Genel
Giriş Tarihi : 10-02-2018 09:20   Güncelleme : 10-02-2018 09:23

PAEM

Emniyet Genel Müdürlüğü rütbeli personel ihtiyacını daha önceki yıllarda Polis Akademisine almış olduğu adaylar tarafından giderirdi.

PAEM

Polis Akademisi döneminde 4 yıl boyunca eğitim gören Komiser Yardımcı adayları eğitimlerini başarı ile tamamlamaları ardından mezun olarak göreve başlamaktaydılar. 2015 yılında yapılan değişiklikle Polis Akademisi kapatılmış, onun yerine PAEM kurularak Komiser yardımcılığı ihtiyacı karşılanmaya başlanılmıştır. PAEM’in kurulmasıyla birlikte sistem tamamıyla değiştirilerek Lisans mezunu olanlara müracaat hakkı tanınmıştır. Lisans mezunu olan ve Emniyet teşkilatında rütbeli görev almak isteyenlerin yanı sıra Emniyet Teşkilatında görev yapan Polis Memurları da her yıl açılan sınavlara katılarak Polis Amirleri Eğitim Merkezinde eğitim görerek rütbe alma şansları bulunmaktadır.

PAEM Giriş Koşulları

PAEM kuruluşundan itibaren 3 dönem Komiser Yardımcısı alımı yapmış, gerekli şartları tutan Lisans mezunları başvuruda bulunmuşlardır. PAEM’de eğitim görmek isteyenler için gerekli şartlar arasında:

·         4 yıllık yükseköğretim veren bir üniversiteden mezun olmak,

·         30 yaşından gün almamak,

·         KPSS P3 puan türünden 70 ve yukarı puan almak,

·         Silahlı görev yapmaya herhangi bir sağlık sakıncasının bulunmaması,

·         Anayasal düzene karşı suç işlememek, ertelenmiş olsa dahi hakkında soruşturma ve kovuşturma bulunmaması,

·         Evli ise eşi hakkında bir soruşturma ve kovuşturmanın bulunmaması,

·         Sağlık yönetmeliğinde bulunan şartları taşıması,

·         Alkol ve uyuşturucu madde kullanmaması ve bunlarla ilgili tedavi görmüş olamaması,

·         Kamu haklarından yoksun olmaması,

·         Herhangi bir siyasi parti içerisinde faaliyette bulunmaması ve Toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılmaması şartları bulunanlar başvuru yapabilmektedir.

 Bunun yanı sıra teşkilatta Polis olarak mesleğini sürdüren ve Komiser Yardımcısı olmak isteyenlerde PAEM giriş şartlarını tamamladıklarında rütbe alma şansları bulunmaktadır. Meslekte Polis olarak görev yapanlar için şartlar arasında:  

·         4 yıllık yüksekokul mezunu olmak,

·         Başvuru tarihinden itibaren mesleğinde 2 yılını doldurmuş olması,

·         45 yaşından gün almamış olması,

·         İki yıla ait performans puanın çok iyi veya iyi olması,

·         Herhangi bir disiplin cezasının bulunmaması,

·         Hakkında devam eden soruşturma, kovuşturma ve disiplin soruşturmasının bulunmayan polis memurları her yıl açılan meslekte yükselme sınavına katılarak 60 ve üzeri puan aldıklarında yapılacak fiziki yeterlilik ve mülakat sınavına katılmaya hak kazanmış olmaktadırlar.

PAEM okullarına başvuru yapmak isteyenler için bazı belgeleri hazırlamaları gerekmektedir. Bu belgeler arasında:

·         Kimlik Fotokopiniz,

·         Son yıla ait P3 puan türünüzü gösteren KPSS sınav belgeniz,

·         Lisans diplomanızın aslı ve fotokopisi,

·         Evli iseniz eşiniz ile birlikte kendinize ait sabıka kaydınız,

·         Son 6 ay öncesine ait 4 adet resminiz,

·         Sınav için belirtilen ücretin yatırıldığına dair dekontla,

·         Herhangi bir siyasi parti üyeliğinizin olmadığına dair imzalı belgeniz alınmaktadır.

