Eğitim
Giriş Tarihi : 26-06-2019 13:12   Güncelleme : 26-06-2019 13:15

Omü’de Astronomi Modelleri İle Öğretmen Eğitimi Açılış Toplantısı

TÜBİTAK’ın 4005 Bilim ve Toplum Yenilikçi Eğitim Uygulamaları kapsamında desteklediği, Ondokuz Mayıs Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen “Astronomi Modelleri ile Öğretmen Eğitimi 2” başlıklı projenin açılışı yapıldı.

Omü’de Astronomi Modelleri İle Öğretmen Eğitimi Açılış Toplantısı

Öğretmen Eğitiminde Astronomik Yaklaşım

Bir Otel’de gerçekleşen açılış toplantısına OMÜ Eğitim Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Seher Balcı Çelik, Eğitim Fakültesi öğretim elemanları, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile proje ekibi katıldı.

“Aktif ve etkileşimli yöntemle uygulanacak”

Proje ile ilgili bilgi veren OMÜ Eğitim Fakültesi Öğr. Üyesi, Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Hüseyin Kalkan “Fen bilimleri içerisinde en çok merak edilen konu Astronomi olmasına rağmen yapılan birçok araştırma, ülkemizde astronominin temel kavramlarının dolayısıyla da fen alanındaki temel konuların hem öğretmenler hem de öğrenciler tarafından öğretilmesinde ve kavranmasında büyük problemler olduğunu ortaya koymaktadır. Bu proje, öğretmenlerimizin bilgi ve kavrama düzeylerinde eksik oldukları ve öğretmekte zorlandıkları temel astronomi konularının öğretimi için basit modeller geliştirerek bunların temel astronomi konularının öğretiminde yaygın bir şekilde kullanılması üzerine kurgulanmıştır.” diye konuştu.

Proje 5 gün sürecek

Projeye fen bilimleri öğretmenleri ağırlıklı olmak üzere ortaokul öğretmenleri, üniversitelerde görev yapan öğretim elemanları ve bilim merkezi çalışanlarından gönüllü olarak 540 katılımcının başvurduğunu dile getiren Kalkan, “Proje kapsamındaki kriterler dikkate alınarak 40 öğretmen projeye kabul edilmiştir. 5 gün sürecek olan proje, günde dört etkinlik olmak üzere 20 etkinlikten oluşmaktadır.  Proje, ilköğretim 3. sınıftan 8. sınıfa kadar olan temel astronomi konularını kapsama özelliğiyle de katılımcıların bu alandaki eksiklerini giderecek olan bir paket program olma özelliği de taşımaktadır. Bu programın daha sonra revize edilerek eğitim sistemi içerisinde yer alabileceği düşünülmektedir. Bununla birlikte proje kapsamında gerçekleştirilecek gözlem, oyun ve birçok etkileşimli faaliyet sayesinde temel astronomiye karşı bir heyecan oluşturularak bunun geniş kitlelere yayılması hedeflenmektedir.” ifadelerine yer verdi.

“Bu tür projelerin üretilmesi çok önemli”

Projeden duyduğu heyecanı dile getiren OMÜ Eğitim Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Seher Balcı Çelik ise “Bizim zamanımızda astronomik bilgileri elma, armut, mum ışığı gibi materyallerle öğrenebiliyorduk. Bu tür projelerin yapılması, siz değerli öğretmenlerimizin bunlara katılması hem sizler açısından hem de yetiştireceğiniz öğrenciler açısından çok önemli. Bu tür projelerin üretilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Sizler de, bu tür materyaller kullanarak yetiştireceğiniz öğrenciler de çok şanslı. Bu 5 gün çok verimli olacaktır.” ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Hüseyin Kalkan, proje ekibini katılımcılara tanıttı.

Proje Ekibi:

Prof. Dr. Hüseyin KALKAN (Proje Yürütücüsü, Ondokuz Mayıs Üniv.)

Prof. Dr. Ethem DERMAN (Eğitmen, Ankara Üniv. Astronomi. Böl.)

Prof. Dr. Talat SAYGAÇ (Eğitmen, İstanbul Üniv. Astronomi. Böl.)

Prof. Dr. Metin Yavuz (Uzman, Ondokuz Mayıs Üniv.)

Prof. Dr. Canan KAZAK (Eğitmen, Ondokuz Mayıs Üniv.)

Doç. Dr. Alper KESTEN (Uzman, Ondokuz Mayıs Üniv.)

Doç. Dr. Cevat ELMA (Uzman, Ondokuz Mayıs Üniv.)

Dr. Öğr. Üyesi Melike KARABACAK (Rehber, Artvin Üniv.)

Dr. Öğr. Üyesi Gökhan AHMET (Uzman Samsun Üniversitesi)

Dr.Öğr.Üyesi Soner ERGÜL ((Eğitmen, Ondokuz Mayıs Üniv.)

Selami KALKAN (Uzman, Astronomi Merkezi Sorumlusu, Ondokuz Mayıs Üniv.)

M. Güzin SEMERCİOĞLU (Eğitmen, Doktora Öğrencisi, Gümüşhane Üniv.)

Serhat SEMERCİOĞLU (Rehber, Doktora Öğrencisi, Gümüşhane Üniv.)

Erkan AKDEMİR (Eğitmen, Milli Eğitim Bakanlığında Öğretmen)

Uzm. Dr. Metin ESER (Rehber, Samsun Araştırma Hastanesi)

Ali ASLANTÜRK (Rehber, Yüksek Lisans Öğrencisi OMÜ Fen Bil. Enst.)

adminadmin