Ekonomi
Giriş Tarihi : 27-11-2018 10:57   Güncelleme : 27-11-2018 10:57

Özbekistan-Türkiye İşadamları Toplantısı

Özbekistan-Türkiye İşadamları Toplantısı

Türkiye ile Özbekistan arasında özellikle yapı ve inşaat sektöründeki işbirliğini daha da arttırmak için “kazan-kazan” ilkesi ile ortak çalışmalar yoğunlaştırılacak.

Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) ile Özbekistan İnşaat Bakanlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen, Özbekistan-Türkiye İşadamları toplantı ve görüşmeleri, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te başladı.

İki ülkeden 115 yapı ve inşaat firma temsilcilerinden oluşan yaklaşık 150 kişinin katıldığı ve  WYNDHAM Otel’de yapılan görüşmelerin açılışında konuşan Özbekistan İnşaat Bakanı Potir Zaripov, ülkesinde her alanda istikrarın giderek arttığına işaret ederek, “Doğal kaynakları zengin olan ülkemizde her alanda yabancı yatırımcılar için çeşitli kolaylık ve muafiyetler uyguluyoruz. Bunları da her geçen gün arttırıyoruz” dedi.

Bakan Zaripov; 2 yıl önce başlayan olumlu gelişmelerin başta inşaat sektörü olmak üzere hızla yükseldiğini belirterek, “Serbest ekonomik sisteme uygun bölgeler oluşturduk. Zengin maden yatıklarımızın kullanılması için gereken yasal düzenlemeleri yaptık, yapıyoruz. Büyük hedeflerimiz arasında bunları kardeş Türkiye ile gerçekleştirmek önceliğimizdir” dedi.

-HEDEF 5 MİLYAR DOLARLIK HACİM

Türkiye’nin Taşkent Büyükelçisi  Ahmet Başar Şen, 2017’de 1.5 milyar dolar olan dış ticaret hacminin bu yıl sonunda 2 milyar dolara yükseleceğini tahmin ettiklerini belirterek şunları söyledi:

“İki ülke Devlet Başkanları’nın bu gelişmeye yaptıkları katkı herkesi umutlandırmaktadır. Yakında 5 milyar dolarlık iş hacmine ulaşmayı hedefledik. Başta Türk işadamları olmak üzere yabancı yatırımcılara hukuki kolaylık ve garantiler sağlamak için her geçen gün yenilikler yapılıyor. Özellikle kentsel dönüşümler ile gelişen inşaat sektöründe işadamlarımız tüm dünya da olduğu gibi Özbekistan’da da başarılı olup büyük paya sahip olabileceklerdir.”

 -FIRSATLARI BİRLİKTE DEĞERLENDİRMELİYİZ

DKİB Başkan Vekili Ahmet Hamdi Gürdoğan da Doğu Karadeniz’in Özbekistan’a ulaşım avantajlarına sahip olduğunu hatırlatarak, “Buna rağmen Özbekistan ile ticari ilişkilerimizin potansiyeli ölçeğinde olmadığını, hatta çok düşük düzeyde kaldığını görüyoruz. Amacımız düşük düzeydeki bu ilişkiyi kazan kazan ilkesi üst düzeye taşımaktır. Bunun için her iki ülke işadamları işbirliği yapacağız” dedi.

Gürdoğan, dünyanın yaklaşık 110 ülkesinde alanlarında faaliyet gösteren üye firmaları bulunduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Doğu Karadeniz’deki işadamları piyasanın ihtiyaç duyduğu her türlü yapı ve inşaat malzemesini ve taahhüt hizmetlerini lojistik yakınlık avantajından dolayı çok kısa sürede ve uygun fiyattan sunma imkânına sahiptır. Bulunduğumuz coğrafyanın sunduğu fırsatları karşılıklı olarak iyi değerlendirmeliyiz.”

Özbekistan-Türkiye İşadamları Derneği Başkanı Ercan Bulut, özellikle Türkiye ile Özbekistan Devlet Başkanlarının son olarak Semerkant’ta yaptıkları görüşme sonrasında ilişkilerin hızlı bir gelişme gösterdiğine işaret etti.

Bulut; “Türk yatırımcılar için burası kendi vatanları gibidir. Onların burada yaptıkları ve yapacakları gelecekte çok daha büyük ilişkilerin oluşmasına katkı sağlayacaktır” dedi.

Türk işadamları, 30 Kasım’a kadar Taşkent ile Semerkant’ta ikili görüşmeler yapacak. Büyük inşaatlar ve firmalar gezilecek. Kültür programları gerçekleştirilecek.

adminadmin