PAEM Sınavları ve Öğrencilik

PAEM okuluna gitmek isteyen teşkilatta bulunan Polis Memurları yazılı sınava katılmak zorundadırlar. En az 60 puan alması gereken adaylara test usulü yapılan sınavda, çoktan seçmeli ve 5 şıklı sorular sorulmaktadır.

Bu sınavda;

·         %30 Polis Meslek Mevzuatı,

·         %10 Ceza Muhakemesi Hukuku,

·         %10 Ceza Hukuku,

·         %10 İdari Hukuk,

·         %10 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi,

·         %10 İnsan Hakları,

·         % 10 Genel Kültür sorularından soru sorulmaktadır. Adaylara uygulanan Fiziki yeterlilik sınavı ve mülakatta giriş için önemli unsurlardan birisi olup, fiziki yeterlilik genellikle POMEM ve PMYO’na girişte yapılan uygulama ile aynı yapılmaktadır.

Meslekte görev yapan Polis Memurları başvurularını sınav için belirtilen ücreti yatırdıktan sonra sistem üzerinde yapabildikleri gibi E devlet üzerinden de yapabilmektedirler. Lisans mezunu olan siviller ise başvurularını yaparken bankaya sınav ile ilgili gerekli ücreti yatırdıktan sonra www.pa.edu.tr adresinden E Devlet hesabı üzerinden başvuru yapmaktadırlar.  Her sene alım sayısı ihtiyaca göre değiştiği için genellikle alımlarda sayı 2.000 üzerinden tutulmaktadır. PAEM okullarında okumaya hak kazanan Komiser Yardımcısı adayları eğitimleri 11 ay sürmektedir.  Çeşitli dersler verilen okulda her ders için iki ara bir final sınavı yapılıp, ara sınavların %30, final sınavının ise % 40 alınmaktadır.  Ortalama sonucu 60 puan alan sınavda başarılı sayılarak mezuniyetinde derslerinin ve disiplin puanın ortalaması alınmaktadır.  

 PAEM’de eğitim hayatında bulunan öğrencilerin Resmi tatil izni, Sömestr izni, Evci izni, Günübirlik izin, Mazeret izni, Özel izin, hastalık izni ve yurtdışı izinleri bulunmaktadır. PAEM eğitimi Ankara ilinde yapıldığında eşi, annesi veya babası Ankara ilinde ikamet eden Komiser yardımcısı adayı idarenin ön gördüğü sürece hafta sonlarını evinde geçirme şansı olmaktadır. Resmi tatil izni ve sömestr izni haricinde diğer izinler idarenin yetkisine bağlı olduğu gibi, sağlık izni doktor tarafından verilmektedir.  Ayrıca PAEM öğrencilerine her türlü koşullarda çalışmaları için Aydın ili Didim ilçesinde bulunan Eğitim kampında yaklaşık 30 ila 40 gün süren kampa alınarak burada gördükleri eğitim sayesinde mesleğe donanımlı hale getirilirler.

 PAEM’de eğitim süresince dışarıdan alınan adaylar için alınan eğitimin uygulamalı yapılması için başkanlıkça belirlenen illerde staj eğitimi yaparak, öğrendiği bilgileri pratiğe dökme şansları bulunmaktadır. KPSS sınavında alınan puan yerleştirmede en önemli etkenlerden biridir. KPSS puanınız ne kadar yüksek ise girecek olan diğer adayların önüne geçme şansınız bulunmaktadır. Eğitim hayatını başarılı ile tamamlayan PAEM öğrencileri mezun oldukları zaman Genel Müdürlük tarafından belirlene şehirle arasında kura çekerek belirlenen şehirlerde göreve Komiser Yardımcısı rütbesi ile başlarlar. Burada çeşitli birimlerde görevlendirilen Komiser Yardımcıları PAEM’de aldıkları eğitimi uygulamaya başlamaktadırlar.

https://polisnoktasi.com/kategori/paem/

adminadmin