Samsun Haber
Giriş Tarihi : 20-06-2019 15:25   Güncelleme : 20-06-2019 15:25

OMÜ’de 2. Uluslararası bitki biyolojisi kongresi!

19 Mayıs’ın 100. yılı kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ve Flora Araştırmaları Derneği iş birliğinde organize edilen “2. Uluslararası Bitki Biyolojisi Kongresi”, ulusal kurtuluş mücadelesinin sembol kenti Samsun’da başladı.

OMÜ’de 2. Uluslararası bitki biyolojisi kongresi!

OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve 100’e yakın kayıtlı katılımcıyı ağırlayan kongreye; OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, Kongre Başkanları OMÜ Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Dr. Fergan Karaer, Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zeki Aytaç, organizasyon komitesindeki akademisyenler ve yetkililer, yerli ve yabancı konuklar ile öğretim üyeleri katıldı.

“Kongrenin, bitki biyolojisi ve bunun eğitimine önemli katkılar sunacağına inanıyoruz”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlayan kongrenin açılış konuşmasını yapan Dr. Fergan Karaer, ilkine Selçuk Üniversitesinin ev sahipliği yaptığı kongrenin geçmişi ve hazırlık çalışmalarından söz etti. Dr. Karaer, Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 100. yılı anısına düzenledikleri bu kongrenin bitki biyolojisi ve bunun eğitimine önemli katkılar sunacağına inandıklarını söyledi.

“Yenilikleri izlemek ve bunların sonuçlarını topluma sunmak büyük bir özveri gerektiriyor”

Dünyadaki en büyük değerlerin başında bilgiye sahip olmanın geldiğini vurgulayan Dr. Karaer “Bilginin; aslından başkalarına karşı üstünlük sağlamak için değil, yaşamda yararlanmak adına kullanılması gerektiğini biliyoruz, bilginin hızlı bir şekilde herkese ulaştırılması büyük önem taşıyor. İnanmışlığımızın temelinde şu da var: Bilgi ve bilim ağaçlarının, yaşlandığımızda bizlere gölge olacağının da farkındayız. Dolayısıyla bilginin paylaşıldıkça bir hazineye dönüştüğünü anlamak zorundayız. Günümüzdeki hayatla gelecekteki hayat çok farklı olacağından yenilikleri izlemek ve bunların sonuçlarını topluma sunmak büyük bir özveri gerektiriyor. Şunu da vurgulamak gerekir ki bilmek ileri götürmek; ileri götürmek de güçlü olmaktır.” diye konuştu.

15’i yurt içi olmak üzere yurt dışından da farklı üniversitelerden 100’e yakın bilim insanının kongreye kayıt yaptırdığına dikkat çeken Dr. Karaer, bu kongreyi hayata geçirirken, ortaya konulacak bilgi ve fikirlerin, tarihin akıl defterine not edileceğine de inandıklarını dile getirdi. Dr. Fergan Karaer, konuşmasının sonunda, kongrenin içeriği konusunda kendilerine yardımcı olan akademisyenlere, Rektörlük yönetimine, düzenleme kuruluna ve paydaşlara teşekkürlerini sundu.

“Bilimsel çalışmalara sivil örgütler samimiyetle katkı sağlıyor”

Açılış konuşmasında söz alan bir diğer Kongre Başkanı Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zeki Aytaç da kongre paydaşlarından Flora Araştırma Derneğinin önemli bir sorumluluk üstlendiğine işaret ederek şu ifadelere yer verdi: “Özellikle bilimsel alanda yapılacak her türlü çalışmada, sivil örgütlerin canıgönülden büyük katkılar sağladığını ve bundan sonra da bu katkı ve desteği vereceklerini biliyorum. Bunlardan biri de Flora Araştırma Derneği; bu derneğimiz bitki ve biyolojiyle ilgili bilimsel çalışmalara açık ve her zaman yanınızda olacaktır. Katılımcılara verimli ve ufuk açıcı bir kongre diliyorum.”

Açılış konuşmalarının ardından bilimsel sunumlara geçilirken Orta Doğu Teknik Üniversitesinden (ODTÜ) Prof. Dr. Musa Doğan “Tıbbi Bitkilerin Anlaşılması ve Korunması: Ada Çayı Örneği - Understanding and Conservation of Medical Plants: A Case Study of Salvia L. (Lamiaceae)”; Hacettepe Üniversitesinden Prof. Dr. Şinasi Yıldırımlı ise “Türkiye’de Bitki Örneği Toplayıcı Araştırıcılar, Revizyon Nasıl Yapılır, Yeni Tür Nasıl Tanımlanır” başlıklı sunumlarıyla katılımcılara hitap etti.

2. Uluslararası Bitki Biyolojisi Kongresi’ne; Amerika Birleşik Devletleri, İsviçre, Avusturya, Irak, Libya, Yemen ve Malezya’dan konuk akademisyen ve katılımcıların yanı sıra, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden akademisyenler çalışma ve sunumlarıyla katkı verecek.

Bitkisel biyoçeşitlilik ve daha fazlası kongrede mercek altına alınacak

23 Haziran’a kadar devam edecek kongrede farklı oturumlarda; Dünya ve Türkiye’deki bitki çeşitliliğinden küresel iklim değişikliğinin bitkiler üzerindeki etkilerine, biyokaçakçılıktan yeni bitki türlerine kadar pek çok tema işlenecek ve poster sunumları yer alacak.

Kongrenin son gününde ise Kızılırmak Deltası ile Ladik ve Amasya’ya geziler düzenlenecek.

adminadmin