Genel
Giriş Tarihi : 03-03-2020 14:05   Güncelleme : 03-03-2020 14:05

Osmanlı’dan Kalma Kültür Osmanlı Tesbihçilik İle Dünyaya Tanıtılıyor

Osmanlı tesbihçilik ülkemizdeki köklü aile şirketlerinden biri olarak son 40 yıldır faaliyet alanını genişleterek çalışmalarını sürdürüyor.

Osmanlı’dan Kalma Kültür Osmanlı Tesbihçilik İle Dünyaya Tanıtılıyor

1980 yılı itibariyle Adana’da kurulan Osmanlı tesbihçilik firması, geçen zaman içerisinde açmış olduğu şubeler ve özellikle 2011 yılı itibariyle Dubai merkezli olarak açmış olduğu şube ile kültürümüzün eşsiz aksesuarlarından birini dünya pazarına taşıyor.

Geçmişi Neredeyse İnsanlık Tarihi Kadar Eski…

Tesbih kültürü neredeyse insanlık tarihi kadar eski. İnsanoğlunun geçmiş dönemlerinde av faaliyetlerinde vurdukları hayvan sayısı kadar objenin ipe dizilmesiyle elde edilen materyaller bulunuyordu. Bu materyaller, bir sonraki av etkinliğinde kişilerin geçmişte vurdukları hayvanları hatırlatıyor ve bir anlamda kahramanlık ve güç simgesi olarak kabul ediliyordu.

 

Avcılık kültürünün yerleştiği kültürlerde tesbih alışkanlığı süreç içerisinde şekil değiştirdi ve özellikle Osmanlı dönemine gelindiğinde, toplumun güçlü kişileri tarafından kullanılan ve yine gücü simgeleyen bir aksesuar olarak karşımıza çıkıyor.

Günümüz kullanımına bakıldığında hala gücü simgeleyen Osmanlı Tesbihçilik, gücü simgelemesinin yanı sıra, bir moda aksesuar ve özel günlerde hediyelik olarak tercih edilebilen tesbihler, farklı tasarımları ile dikkat çekiyor.

 

Bir Sonraki Hedef Avrupa Pazarları

2011 yılı itibariyle Dubai’de açılan şubenin ardından Osmanlı tesbihçilik, rotasını Avrupa pazarlarına çevirmiş durumda. Tamamı el işçiliği ve kıymetli malzemelerden üretilen Osmanlı tespihçilik firmasına ait olan tesbihler, kullanıcıların da yoğun talebi ile karşı karşıya kalıyor.

Akdeniz bölgesinin ihracat devi haline gelen Osmanlı tesbihçilik firması yetkilileri, siparişlere yetişemediklerini ve bu durumdan bir hayli memnun olduklarını vurguluyor. El işçiliği olan teşbihlere gelen talep ne derece çok olursa, o derece Türk kültürüne ait olan bu kıymetli ürünün dünyaya daha çok duyurulabileceğinin altını çizen Osmanlı Tesbihçilik yetkilileri, talep doğrultusunda yeni şubeler açılabileceğinin ve yeni üretim atölyelerinin de kurulabileceğinin haberini verdi.

 

Osmanlı Tesbihçiliktesbih üretim atölyesinin yönetimini gerçekleştiren Ahmet ve Faruk Bozkurt, bu kıymetli zanaatın, nesilden nesile aktarılması yönünde çalışmalarının da olduğunu belirtti. Osmanlı tesbihçilik firmasının kurucu ismi Kemal Bozkurt’un da konuya ilişkin kuruldukları ilk günden bu yana bu kıymetli zanaata sahip çıktığını belirten yetkililer, hem kültürün farklı coğrafyalara taşınması, hem yeni ustaların yetiştirilmesi hem de yeni pazarlar oluşturarak ülke ekonomisine katkı sağlanması yolunda önemli adımlar atılacağını ifade etti.

Recep YAZGANRecep YAZGAN