Ekonomi
Giriş Tarihi : 31-08-2018 11:22   Güncelleme : 31-08-2018 11:22

Palandöken, TL Mevduat Hesaplarından Hiç Vergi Alınmamalı

Palandöken, TL Mevduat Hesaplarından Hiç Vergi Alınmamalı

Döviz mevduat hesaplarına vergi uygulanmasını ve 6 ay ile 1 Yıllık TL mevduat hesaplarında vergi oranlarının düşürülmesini değerlendiren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Yapılması gereken Türk Lirası vadeli mevduat hesaplarından hiç vergi alınmamalı. Sadece 6 ay ve 1 yıllık mevduat hesaplarındaki vergi indirimi sınırlı olarak etki eder” dedi.

-“DÖVİZİN KUR ARTIŞINDAN GELİR ELDE EDİLİYOR”

Döviz hesaplarına gelen vergi artışı ile dövizin faiz gelirinden daha fazla vergi tahsil edilmesini öngördüğünü de anlatan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Döviz hesaplarına faiz oranı yıllık 0.50 ile 2 arasında. Yani döviz alanlar zaten bir faiz geliri elde etmiyor. Herkes dövizin kur artışından elde edecekleri gelire bakıyor. Dolayısıyla döviz faizinde vergi artışının döviz alımına hiçbir etkisi olmaz. Ya da çok çok sınırlı olur” diye konuştu.  

-“TL CİNSİNDEN TÜM HESAPLARA VERGİ NİDİRİMİ YAPILMALI”

Aynı şekilde TL’de 6 aylık vadede vergi indiriminin de etkisinin çok sınırlı olacağına işaret eden Bendevi Palandöken, “Yapılması gereken TL cinsinden vadeli tüm 1 ve 3 aylık hesaplarda dahil olmak üzere vergi alınmamalı. En önemli konulardan birisi ise özel bankalar vadesinden önce çekilen paralara kaldığı süre içerisinde faiz uygulaması yaparken bu uygulama devlet bankalarında yapılmamaktadır. Eğer devlet bankaları da özel bankaların uyguladığı bu sistemi uygularlarsa TL cinsinden vadeli hesaplarda istenen seviyeye ulaşılır.  Çünkü bu kadar belirsizlik ortamında insanlar parasını çekmek zorunda kaldığında vade bozulup bir kuruş alamadıkları zaman yüksek miktarda kayıpları oluyor” şeklinde konuştu.  

adminadmin