Genel
Giriş Tarihi : 08-01-2018 09:00   Güncelleme : 08-01-2018 09:00

Pensilvanya'dan 'gizli FETÖ'ye talimat

​Bazı üst düzey bürokratların ve AKP içindeki elemanların, talimatlar doğrultusunda harekete geçtikleri öğrenildi. Adalet Bakanlığı başsavcılıkları uyardı

Pensilvanya'dan 'gizli FETÖ'ye talimat

FETÖ’nün Pensilvanya’daki merkezinden Türkiye’de üst düzey görevlerde bulunan “Gizli FETÖ”ye “Dava ve soruşturmalara müdahale edin” talimatı verildiği, bazı üst düzey bürokratların ve AKP içindeki elemanların, talimat doğrultusunda harekete geçtikleri öğrenildi. Pensilvanya talimatının güvenlik ve istihbarat güçlerince öğrenilmesinden sonra Adalet Bakanlığı’nın, başsavcılıklara uyarı yazısı gönderdiği, makam ve mevkileri kullanıp soruşturmaları etkilemeye çalışanları izlemeye alındığı bildirildi.

FETÖ’nün bir yandan devletin ve siyasi partilerin içine yerleştirdiği “gizli” elemanlarını korumaya çalışırken, diğer yandan örgüt üzerindeki baskıları engellemek için önemli mevkilerdeki elemanlarını harekete geçirme kararı aldığı belirlendi. Örgüt, devletin kritik birimlerine yerleştirdiği elemanları ile yeni haberleşme sistemleri üzerinden faaliyetlerini yoğunlaştırdı. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra üst düzey devlet görevinde bulunan “gizli” örgüt elemanlarına “hareketsiz kalma” talimatı verildiğini vurgulayan kaynaklar, son dönemde bu kararda değişiklik yapıldığını belirttiler. Kaynaklar, örgütteki dağılma ve çözülmenin önlenmesi için elemanlara “güçlü” olduklarını hissettirecek hamleler planlandığına dikkat çektiler.

TAŞRADA ETKİLİ OLMA ÇABASI

Son dönemlerde gizli FETÖ’de bir kıpırdanma yaşandığını kaydeden İçişleri Bakanlığı yetkilisi şu bilgiyi verdi: “Adamlar devlet kurumlarındaki gizli kadrolarından, yeni alınan personelin listelerini isteyecek kadar ileri gittiler. Bu da gösteriyor ki gizli FETÖ hâlâ yoğun bir faaliyet içinde. Özellikle güvenlik ve yargı içinde toparlanmaya çalışıyorlar. Bürokrasideki üst düzey elemanlarını kullanarak FETÖ soruşturmalarını ve davaları etkilemeye çalışıyorlar. Bazı kritik isimleri tahliye ettirerek ‘devamı gelecek’ mesajı vermeye çalışıyorlar. Ankara’daki üst düzey elemanlarla, özellikle taşradaki davalarda etkili olma çabası içindeler.”

RÜŞVET ÇARKI

AKP içindeki gizli FETÖ’ye özel bir önem veriyor, onlar üzerinden etkili olmaya gayret ediyorlar. Kırıkkale, Şanlıurfa, Kayseri, Gaziantep, ... gibi illerde devam eden davalarda bu yolla etkili oldukları iddia ediliyor. Örgütün kullandığı bir başka yol da rüşvet. Örgüt bazı elemanlarını serbest bıraktırmak için bazı avukatları ve işadamlarını devreye sokltukları, örgütün gizlenmesinde de rüşvetin etkili olduğu ifade ediliyor. AKP’ye yakın isimler de bu sürece ortak edilirken, aksi durumda ortaya çıkabilecek sorunların da bu yolla önlendiği belirtiliyor.

İŞLEM BAŞLATIN

FETÖ’nün soruşturma ve davalara müdahalesi ile ilgili bilgiler yayılınca Adalet Bakanlığı’ndan bir hamle geldi. Müsteşar Selahaddin Menteş’in imzasıyla 2 Ocak’ta 81 ilin başsavcılıklarına “Yargı yetkisine müdahale edilmemesi” konulu bir yazı gönderildi. Bazı kişilerin, “kendilerini bakan, müsteşar veya üst düzey bürokratlarla yakınlık iddialarıyla ya da kişisel nüfuzlarını kullanmak suretiyle yargı mensuplarını etkilemeye yönelik tavır ve davranış içine girdikleri”, bu çerçevede bilgi almak amacıyla ya da yardım talebiyle adli mercileri aradıkları yönünde duyumlar alındığı ifade edilen yazıda yargının bağımsızlığına vurgu yapıldı. Yazıda, hiçbir organ, makam, merci veya kişinin, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremeyeceğinin, genelge gönderemeyeceğinin, tavsiye ve telkinde bulunamayacağının hüküm altına alındığı vurgulandı.

Aydınlık/Ankara

adminadmin