Samsun Haber
Giriş Tarihi : 10-10-2019 09:02   Güncelleme : 10-10-2019 09:02

OMÜ’de 11. Yemeklik Mantar Kongresi Başladı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünün düzenlediği “XI. Yemeklik Mantar Kongresi”, Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezinde başladı.

OMÜ’de 11. Yemeklik Mantar Kongresi Başladı

Kongrede ayrıca Samsun’da mantar sektöründe üretim yapan firmaların stantları kuruldu. Firmalar, ürünlerini sergileyerek ziyaretçilere tanıtma fırsatı buldu.

Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Aysun Pekşen’in başkanlığında gerçekleşen kongrenin açılış törenine; Samsun Valisi Osman Kaymak, Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, Atakum Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsnü Demirsoy, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“Mantar üretimimiz 80 tondan 65 bin tona çıktı”

Kongre Düzenleme Kurulu adına söz alan kurul başkanı Prof. Dr. Aysun Pekşen, “XI. Yemeklik Mantar Kongresi “ni Milli Mücadelenin 100. yılında, ilk adımın şehri Samsun’da düzenlemekten onur ve gurur duyduklarını belirtti.

Türkiye’de mantar alanında bilimsel araştırmaların ilk olarak 1960 yılında başladığını kaydeden Prof. Dr. Aysun Pekşen “Daha sonra bu çalışmalar, birçok araştırmacı tarafından hız kazandırılarak devam etmiştir. 1973 yılında 80 ton olan mantar üretimimiz, günümüzde yaklaşık 65 bin tona yükselmiştir. Tüketim miktarının artması ve ülkemizin ekolojik ve stratejik bakımdan mantar ihracatına uygun olması sebebiyle mantar üretiminin ve sektörünün hızla büyüdüğünü görüyoruz. Büyümenin devam edeceğini de söyleyebiliriz.” dedi.

“Mantar işletmelerinin kurulması ve sürdürülebilirliği çok önemli”

Son yıllardaki mantar üretimi ve tüketimindeki artışa rağmen önemli olanın mantar işletmelerinin kurulması ve sürdürülebilirliği olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Pekşen “Bu sürdürülebilirlik de ancak bilgi ve tecrübeyle mümkündür. Bu nedenle mantarcılığımızın gelişmesi için AR-GE çalışmalarının çok önemli olduğunun ve bu konuda biz araştırmacılara çok büyük sorumluluklar düştüğünün farkındayız. Ayrıca bu tür kongrelerin yeni insanlarla tanışma, yeni fikirlerle karşılaşma dolayısıyla yeni araştırma ve iş fırsatları yarattığına inanıyoruz. Üniversite, kamu ve özel sektörün buluştuğu bu kongrenin bu anlamda önem kazandığını düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kongrenin gerçekleşmesinde katkıları bulunan OMÜ Rektörlüğü, Ziraat Fakültesi Dekanlığı ve tüm emeği geçenlere teşekkürlerini sunan Prof. Dr. Aysun Pekşen, kongrenin mantarcılık sektörünün gelişmesine ve güzel ortaklıklara vesile olmasını diledi.

Konuşmasına başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm Milli Mücadele kahramanlarına rahmet dileyerek başlayan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsnü Demirsoy da “Mantar üretimindeki ciddi artış, mantarın önemini gösteriyor. Önceden insanımız çok fazla mantar tüketmediği için kazançlı değildi. Ancak günümüzde pazarlama alanı çok geniş ve çok tüketiliyor. Bu kongrenin üniversitemize, ülkemize ve başta bilim insanları olmak üzere mantarla ilgilenen herkese faydalı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

“Tüm gayretimiz Üniversitemizi Türkiye’nin en elit üniversitelerinden biri haline getirmek”

Şehir dışındaki programı nedeniyle kongreye katılamayan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç’in selamını ileten Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz ise “OMÜ adının tarihi anlamının yanı sıra Karadeniz Bölgesinin de en etkin ve etkili üniversitelerinden. Bu da onu Türkiye’nin önemli üniversitelerinden biri yapıyor. Fiziki koşullar bakımından da en iyi üniversitelerinden biri olduğumuza inanıyoruz. Tüm gayretimiz doğal güzelliklere sahip Üniversitemizi, akademik alanda geliştirerek, projeler üreterek Türkiye’nin en elit üniversitelerinden biri haline getirmek. Bu bakımdan bu kongrenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Tematik ve alanında uzman bilim adamlarından oluşan bu kongreyi düzenleyen akademisyenlerimizi tebrik ediyorum. Sonuçlarının çok faydalı olacağına inanıyorum.” dedi.

