlanmanın, Türkiye'nin ihracatına ayıca bir ivme kazandıracağını ifade etti.
 
Işık, bunun sonucunda da sanayi üretiminin daha da artmasının önünün açılacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:
 
"Son günlerde AB tarafından açıklanan parasal genişleme ve faiz kararları en büyük ihracat pazarımızla ticaretin artmasına neden olacağı gibi finansal akışlar nedeniyle de büyümeye yardımcı olacaktır. Önümüzdeki dönemde bir yandan cari açık risk olmaktan çıkarken bir yandan da güçlü büyüme devam edecektir. Nisan ayı sanayi üretiminde sevindirici bir nokta da sermaye malları üretimindeki artıştır. 17 Aralık ile başlayan sürece milletimiz gereken cevabı, mesajı 30 Mart seçimlerinde vermiştir. Bu seçim sayesinde istikrar ortamı pekişmiş, sanayicilerimiz de daha fazla yatırıma yönelmiştir. Gerek kur ve faiz cephesinde gerekse de küresel çalkantılar döneminde en ciddi etkilenen kalem olan sermaye malları üretiminin artması aslında ülke ekonomisinde beklentilerin düzelmeye devam ettiğinin de bir göstergesidir. Bir başka deyişle tüm yaşanan çalkantılara rağmen sanayicinin Türkiye ekonomisine olan güveni devam etmektedir."
 
"Yılın ikinci yarısından itibaren sanayicimiz daha çok yatırım yapacak"
 
Özellikle yılın ikinci yarısından itibaren faiz ve kurlardaki hareketlerle sermaye malı üretiminin daha da artacağını ve sanayicinin daha çok yatırım yapacağını düşündüklerini aktaran Işık, kendilerinin de Bakanlık olarak her fırsatta sanayicinin önünü açtıklarını bildirdi.
 
Bakan Fikri Işık, sanayicinin hem daha fazla hem de daha nitelikli üretim yapmasını teşvik ettiklerini belirterek, "Sanayimizi tüm dünyada daha rekabetçi hale getirmek amacıyla Ar-Ge'ye, inovasyona, tasarıma, girişimciliğe her geçen gün desteğimizi artırıyoruz. İnanıyoruz ki sanayicimiz ülkenin sahip olduğu istikrar ve kendi çalışma azimleriyle başarılı işler yapmaya devam edecektir" ifadelerini kullandı.
adminadmin