Samsun Haber
Giriş Tarihi : 15-09-2018 11:09   Güncelleme : 15-09-2018 11:09

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Memnuniyet Araştırması İki yılda 63 puan birden düştü!

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Memnuniyet Araştırması İki yılda 63 puan birden düştü!

Ondokuz Mayıs Üniversitesi kurum yönetim ve işleyişinde en fazla gerileyen üçüncü üniversite olarak Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması raporunda yerini aldı.

Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması’nda Ondokuz Mayıs Üniversitesi 2106 yılında 22. Sırdayken 2017 yılına 46 ve 2018 yılında ise 85. Sıraya geriledi.

Üniversite Araştırma Laboratuvarı’nın üç yıldır gerçekleştirdiği Memnuniyet Anketi, Dünya üniversite sıralamalarında Türkiye’deki üniversitelerin her yıl gittikçe düşen başarılarına dikkat çekmek için yayınlanıyor.

ÖĞRENCİ DE MUTSUZ AKADEMİSYEN DE

Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması raporuna göre üniversiteler, öğrencilerin beklentilerini karşılamıyor.

Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması (TÜMA) 2018 yılı raporuna göre, devlet üniversiteleri arasında İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, vakıf üniversiteleri içinde ise Özyeğin Üniversitesi öğrencilerin en çok memnun oldukları kurumlar.

Prof. Dr. Engin Karadağ ve Prof. Dr. Cemil Yücel tarafından yapılan araştırmaya, 109 devlet ve 63 vakıf olmak üzere 172 üniversiteden, tüm sınıflar düzeyinde 26 bin 513 öğrenci katıldı. Araştırmada üniversiteler, öğrenme deneyimi, kampus ve kampus yaşamı, akademik destek, öğrenme imkânı, kişisel gelişim ve kariyer desteği, kurumun yönetiminden ve işleyişinden memnuniyet konuları olmak üzere 6 kategoride değerlendirildi.

Sıralamada üniversitelere A+, A, B, C, D ve FF gibi notlar verildi. En yüksek memnuniyet oranına sahip üniversiteler A+, en düşük olanlar ise FF aldı. Araştırma 172 üniversiteden 17’sinin ‘A+’, seviyesinde öğrencilerinin beklentilerini üst düzeyde karşılayabildiğini gösterdi. 22 üniversite ise beklentileri “A” seviyesinde karşılıyor. 33 devlet üniversitesi ve 14 vakıf üniversitesi ise “FF’’ seviyesinde bulunuyor.

RAPORDAN TESPİTLER

Türkiye’deki üniversiteler; öğrencilere ve beklentilerine ulaşamıyor.

Üniversiteler öğrenci taleplerini karşılayabilme ya da bu taleplere duyarlı olabilmede öğrenci algısı açısından oldukça kötü.

Üniversitelerde derslerde öğrenmenin gerçekleşip gerçekleşmediğine odaklanılmıyor.

Akademik kültürde derslerde konuları işleyip sınav yaparak öğrenmeyi denetleme tercih ediliyor, öğrenme süreci esnasında öğrencinin öğrendiğinden emin olmaya yönelik bir anlayış bulunmuyor.

Öğrencinin kariyerine, gelişimine, akademik ve sosyal sıkıntılarını gidermeye yönelik destek sistemleri ve kültürü bulunmuyor.

Üniversitelerin işleyişleri öğrenci odaklı değil.

Üniversite yönetimleri öğrenci dostu değil.

MEMNUNİYET SIRALAMASINDA İLK 10

1- Özyeğin Üniversitesi

2- Koç Üniversitesi

3- İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

4- Sabancı Üniversitesi

5- Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi

6- İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi

7- Abdullah Gül Üniversitesi

8- İstanbul Teknik Üniversitesi

9- Kadir Has Üniversitesi

10- Gebze Teknik Üniversitesi

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması raporunda 2016 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi’nin altında 22. Sırada yer alırken, 2017 yılında Düzce Üniversitesinin altında 46. Sırada ve 2018 yılında ise Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinin altında 85. Sıraya geriledi.

adminadmin