Samsun Haber
Giriş Tarihi : 17-08-2018 09:03   Güncelleme : 17-08-2018 09:03

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Senatosu Kamuoyu Duyurusu

​Amerika’nın Ekonomik Baskısını Kınıyor Ve Reddediyoruz

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Senatosu Kamuoyu Duyurusu

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Senatosu yayınladığı bir duyuru ile Son günlerde Türkiye-ABD ilişkilerinin hiç arzu edilmeyecek gerilimli bir seyir izlediğine temas ederek ABD yönetimi, diplomatik teamüllere uymayan bir ısrarla bu gerilimi sürekli artırdığını kaydetti.

Senatonun açıklaması şöyle;

Diplomatik ve siyasi baskı araçları yanında ekonomik baskı araçlarını da uluslararası hukuka aykırı bir şekilde kullanan ABD yönetiminin bu tutumu, ekonomimizde geçici dalgalanmalara sebep olmaktadır. Kur seviyesindeki aşırı hareketlerin Türkiye’nin ekonomik göstergeleriyle uyumlu olmadığı ve Türkiye’nin ekonomik potansiyelini yansıtmadığı açıktır. Türkiye’nin serbest piyasa ve uluslararası hukuk kurallarına uygun bir biçimde alacağı tedbirler ile bu zorlukların üstesinden geleceğine inancımız tamdır.

Türkiye ve ABD, son 70 yılı yakın müttefiklik olmak üzere, ilişkileri uzun yıllara dayanan iki devlettir. Bu süreçte, ambargoya kadar varan gerginlikler dahi yaşanmış olmasına rağmen, her seferinde iki ülkenin devlet aklı bu sorunların üstesinden gelmiştir. Bugün de Türkiye ve ABD’nin eşit seviyede muhataplar olarak aralarındaki sorunları çözmede başarılı olacaklarına inancımızı korumak istiyoruz.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Senatosu olarak; ABD yönetiminin, hukukun üstünlüğüne inanan, evrensel hukuk normlarına riayet eden egemen bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsız yargısına müdahale etme çabasını ve uluslararası ticaret hukuku teamüllerini hiçe sayarak gerçekleştirmeye çalıştığı ekonomik baskıyı şiddetle kınıyor ve reddediyoruz.        

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, kısa vadede kaynaklarını tasarruflu kullanarak, uzun vadede ise bütün gücünü Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltacak araştırma geliştirme çalışmalarına yönlendirerek sürece katkı sağlamaya devam edecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyururuz.

adminadmin