Genel
Giriş Tarihi : 15-09-2018 09:00   Güncelleme : 15-09-2018 10:04

ODTÜ Rektörü Neler Karıştırıyor!

ODTÜ Rektörü Neler Karıştırıyor!

ODTÜ yönetimi, yurt yapılması için 40 dönüm arazisini, protokolle KYK'ye 49 yıllığına ve bedelsiz tahsis etti.

ODTÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnci Gökmen, geçen sene sadece 114 öğrencinin yerleşme sorunu yaşadığını belirterek, KYK yurdunun yapılmasını gerektirecek binlerce öğrencilik bir açık olmadığını ifade etti.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan da Merkez Bankası dahil pek çok kurumun ODTÜ'den arazi istediğini söyledi.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) yapılması planlanan Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) ait yurda ilişkin Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından basın toplantısı düzenlendi.

Mimarlar Odası Toplantı Salonu'nda düzenlenen açıklamaya ODTÜ öğrencileri, akademisyenleri ve mahalle derneklerinden temsilciler katıldı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, yaklaşık bir buçuk aydır ODTÜ yerleşkesinde yaşanan süreci bileşenlerle ve diğer kitle örgütleriyle birlikte değerlendirdiklerini söyledi. ODTÜ’nün toprak bütünlüğü, yönetim bütünlüğü ve kentsel bütünlük içerisindeki yeşil aksının hep tehdit altında olduğunu dile getiren Candan, özellikle Malazgirt Bulvarı’nın açılması ve sonrasında da Mustafa Verşan Kök’ün rektörlüğe gelmesiyle birlikte ODTÜ’nün talana açık hale getirildiğini ifade etti. ODTÜ’nün imzaladığı protokol ile 40 dönüm arazisini 49 yıllığına yurt yapımı için KYK’ye vermesine ilişkin ise Candan, uzun süredir istedikleri bu protokolün kendilerine verilmediğini söyledi. Candan KYK’nın protokolü vermeyeceğine ilişkin yazısını yargıya taşımalarının sonucunda protokolü elde ettiklerini dile getirdi.

Konuyla ilişkili olarak; 

Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna’nın cevaplaması istemiyle manidar bir soru önergesi vermiş ve Rektör ve Şehir plancıları odasından bir açıklama yapılmamıştı.

İşte o sorular;

Tünel Yolun (2.Yolun) maliyeti ne kadardır?  Finansmanı nasıl karşılanacak?

1.    ODTÜ’ye tahsis edildiği ifade edilen ve ODTÜ “yakınında” olduğu söylenen 36 hektar arazinin tam yeri neresidir?

2.  Tahsis edilen arazi ve DOP ile devredilecek arazilerle ilgili konular protokolde tam anlamıyla tarif edilmiş midir?

3.   Gazi üniversitesine sipariş edilen “Ankara Çevre Düzeni Planı 2038 Ana Planında; ODTÜ Yollarının güncel ulaşım etüdü-analiz ve trafik hesapları neden kapsam dışında bırakılmıştır.?

4. Ahlatlıbel’e çıkacak diğer 3.yol öneri güzergâhının daha sonrasında, yapım halindeki Ankara-Pozantı otoyolu ile kavşaklandırılması; ne anlama gelmektedir?

“Düzenleme ortaklık payı” (DOP)  ile kamuya ayrılan alanın bir kısmının belediyeye geçtikten sonra tekrar ODTÜ’ye devrinin sağlanması ve sonrasında 3. Yol güzergâhı üzerinde, Bilkent üniversitesi arazisi içinde yol cepheli bir arazi ile trampa edilmek suretiyle ileride bir  "plan değişikliği"  ile bu alanın öncelikle akademisyenler için bir konut kooperatifine dönüştürülmesi durumu var mıdır?

Varsa,  bu ne kadar etik ve hukukidir. Sonuçta düzenleme ortaklık payı kamusal bir alandır. Amacı dışında tahsisi ne anlama gelmektedir?

Belediyede kasasında para olmadığına göre; 2. yolun tünel yolun maliyetinin finansmanı; yine bu alanın imar rantının yapımcı firmaya aktarılması ile mi çözülecektir?

adminadmin