Sağlık
Giriş Tarihi : 11-10-2017 10:57   Güncelleme : 11-10-2017 10:57

​ Orta kulak iltihabına dikkat!

VM Medical Park Samsun Hastanesi’nden Op. Dr. Ayhan Özdede, Kronik Otitis Media yani orta kulak iltihabı hastalığına değindi.

​ Orta kulak iltihabına dikkat!

VM Medical Park Samsun Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği’nde hasta kabulüne devam eden Op. Dr. Ayhan Özdede,  konuya ilişkin, “Kronik otitis media; bazı hastalarda akıntı veya işitme kaybının eşlik ettiği, kulak zarında delinmeyle birlikte görülen iltihabı hastalıktır. En sık görülen nedenleri; sık geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonları, daha önce geçirilen uygun tedavi edilmemiş kulak iltihapları, östaki tüpünün fonksiyon bozuklukları ve travmalardır. Orta kulaktan gelişen kolesteatom denilen orta kulak kemikçikleri ve çevre dokuları tahrip eden hastalık bir başka nedendir. Kolesteatom tehlikeli olup, bazı hastalarda, menenjit, beyin absesi ve yüz felci gibi durumlara yol açabilmektedir” ifadelerini kullandı.

İŞİTME KAYBININ DERECESİ TESPİT EDİLMELİDİR

Op. Dr. Özdede “Tanı için çoğunlukla kulak burun boğaz muayenesi yeterlidir. Ancak; mikroskopik muayene, diapazon testleri, odyolojik tetkik ve radyolojik tetkikler yapılarak; hastalığın yaygınlığı, işitme kaybının derecesi tespit edilmelidir. Akıntı ile giden bir kulak hastalığı varsa mutlaka tedavi edilmelidir. Bunun için, pansumanlar yanında antibiyotiklerden de yararlanılır. Ameliyat yapılması gerekiyorsa, tercihan kulakta akıntı olmamalıdır” diye konuştu.

KRONİK OTİT TEDAVİSİ CERRAHİDİR

Op. Dr. Ayhan Özdede, “Ameliyat sırasında, orta kulaktaki hastalıklı dokular temizlenmeli, mümkünse orta kulaktaki kemikçik zincirin devamlılığı sağlanmalı ve kulak zarındaki delik onarılmalıdır. Bazı hastalarda, hayatı tehdit eden kolesteatoma ya da yaygın doku harabiyeti varsa işitme ikinci plana itilebilir. Kulak zarının tamiri için ya fascia denilen kas kılıfı ya da kulak ön bölümünde bulunan taragus kıkırdağı kullanılır. Kıkırdak kullanımı ile başarı oranı daha yüksektir” şeklinde konuştu.

adminadmin