Sağlık
Giriş Tarihi : 11-02-2019 15:52   Güncelleme : 11-02-2019 15:52

Panik Atak Belirtileri Nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Panik Atak Belirtileri Nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Kardem Açıkyürek, günümüzün en yaygın psikolojik rahatsızlığın başında gelen, kaygı, endişe, sıkıntı, daralma gibi hisleri ortaya çıkaran panik atağın günlük hayatı olumsuz etkilediğini söyledi. 

Beynimizde bizi hayatta tutmaya ve tehlikelerden korumaya yarayan bir alarm merkezi vardır. Panik atak ise bir anlamda bu koruma merkezin bozulması anlamına gelmektedir. 

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Kardem Açıkyürek, çağımızın önemli sağlık sorunu olan panik atak konusunda önemli bilgiler verdi. 

PANİK ATAK SEBEPSİZ ORTAYA ÇIKAR

Uzm. Dr. Kardem Açıkyürek, "Panik atak aniden gelen herhangi bir sebepsiz ortaya çıkar. Çarpıntı, kalp hızında artma, titreme ya da sarsılma, nefes darlığı ya da boğuluyor gibi olma, soluğun kesilmesi, göğüs ağrısı ya da göğüste sıkıntı hissi, bulantı ya da karın ağrısı, baş dönmesi, sersemlik hissi, düşecek ya da bayılacakmış gibi olma, gerçek dışılık duyguları ya da benliğinden ayrılmış olma, kontrolünü kaybedeceği ya da çıldıracağı korkusu, ölüm korkusu, uyuşma ya da karıncalanma duyumları, üşüme, ürperme ya da ateş basmaları gibi sorunlarından bir yada bir kaçını yaşıyorsanız sizde panik atak var demektir. 

BEKLENTİ KAYGISI

Bu duygusal belirtler genellikle 5-10 dakika kadar sürüp sonradan kendi kendine azalan fakat tekrarlayan bir bozukluktur. 

Böyle bir panik atak yaşayan kişi bunun tekrarlayacağı ile ilgili kaygı yaşar ve buna beklenti kaygısı deriz. Ve bu atağın tekrarlamaması için atak olacağı düşündüğü durumlardan kaçınmaya başlar. Yalnız kalmayabilir, otobüse binemeyebilir, kalabalığa binemeyebilir yani bu tip kaçınmalarla beraber panik bozukluk ortaya çıkar.

UZMAN DESTEĞİ ALIN

Panik atak sırasında asla, Kalp krizi geçirmezsiniz, Boğulmazsınız, Bayılmazsınız, Dengenizi kaybetmezsiniz, Delirmezsiniz, Kontrolünüzü yitirmezsiniz, kapana sıkışmış değilsiniz. Bunu sakın unutmayın ve mutlaka bir Psikiyatri Uzmanından destek alın. Bu durum utanılacak bir durum değildir ve herkesin başına gelebileceğini de unutmayın" diyerek sözlerine son verdi.

adminadmin