Türkiye
Giriş Tarihi : 29-06-2018 11:05   Güncelleme : 29-06-2018 11:23

​Oy kaybeden Ak Parti’de kaza kırım raporu!

AK Parti, 24 Haziran seçimlerinde 70 ilde yüzde 7.1'lik bir oy kaybını araştırıyor.

​Oy kaybeden Ak Parti’de kaza kırım raporu!

Yayınlanan İlk raporda ittifak yasasının iktidara değil, muhalefet partilerine yaradığı gibi gerçekle örtüşmeyen tespitler yer alırken listelerin 30 ilde sıkıntılı olduğu gerçeğine de temas edildi.

24 Haziran seçimleri bitti partiler değerlendirmelerini sürdürüyor. AK Parti, seçimlerde 70 ilde yüzde 7.1'lik oy kaybı için ilk değerlendirmeleri yapmaya başladı.

AK Parti'ye sunulan bir raporda ittifak yasasının iktidara değil, muhalefet partilerine yaradığı belirtildi. Raporda Kürt seçmenden kayıp olmadığı ifade edilirken "Büyükşehirlerde sol kesimlerin desteğini alan HDP barajı aştı" denildi.

30 İLDE MİLLETVEKİLİ LİSTESİ SORUN OLDU, 22 MİLLETVEKİLİ KAYBEDİLDİ...

Hürriyet'in haberine göre, seçmen tercihlerini daha geniş çaplı analiz etmek için yapılmasına karar verilen geniş kapsamlı çalışma dışında, parti yönetiminin yaptığı ilk analizler ve bölgelerden gelen ilk raporlar, partinin 7.1 puan gerilemesi ve 22 milletvekili kaybetmesinin ana başlıklarını ortaya koydu. İlk saptamalara göre, 30 civarındaki ilde, milletvekili listeleri ile ilgili seçmen açısından sıkıntı oldu.

'ADAYLARA MÜLAKAT YAPILMADAN KARAR VERİLDİ'...

Özellikle sürenin kısıtlı olması nedeniyle parti yönetimi, adaylarını her zamanki yöntemleri kullanarak tarayamadı. Mülakat yapılmadan hızlı karar verildi ve kişisel referanslar dikkate alındı. Bu durum, en az 30 ilde sıkıntı yarattı. 8 milletvekili adayı için haklarında ortaya çıkan iddialar nedeniyle istifa etmeleri gündeme geldi, ikisi istifa etti.

LİSTE SORUNU YAŞANAN İLLER SIRALANDI...

1 Kasım 2015 seçimine kıyasla oy kaybının yüzde 10’un üzerinde olduğu ve büyük bölümünde adaylarla ilgili sorun yaşanan iller, Kırıkkale, Bayburt, Aksaray, Kayseri, Kilis, Konya, Düzce, Ordu, Adıyaman, Sivas, Malatya, Niğde, Erzurum, Kahramanmaraş, Kütahya, Erzincan, Elazığ, Samsun, Şanlıurfa, Yozgat, Gümüşhane, Iğdır, Hatay, Karaman, Osmaniye, Rize, Bolu, Trabzon ve Gaziantep olarak sıralandı.

'KÜRT SEÇMEN OYLARINDA CİDDİ KAYIP YOK'...

Genel merkeze ulaştırılan raporlarda, seçmenin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanında durduğu, parti konusunda ise farklı bir tutum sergileyerek ‘düşüncelerinin dikkate alınması’ mesajı verdiği yorumları yapıldı. Analizlerde şu değerlendirmeler dile getirildi:

İTTİFAK YASASI MUHALEFETE KAZANDIRDI...

“Milletvekilliği seçiminde ittifak yasası AK Parti’ye kaybettiren, diğer partilere vekil kazandıran bir işlev gördü. 1 Kasım 2015 ve 24 Haziran 2018 Milletvekili Seçimi oranları kıyaslandığında, AK Parti’nin 11 ilde oylarını arttırdığı, 70 ilde ise oylarda düşüş olduğu ortaya çıkıyor. AK Parti, Kürt seçmen oylarında ciddi kayıplar yaşamadı. Diyarbakır, Muş, Hakkâri ve Şırnak’ta milletvekili sayısını da arttırdı. Bölgedeki Kürtler HDP’yi baraj altında bıraktı. Ama büyükşehirlerde sol kesimlerin desteğini alan HDP barajı aştı.”

Kaynak: internethaber

adminadmin