“Milli geliri 10 bin dolarlardan 40 bin dolarlara çıkarmak durumundayız”

Kongrenin, kurtuluşa giden yolda ilk adımın atıldığı Samsun’da düzenlenmesinin çok anlamlı olduğunu ifade eden Samsun Valisi Osman Kaymak da “Milli Mücadele’nin 100. Yılı kapsamında yapılan etkinliklerde OMÜ başrolde yer aldı. Bugün düzenlenen kongre de önemi bakımından nice 100. yılları göreceğimize olan umudumuzu arttırıyor.” diye konuştu.

Türkiye’nin çok zor bir coğrafyada yer aldığına dikkat çeken Vali Osman Kaymak şöyle devam etti: “ 100 yıl önce başlayan bağımsızlık mücadelemiz bitmedi, devam ediyor. Çünkü bu coğrafyada bizleri rahat bırakmamak için her türlü uluslararası oyunlara giriyorlar. Hepimizin yakından takip ettiği gibi ordumuz Suriye’nin kuzeyinde bir operasyona başlamak üzere. Bu operasyondan ordumuz zaferle çıkacaktır. Bütün kaynaklarımızı harcadığımız terör belasından inşallah en kısa zamanda kurtulmuş olacağız. Bunlarla baş etmek için güçlü olmak durumundayız. Güçlü olmak için de daha çok üretmek ve kişi başına düşen milli geliri 10 bin dolarlardan 40 bin dolarlara çıkarmak durumundayız.” 

“Samsun mantar konusunda çok iddialı bir durumda”

Türkiye’nin savunma sanayide gelişme kat ettiğini kaydeden Vali Kaymak, “Bu gelişmelerin ülkemizin her alanında olması lazım. Sadece savunma sanayide değil; tarımda, bilimde, ticarette, eğitimde ve her alanda iddialı olmak durumundayız. Bu bakımdan üniversitelerimizin yaptığı bu tür bilimsel çalışmaları çok önemsiyoruz. Samsun’da 2009 yılında 5-6 aile ile başlayan mantar üretimi, bugün 150-200 aileye ulaşmış durumda. Yılda bin 500 tona yakın üretime ulaşmış durumdayız. Bine yakın insan da Samsun’da mantardan geçim sağlamakta. İlimiz mantar konusunda çok iddialı bir durumda. Bu kongreler sayesinde de önümüz açılacak ve üretim miktarı artacaktır. Mantarı üretiyoruz ama tam olarak tüketmediğimizi düşünüyorum. Ülkemizin mantar tüketimi Avrupa oranlarının çok altında.” dedi.

Mantar mantar tüketiminin özendirilmesinin gerekliliğinin üzerinde duran Vali Osman Kaymak, “Mantarları sağlıklı bir şeklide bozulmadan pazarlara ulaştırıp tüketiciye sunarsak, hakkıyla bu işi yerine getirirsek inanıyorum ki bu sektörden ilimiz ve ülkemiz daha çok para kazanacaktır. Samsun ovaları ile bir tarım şehri. Samsun halkının yüzde 40’a yakını tarım ile uğraşıyor. Bu sebeple tarımsal üretimdeki katma değeri artırma konusundaki yoğun çalışma ve çabalarımız devam ediyor. Bu konuda destek veren OMÜ’ye ve ilgili Fakültelerine teşekkür ediyorum Bu kongreyi düzenleyen üniversitemize teşekkür ediyorum. Hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum.” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından protokol üyeleri ürün tanıtımlarının yer aldığı stantları gezerek hem bilgi aldı hem de tadına baktı.

Kongre 11 Ekim’e kadar devam edecek

XI. Türkiye Yemeklik Mantar Kongre’sinde tarım, gıda, farmakoloji, çevre ve biyoloji alanlarında mantarlarla ilgili yeni gelişmeleri gündeme getirmek ve yeni işbirliklerine olanak sağlamak amacıyla tüm paydaşları bir araya getirmeyi  amaçlayan 9 Ekim Çarşamba günü başlayan kongre 11 Ekim tarihine kadar devam edecek. Kongrenin konu başlıkları; mantar sistematiği, ıslah, genetik ve biyoteknoloji, mantar biyolojisi, etnomikoloji, mikorizal mantarlar, tıbbi mantarlar, yetiştirme teknikleri, hasat ve muhafaza teknikleri, mantar işleme ve değerlendirme, hastalık ve zararlı yönetimi, ekonomi ve pazarlama, mekanizasyon ve yeni teknolojiler, beslenme, sağlık ve farmakolojiden oluşuyor.

 

adminadmin