Güncel
Giriş Tarihi : 25-10-2015 11:59   Güncelleme : 25-10-2015 11:59

Pendik’te Aşure Kazanları Tasavvufi Gelenekle Kaynadı

Fatih Çıtlak ve Muharrem aşı ekibi tarafından Tasavvufi geleneğe uygun bir şekilde gerçekleştirilen törenle kazanlarda kaynatılan aşureler, Pendik’teki binlerce vatandaşa ikram edildi

Pendik’te Aşure Kazanları Tasavvufi Gelenekle Kaynadı
Fatih Çıtlak ve Muharrem aşı ekibi tarafından Tasavvufi geleneğe uygun bir şekilde gerçekleştirilen törenle kazanlarda kaynatılan aşureler, Pendik’teki binlerce vatandaşa ikram edildi.
Pendik Belediyesi, Muharrem ayı ve Aşure günü dolayısıyla bu yıl özel bir organizasyon gerçekleştirerek farklı bir etkinliğe imza attı. İlçe merkezinde halkın karşısında gerçekleştirilen etkinlikle Tasavvufi geleneğe uygun bir şekilde kazanlarla aşureler pişirildi.
Fatih Çıtlak yönetimindeki Muharrem aşı ekibi, vatandaşlar için aşure kaynatıp ikram ederken, aşure pişirme geleneği de yeniden canlandırdı. Kazan başındaki 21 kişilik özel ekip, geleneksel kıyafetleriyle hem Muharrem Mersiyeleri okudu, hem de dualar etti. Pendik Merkez Camii yanındaki Şelale Park’ta gerçekleşen programı çok sayıda vatandaş izleme imkanı buldu.
AŞURENİN BİRLEŞTİRİCİ YÖNÜNE VURGU
Muharrem ayı ve aşure gününün kültürümüzde önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, “Muharrem ayı bereketi bol olan bir ay, aynı zamanda sevinçlerin ve hüzünlerinde olduğu bir ay. Hem hüzünlerimizi yad etmek, onlardan ibret almak; bir daha o hüzünleri yaşamamak için birbirimize sımsıkı sarılmak, hem de o sevinçleri yeniden yaşamak için bir araya gelip dua etmek için böyle bir aşure geleneğimiz var. Bu geleneğimiz hem Hz. Nuh’un tufandan çıkışıyla beraber eldekilerle hazırlanan bir aşın geleneği, hem de Muharrem mateminde oruçla süreci geçiren kardeşlerimizin oruçtan çıktığı günün hazırlandığı bir aş. Yüzyıllardır bu coğrafyada hem matemlerimizi hem sevinçlerimizi birlikte yaşamak için hep aşuremiz var oldu. Aşureler hep dualarla, ilahilerle ve mersiyelerle hazırlandı. Bu geleneği bir meydanda şehrin en büyük meydanındaki camimizin avlusunda Pendiklilerle paylaşmak istedik” ifadelerini kullandı.
Aşure pişirme geleneğinin kültürel kaynaşmaya katkı sağladığını belirten Fatih Çıtlak ise, “Pendik’te Balkan kökenli olan, muhacir olan her türlü insan var ama buradaki kültürel faaliyetler bizim dikkatimizi çekmeli. İnsanların birbirini tanıyacak, kendi medeniyetini tanıyacak programların yapılması herhalde Pendik’in en büyük başarılarından biridir. Kültürel faaliyetler olarak bugün aşureyle bir şekilde süslenerek taçlanmış oldu” dedi.
“YENİ NESİLLERİN ÖĞRENMESİ AÇISINDAN ÖNEMLİ”
Etkinliğe katılan Güven Fındıklı, “Fatih Çıtlak hocamızın da katılımıyla güzel bir geleneksel aşure yapımı programı izledik. Umarım Muharrem ayı birliğimizi ve bütünlüğümüzü sağlamaya vesile olur” diye konuştu. Engin Uzlaştıran ise “Yeni nesil bu tarz manevi günlerimizi kıymetini bilmiyor. Onların öğrenmesi açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. İnşallah önümüzdeki yıllarda daha da geniş kapsamlı yapılır” diye konuştu.
Tasavvufi geleneğe uygun olarak kazanlarda pişirilen aşureler daha sonra binlerce Pendikli vatandaşa dağıtıldı. Başkan Kenan Şahin de kazanın başına geçerek vatandaşlara aşure ikram etti.
adminadmin