Güncel
Giriş Tarihi : 10-01-2015 13:30   Güncelleme : 10-01-2015 13:30

"OGS ve HGS kullanıcıları, kaçak geçiş nedeniyle mağdur oluyor"

DÜZCE (AA) - Tüketiciler Derneği Genel Sekreteri Deniz Cengiz, son dönemlerde sürücülerden otomatik geçiş sistemi (OGS) ve hızlı geçiş sisteminin (HGS) sağlıklı çalışmadığı konusunda çok sayıda şikayet aldıklarını belirterek, "Köprü ve otoyollardan geçerken cihazların sistem tarafından okunmasının ve sürücülere süresinde bildirim yapılmasının sağlanmasını bekliyoruz" dedi

DÜZCE (AA) - Tüketiciler Derneği Genel Sekreteri Deniz Cengiz, son dönemlerde sürücülerden otomatik geçiş sistemi (OGS) ve hızlı geçiş sisteminin (HGS) sağlıklı çalışmadığı konusunda çok sayıda şikayet aldıklarını belirterek, "Köprü ve otoyollardan geçerken cihazların sistem tarafından okunmasının ve sürücülere süresinde bildirim yapılmasının sağlanmasını bekliyoruz" dedi.

Cengiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birkaç aydır özellikle ağır yük taşıyıcılarına yüksek meblağlarda cezalar geldiğini söyledi.

OGS ve HGS kullanıcılarının köprü ve otoyollardan geçerken cihazın sistem tarafından okunmadığı, kendilerine bildirimde bulunulmadan çok yüksek meblağlarda ceza ödemek zorunda kaldıkları için şikayetçi olduklarına dikkati çeken Cengiz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Otoyollarla erişme kontrolünün uygulandığı karayolları için belirlenen ücreti ödemeden geçiş yaptığı tespit edilen araç sahiplerine, o güzergahın en uzun mesafesine ait geçiş ücretinin 10 katı tutarında ceza verilmektedir.  Ödenmesi gerekli miktar, aracın sınıfına karşılık düşen standart geçiş ücreti ve 10 kat idari para cezasıyla 11 kata denk gelmektedir. Otoyollarda (kapalı sistem) uygulanan ceza geçiş yapılan istasyona en uzak mesafede bulunan istasyon ücreti esas alınarak aracın sınıfına karşılık düşen ücretin 11 katıdır."

Kabahatler Kanunu'na göre cezanın daha az ödenmesi gerektiğini vurgulayan Cengiz, sürücülerin farkında olmadan çok yüksek meblağlara ulaşan cezalara maruz kaldığını savundu.

Cengiz, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bu itibarla Anayasa'nın 172. maddesinde yer alan 'Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder' hükmü gereğince cezaların yıpratıcı ve mağdur edici olmaktan çok, caydırıcı nitelikte olması gerektiği çok açıktır. Ayrıca bilgilenme, en önemli evrensel tüketici hakkıdır. Bu nedenle, başta Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olmak üzere, Karayolları yetkililerini duyarlı olmaya, köprü ve otoyollardan geçerken cihazların sistem tarafından okunmasının ve sürücülere süresinde bildirim yapılmasının sağlanmasını bekliyoruz."

adminadmin