Fikir
Giriş Tarihi : 11-04-2017 11:15   Güncelleme : 11-04-2017 11:15

Okul mu, aile mi?

Belediyelerin bilgi evleri var. Çocuklar oralara gelip ders desteği alıyor, kurslara katılıyor ve çeşitli sosyal faaliyetlere katılıp eğleniyorlar.

Okul mu, aile mi?

Geçen günlerde bir pazar günü Bilgi Evi’nden gelen sesler dışarıdan duyuluyor. Çocukların film günüymüş ve hep birlikte sinema filmi izleyecekler. Öğretmen filmlerin adını sayıyor ve çocuklar "Hayır" diye bağırıyorlardı. Ölü Ozanlar Derneği, Düşler Bahçesi ve 3 Aptal filmleri adını duyduklarım. Sonra çocuklar alkış tutarak Recep İvedik diye bağırmaya başladı. Bu sefer ben işi gücü bırakıp Bilgi Evi’nden gelen sesleri dinlemeye başladım. Öğretmen neden olmayacağını izah etmeye çalıştı ama çocuklar ikna olacak gibi değildi. Hiç tavizsiz Recep İvedik istiyorlardı. Öğretmen konuştu, uğraştı, didindi ama olmadı; çocukları razı edemedi mecburen Recep İvedik başladı. Bu öğretmen ne yaparsa yapsın çocuklar o filmi izleyecek. Öğretmen ne yaparsa yapsın çocuklar o filmdeki küfürleri, hal ve tavırları ezberleyip taklit edecek. Öğretmen ne yaparsa yapsın çocuklar zamanla birer parçalarıyla Recep İvedik olacak.

Çünkü ailelerde hayata geçmemiş prensipler var. Demek ki evlerde yaşayan birer Recep İvedik karakteri var. Mesele bu film ne kadar da kötü ne kadar da berbat meselesi değil. Mesele film değil. Mesele o filmi izlemeyip Bilgi Evi’nden çıkan küçük Samet'in üzerinde durduğu gerçek. Ertesi gün üşenmedim Samet’in evinin ödününe gidip “Sen niye izlemedin” diye sordum. “Üç arkadaş izlemedik abi. Utandık” dedi. O üç arkadaşın evinin ortak noktalarını söyleyeyim size. Üç evde de kütüphane var. Üç evde de anneleri dizi izlemek yerine çocuklarıyla birlikte kitap okuyorlar. Üç evde de babaları çocuklarıyla sohbet edip beraber namaz kılıyorlar. Aradan yıllar geçecek, diziden evlilik programlarından kafayı kaldırmayan anneler, çocukları Recep İvedik oldu diye üzülecekler ve belki bazıları “Bizim çocuğa torpil bulamadık heba oldu çocuk” diye şikâyet edecek.

Okullarda ahlak kurulmaz da bozulmaz da... Çocukların ahlakları ailede kurulur ve gelişir; okullar aileden gelen temelin üzerine katkı yapar…

Erem Şentürk / Diriliş Postası

adminadmin