Sağlık
Giriş Tarihi : 10-03-2017 09:32   Güncelleme : 10-03-2017 09:32

Obezite Ve Böbrek

VM Medical Park Samsun Hastanesi Nefroloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Abdurrahman Çokay böbrek hastalıkları için, “Obezite tüm dünyada ve yurdumuzda sağlığı kötü yönde etkileyen sigaradan sonra en büyük risk faktörüdür.

Obezite Ve Böbrek

Obezite sıklığı tüm dünyada ve yurdumuzda giderek artmaktadır. Obeziteye bağlı böbrek ve böbrek dışı hastalıklar obezitenin tedavisi ile önlenebilir, obezite yüksek kan basıncı, şeker hastalığı, metabolik sendroma neden olarak böbrek hastalığına yol açması dışında böbrek taşı ve böbrek kanserine de neden olur. Verilere göre ise vücut kitle indeksi 30 kg/m2 ve üstünde olan bireylerin yüzde 60’ında hipertansiyon görülüyor. Obezitenin kan basıncına önemli etkisi var. Genetik yatkınlığın rolü olmasıyla birlikte, asıl etken vücutta artan yağ dokusudur. Yağ dokusu, kan basıncının yükselmesine neden olan birtakım hormonal etkiler oluşturarak böbreklerde su ve tuz tutulumunun artmasına ve atardamarlarda spazm oluşturarak, çaplarının daralmasına yol açıyor. Böylece hipertansiyon gelişiyor. Böbrek nakli hastalarında obezite nakilli böbreğin erken atılmasına neden olabilir.Ayrıca var olan böbrek hastalığını kötüleştirebilir, obezite glomerüler kaynaklı böbrek hastalığında artışa neden olur.” şeklinde bilgi verdi.

Uzm.Dr.Çokay, ”Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam, fazla kilolar, yeterli miktarda sıvı alınmaması ve aşırı tuz tüketimi böbrek taşı oluşumuna zemin hazırlayan önemli faktörlerdir.Erkeklerin %12’sinde, kadınların ise %6’sında  görülen böbrek taşları, tedavi edilmediğinde böbrek fonksiyonlarını bozabilir ve yaşamı tehdit edebilir.”dedi.

Böbrek hastalıklarına karşı yapılması gerekenlerden bahseden Uzm. Dr. Çokay, “Böbrek hastalıklarını tetikleyen faktör olan obeziteye karşın, kilo problemi yaşayan bireyler kişiye özel beslenme programları ile ideal kilo seviyelerine ulaşmalıdır. Böbrek taşlarından korunmada günlük egzersizler de kilo alımını engellediği için etkili rol oynamaktadır. Bu doğrultuda sağlıksız diyetlerden özellikle de kilo vermeye yardımcı olduğu düşünülen protein diyetlerinden özellikle kaçınmak gerekir. Yüksek tansiyon da hastalar için taş oluşum riskini artırır. Kan basıncı yüksek hastaların ilaçlarını düzenli olarak kullanmaları ve tuz alımlarını sınırlandırmalıdırlar. “ şeklinde konuştu.

adminadmin