Analiz
Giriş Tarihi : 21-05-2019 14:18   Güncelleme : 21-05-2019 16:58

Optimar: Türkiye'de Dini Dağılım Değişti

Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök, Optimar'ın 7-14 Mayıs tarihleri arasında yaptığı inanç araştırmasının sonuçlarını köşesinde yayınladı.

Optimar: Türkiye'de Dini Dağılım Değişti

O araştırmada "Kendinizi dini anlayış bakımından nasıl tanımlarsınız?" sorusu soruldu. Verilen cevaplara göre dağılım şu şekilde:

- Yüzde 89.5: 'Allah'ın varlığına ve birliğine inanıyorum.'

- Yüzde 4.5: 'Bir yaratıcı olduğunu düşünüyorum ama dinlere inanmıyorum.'

- Yüzde 2.7: 'Bir yaratıcı olup olmadığından emin değilim.'

- Yüzde 1.7: 'Bir yaratıcı olduğunu düşünmüyorum.'

- Yüzde 1.7: 'Cevap yok.'

İKİ SENE ÖNCESİNİN SONUÇLARI FARKLI

Özkök yazısında, bundan iki sene önce 2017'de Optimar'ın ayrı araştırmayı bri kez daha yaptığını ve o zaman "Kendinizi herhangi bir dine mensup hissediyor musunuz?" sorusuna verilen cevaplardan şu sonucun çıktığını yazdı:

- Yüzde 96.1: 'Evet.'

- Yüzde 1.7: 'Hayır.'

- Yüzde 2.2: 'Cevap yok.'

Ardından sorulan "Sakıncası yoksa kendinizi hangi dine ait hissediyorsunuz söyleyebilir misiniz?" verilen cevaplarsa şu sonucu ortay açıkarmış:

- Yüzde 99.9: 'Müslüman.'

DEİZM TARTIŞMALARI DAHA ÖNCE DE GÜNDEME GELMİŞTİ

Dünya Müslümanları arasında da artış gösterdiği iddia edilen deizm tartışmaları son olarka Türkiye'de de gündeme gelmiş. 2018'in ilk aylarında konuya ilişkin birçok yorum yapılmış konuya ilişkin Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, katıldığı bir canlı yayında şu değerlendirmeyi yapmıştı:

"Şu anda Türkiye'de konuşulduğu kadarıyla bu konunun çok abartıldığını düşünüyorum. Milletin, gençlerin, insanların anlamını bilmediği bazı konuları allayıp pullayarak, batılın propagandasını yaparak belki de bir alan açmaya çalışan plan diye düşünüyorum bunu. Deizm, Peygamberi inkar etmektir. Hangi Müslüman Peygamberi inkar eder de Müslüman kalabilir? Yani siz bir Müslüman gence, 'Peygamberi inkar eden bir düşünceyi niye kabul ediyorsunuz?' dediğinizde 'Böylemiymiş, deizmin anlamı bu muymuş?' diyeceğini görürsünüz, rastlarsınız. Onun için açık konuşsunlar. Deizmin ne olduğunu milletimize anlatsınlar. Deizm,Peygamberi inkar eden felsefi bir düşünce. Biz, Peygamberimiz için canını ortaya koyan çocuklarız. Böyle bir şey olabilir mi? Biz her gün Ayet-el Kürsi'yi okuyan bir milletiz. Ayet-el Kürsi deizmi kökten reddeden bir anlayışı ortaya koyuyor. Bizim milletimizin hiçbir ferdi böyle sapık, batıl bir anlayışa asla prim vermez. Milletimize, gençlerimize kimse iftira atmasın. Benim bu tanımımdan sonra hiçbir gencimizin ve insanımızın sapık ve batıl felsefi bir düşüncenin peşinden gidecek kadar buna itibar edeceğini zannetmiyorum."

adminadmin