Genel
Giriş Tarihi : 23-02-2019 09:00   Güncelleme : 23-02-2019 09:00

ÖSYM’nin ALES sonuçlarına göre En Başarılı Üniversiteler!

ÖSYM tarafından hazırlanarak kamuoyuyla paylaşılan 2018-2 ALES değerlendirme raporuna göre en başarılı üniversiteler belli oldu.

ÖSYM’nin ALES sonuçlarına göre En Başarılı Üniversiteler!

Bilindiği gibi, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yükseköğretim kurumları öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi kadrolarına yapılacak atamalar ile lisansüstü eğitime girişte ve yurt dışına lisansüstü eğitime gönderilecek adayların seçiminde ALES puanları kullanılıyor.

Bu kapsamda, ÖSYM tarafından yapılan sınavların değerlendirme raporları ilgili kurumun web sayfasında "Araştırma, Yayın ve İstatistikler" başlığı altında son yıllarda paylaşılıyor.

İlgili raporda; sınava giren adayların sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türlerinde yüzdelik dağılımları, adayların alanlara göre doğru cevap sayıları, adayların cinsiyetlerine göre alan dağılımları, adayların alanlarına göre en düşük ve en yüksek puanları, 70 ve üzeri puan alan adayların alanlarına göre dağılımları ve son olarak 70 ve üzeri puan alan adayların üniversitelere göre dağılımlarına kapsamlı olarak yer verildi.

Rapora göre; Sayısal puan türünde adayların yarısından fazlası 70 ve daha üzeri puan aldı.

Eşit ağırlık puan türünde adayların %30'u 70 ve daha üzeri puan almıştır. Sözel puan türünde ise adayların yaklaşık %40'ı 70 ve üzeri puan aldı.

ÖSYM raporunda üniversitelerden sınava giren adaylardan 70 ve üzeri ALES puanı alanlar ayrı bir başlıkta gösterilmiş olup; ancak bu üniversitelerden sınava girenlerin yüzde kaçının 70 ve üzerinde bir puan alarak başarı gösterdiği raporda ayrıca ilan edilmedi.

Buna göre;

Sözel puan türünde Galatasaray Üniversitesinden sınava giren 90 kişiden 82'si 70 ve üzeri puan alarak %91,11 oranıyla bu puan türünde en başarılı yükseköğretim kurumu oldu.

Sayısal puan türünde Abdullah Gül Üniversitesinden sınava giren 21 kişiden 19'u 70 ve üzeri puan alarak %90,48 oranıyla bu puan türünde en başarılı yükseköğretim kurumu oldu.

Eşit ağırlık puan türünde yine Galatasaray Üniversitesinden sınava giren 90 kişiden 79'u 70 ve üzeri puan alarak %87,78 oranıyla bu puan türünde en başarılı yükseköğretim kurumu oldu.

Memurlar.net - Yavuz Selim Kaplan

adminadmin