Samsun Haber
Giriş Tarihi : 18-12-2019 10:22   Güncelleme : 18-12-2019 10:32

OMÜ Türkçe Eğitimi Bölümünden Örnek Topluma Hizmet Uygulamaları

OMÜ Türkçe Eğitimi Bölümünden Örnek Topluma Hizmet Uygulamaları

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü üçüncü sınıf öğrencileri, Topluma Hizmet Uygulamaları kapsamında “Benim de Bir Ağacım Var”, “Bir Okul Değişiyor”, “Türkçe Sokağı” ve “Oyunlarla Sosyalleşelim” adlı projeleri ders danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Memiş rehberliğinde hayata geçirdiler

Benim de Bir Ağacım Var

Türkçe Eğitimi üçüncü sınıf öğrencileri tarafından ilk olarak Eğitim Fakültesinin çevresine ıhlamur, servi, elma, armut, ayva, erik, mandalina ve çınar fidanları dikildi. "Benim De Bir Ağacım Var" sloganıyla hayata geçirilen fidan dikim etkinliğiyle Eğitim Fakültesini çevreleyen alana 50’nin üzerinde yeni fidan kazandırıldı. Türkçe Eğitimi Ana Bilim dalı başkanı Doç. Dr. Şeyma Büyükkavas Kuran da etkinliğe katıldı ve etkinliğin gelenekselleşmesini diledi. Ders danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Memiş, hedeflerinin öğrencilerin mezun oldukları üniversitelerinde bir ağacının bulunmasını sağlamak olduğunu, bu yolla öğrencilerin hem çevre bilinçlerinin hem de Ondokuz Mayıs Üniversitesine aidiyet duygularının geliştirilmesine katkı sağlamak istediklerini söyledi.

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen "Benim de Bir Ağacım Var" etkinliğine katılan öğrenciler, lisans eğitimleri süresince fidanların bakımını ve sulama sorumluluğunu üstlendiklerini belirttiler.

Bir Okul Değişiyor

Türkçe Eğitimi üçüncü sınıf öğrencileri, Samsun/Canik Gölalan İmam-Hatip Ortaokuluna bir kütüphane kazandırmak için kolları sıvadılar.

Öncesinde derslik olarak kullanılan ancak tamamlandıktan sonra çocukların hayal dünyalarına ev sahipliği yapacak, onların okuma sevgilerini ve ilgilerini artıracak kütüphane için çalışmalar, öğrencilerin duvarları rengârenk boyaması ile başladı. Boyama işleminden sonra ortaokul düzeyine uygun, nitelikli çocuk edebiyatı ürünlerinden seçilen kitaplar, kütüphanenin duvarlarını süslemesi için hazırlanan materyaller ve tablolar okul idaresine teslim edildi.

Öğrencileri misafirperverlikle karşılayan ve proje için özveriyle çalışan okul müdürü Murat Durmuş, zor şartlarda öğrenim gören öğrencilerin kütüphane için ne kadar hevesli olduklarını anlatarak Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile iş birliği içinde olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Türkçe Sokağı

Bu etkinlikte Samsun/Bafra Gazi Ortaokulu öğrencileri için bir "Türkçe Sokağı" hazırlandı.

Gazi Ortaokulu idaresiyle görüşüldükten sonra hazırlanan materyaller duvarlara  ve panolara asıldı.  Kapılar ve merdiven basamakları giydirildi.

Okul binasının en üst katında bulunan koridor "Türkçe Sokağı" olarak düzenlendi.  Çalışmaları ilgiyle izleyen okul müdürü Tugay Kökkülünk  projeden duyduğu memnuniyeti dile getirerek tüm öğrencilere teşekkür etti.

Sokağın tamamlanmasından sonra öğrenciler "Hazırladığımız Türkçe Sokağı öğrencilerle buluşmayı, onlara ilham vermeyi, materyalleriyle zihinlere yeni kapılar açmayı ve sunduğu güzel sözlerle yüreklere dokunmayı bekliyor." diyerek yaptıkları çalışmadan duydukları mutluluğu ifade ettiler.

Oyunlarla Sosyalleşelim

Türkçe Eğitimi bölüm öğrencileri, Samsun/Bafra Gazi Ortaokulu 5.sınıf öğrencileri için ‘Oyunlarla Sosyalleşelim’ etkinliği düzenlediler.

Öğrencilerin zihinsel becerilerini, bedensel faaliyetlerini, hayal dünyalarını geliştiren; grup içinde sorumluluk almalarını, iş birliğiyle öğrenmelerini sağlayan “Çemberden Geçme, Balık Ağı, Ev Sahibesi-Kiracı, Neredesin-Buradayım, Meyve Sepeti, Merhaba Arkadaşım, Bardak Oyunu, Tavşan Yuvada, Kuyruk Kapmaca, Kurt-Kuzu, Elden Ele Top ile İlerleme, Arkadaşını Koru” gibi çeşitli oyun etkinlikleri 60 öğrenci ile gerçekleştirildi.

“Merhaba Arkadaşım” etkinliği ile öğrencilerin etkili iletişim kurmaları sağlanmaya ve ilk kez karşılaşan öğrencilerin birbirlerine nasıl davrandıkları tespit edilmeye çalışıldı. “Balık Ağı” etkinliği ile öğrencilerin dikkatlerini toplama becerilerini geliştirme ve reflekslerini etkili kullanmalarını sağlama amaçlandı. “Çemberden Geçme” etkinliği ile öğrencilerin birbirlerine olan güven duygusu geliştirilmeye çalışıldı. 

Gazi Ortaokulu idaresi, öğretmenleri ve öğrencileri bu etkinlikten duydukları memnuniyeti dile getirerek Ondokuz Mayıs Üniversitesi Türkçe Eğitim Bölümü üçüncü sınıf öğrencilerine teşekkür ettiler.

adminadmin