Samsun Haber
Giriş Tarihi : 08-03-2019 14:51   Güncelleme : 08-03-2019 14:51

Osmanlı Türkçesi yarışması Türkiye Finalinde Birincilik Samsun’un

Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü ile Hayrat Vakfı'nın ortaklaşa düzenlediği “KYK’lı gençler Osmanlıca yarışıyor” protokolü kapsamında Osmanlı Türkçesi yarışması Türkiye Finali Ankara'da yapıldı.

Osmanlı Türkçesi yarışması Türkiye Finalinde Birincilik Samsun’un

2015 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü ile Hayrat Vakfı'nın ortaklaşa yaptığı protokol kapsamında Türkiye’deki bütün KYK Yurtlarında Osmanlı Türkçesi Kursları verilmeye başlanmıştır. 2018 yılında geliştirilen bir proje ile KYK Yurtlarında Osmanlıca yarışması tertip edilmiştir.  Bu kapsamda bütün yurtlarda stant açılmış ve seminerler verilerek Osmanlı Türkçesi tanıtılmak suretiyle kayıt alınmıştır. İki hafta gibi kısa bir sürede Türkiye’nin 81 vilayetinden ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden 39.660 kayıt alınmıştır. Protokol tüm KYK öğrencilerini kapsayan bir mahiyette olduğundan öğrencilerden yarışmaya katılım için ön yeterlilik istenmedi. Başvuruların tamamlanmasının ardından, yarışmaya katılacak tüm öğrencilere 24 saatlik Osmanlı Türkçesi kursları verildi.  İsteyen öğrencilere kurs saatlerinin dışında da birebir sınavlara hazırlık çalışmaları yaptırıldı. Hayrat Vakfı’nın 1400 gönüllü eğitimcisinin eğitim verdiği gençler 28 Nisan 2018 de Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan il merkezlerinde Osmanlıca imtihanına girdiler. 8500 öğrencinin katıldığı imtihandan 177 birinci çıktı. 24 Aralık 2018 de ise 177 birinci ile yapılan yarı final imtihanında ilk 10 il birincisi belirlendi. Buna göre Ağrı-Ankara-Antalya-Çorum-Denizli-Diyarbakır-Elazığ-Konya-Sivas ve Samsun illerinden yarışmaya giren öğrenciler ilk 10’a giren öğrenciler oldular. Ayrıca Hayrat Vakfı’nın gönüllü, uzman eğitmenlerinin büyük bir özveri göstererek vermiş olduğu kurslar, milli ve manevi değerler açısından da oldukça verimli bir neticeyi gençlere kazandırmış oldu.

KYK’lı gençler Osmanlıca yarışıyor Türkiye Finali ise 4 Mart 2019 da Ankara'da Gençlik ve Spor Bakanlığı Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.  Final, sahne yarışması şeklinde gerçekleşerek yine bir ilk olma özelliğini taşıdı. Ortak sorular ve riziko etabı olmak üzere iki ayrı oturumdan oluşan yarışmada, birinci etapta 6 soru, ikinci etapta her öğrenciye 3 soru olmak üzere toplam 30 soru soruldu. Finalde, Samsun Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nden Sevdanur Güzel birinci, Ankara Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nden Davut Karalı ikinci, Elazığ Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nden Fatma Ceren üçüncü oldu. Diğer dereceye giren öğrencilerimiz de şu şekilde oldu: Sivas Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünden Gülhan Belde dördüncü,  Çorum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünden Hatice Ertürk beşinci, Diyarbakır Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünden Sevgi Söyüncü altıncı,  Antalya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünden Akay Günel yedinci, Konya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünden Ali Erdeşir sekizinci, Ağrı Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünden Ahmet Debelek dokuzuncu, Denizli Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünden Asude Arslan onucu oldular.

KYK’lı gençler Osmanlıca yarışıyor sahne finalinde, birinci olan öğrenciye 5 bin, ikinci olan öğrenciye 4 bin ve üçüncü olan öğrenciye 3 bin lira para ödülü verildi. Ayrıca ilk 5'e giren öğrencilere Kudüs ve Balkanlar gezisine kurasız katılma hakkı, yarı finalde her ilde ilk 3'e giren öğrencilere ise bir yıllık Osmanlıca Dergisi aboneliği hediye edildi. Süreç içerisinde eğitimlere katılan 18 bin öğrenciye mealli Osmanlıca Kur’an-ı Kerim hediye edildi.

Bu kapsamda KYK, 623 yıl hüküm süren Osmanlı Devleti’nin tarihi ve kültürel mirasını genç kuşaklara aktarabilmek, milli kültür ve hafızaya ulaşmak için yurtlarda Osmanlı Türkçesi kursları düzenliyor. 2013 yılından bu yana düzenlenen kurslarda, 40 bin üniversiteli gencin Osmanlı Türkçesini öğrendiği kaydedildi.

Bu yıl da ikincisi düzenlenen “KYK’lı gençler Osmanlıca yarışıyor” temalı proje ile 45538 öğrencinin katıldığı kurslarda, öğrencilerin milli kültürün temelini oluşturan eserleri okuyacak ve anlayacak seviyeye geleceği belirtildi. Aynı heyecan ile kursların devam ettiği ve öğrencilerin bu yıl da öncelikle çeyrek final, ardından yarı final, daha sonra da final sınavına hazırlandıkları belirtildi. Şimdiden ikincisi düzenlenen yarışmaya katılacak gençlerimize başarılar diliyoruz. Bahtları hayırlı ve açık olsun. Ayrıca böyle milli ve manevi değerleri gençlere kazandıran bir etkinliğin yapılmasına vesile olan T.C. GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI ile HAYRAT VAKFI’NA teşekkür ederiz.

Düzenlenen final yarışmasına, Kredi ve Yurtlar Genel Müdürü Recep Ali Er, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan ve Gençlik Hizmetleri Genel Müdürü Emre Topoğlu, Samsun Gençlik ve Spor İl Müdürü İsmail Hakkı Kasapoğlu, Hayrat Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi Sait Yavuz, çok sayıda Hayrat Vakfı gönüllüsü ve yurt öğrencisi katıldı.

adminadmin