Analiz
Giriş Tarihi : 14-12-2021 08:55   Güncelleme : 14-12-2021 16:31

Piyango haramdır haramın millisi olmaz!

Miladi yılbaşı yaklaşırken piyango gişelerindeki haram kuyruğu giderek uzuyor. Halkının yüzde 99’u Müslüman Türkiye’de dinen haram olduğu kesin olarak bilinen piyangoya ‘Milli’ sıfatının verilmesi ise akıllara zarar bir fotoğrafı gözler önüne seriyor.

Piyango haramdır haramın millisi olmaz!

Kolay yoldan para kazanma hırsı ve alın teri dökmeden zengin olma hayali yüzbinlerce insanın ahretini tehlikeye düşürüyor. Halkın kendisini yüzde 99 oranında Müslüman olarak tanımladığı Türkiye’de miladi yılbaşı yaklaştıkça uzayıp giden piyango kuyrukları İslamiyet’i yaşayış tarzımızla ilgili sorgulamalara neden oluyor. Şans oyunlarına olan ilgi yoğunluğu üzerine gazetemize konuşan Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın, “Haramın millisi olmaz. Millinin iki anlamı vardır. Bir millete ait milletle ilgili, diğeri dine ait dinle ilgili olan demektir. Dolayısıyla bu haramın dini açıdan helali yoktur. Açıkça belirlenmiş haramlardan bir tanesidir. Milliyi, halk anlamında anlarsak Türk toplumunun inançlarına, değerlerine milli piyango uygun olamaz. Milli kelimesi yanlış kullanılmaktadır. Milli piyango denilen şey bizim milli kültürümüze ait bir şey değildir” ifadelerini kullandı.

PİYANGO PARASI HUZURSUZLUK GETİRİR

Piyangodan kazanılan paranın en başta alanın, alanın ailesinin, o aileden etkilenen çevrenin ve son dalgada bütün ülkenin bereketine zarar verdiğini ifade eden Aydın, “Piyango kazananların ne maddi ne de manevi olarak bereketli bir hayat sürdüklerini göremiyoruz. Genelde o para bir işe yaramadığı gibi ailenin, huzurun dağılmasına da sebep oluyor. Bir bereketi olmuyor. Her türlü kumarda olduğu gibi piyangoda da hayal kırıklıkları, üzüntüler oluyor.” dedi.

Diyanet Fetvası

Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı olarak çalışan Din İşleri Yüksek Kurulu şans oyunlarıyla ilgili fetva yayımladı. Taraflardan birisinin kazanıp diğerinin kaybetmesi esasına dayalı bütün şans oyunları kumar kapsamında değerlendirilip haram kılındığının belirtildiği fetvada “Şans faktörüne dayalı olan piyango, toto, loto, iddia, müşterek bahis, ganyan gibi tertip ve oyunlar da kumardır ve haramdır. Bu tür kumarların, geniş kitlelerin iştirak etmesi sebebi ile zararı daha da yaygın olmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Nimet ablaya değil  nimeti verene koşun!

Kolay para hırsı ve alnı terlemeden zengin olma hayali insanlığın ahiretini riske atmasına neden oluyor. Halkın kendisini yüzde 99 oranında Müslüman olarak tanımladığı Türkiye’de miladi yılbaşı yaklaştıkça uzayıp giden piyango kuyrukları İslamiyet’i yaşayış tarzımızla ilgili sorgulamalara neden oluyor.

PİYANGO MİLLİ OLAMAZ

Şans oyunlarına olan ilgi yoğunluğu üzerine gazetemize konuşan Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın, “Haramın millisi olmaz. Millinin iki anlamı vardır. Bir millete ait milletle ilgili, diğeri dine ait dinle ilgili olan demektir. Dolayısıyla bu haramın dini açıdan helali yoktur. Açıkça belirlenmiş haramlardan bir tanesidir. Milliyi, halk anlamında anlarsak Türk toplumunun inançlarına, değerlerine milli piyango uygun olamaz. Milli kelimesi yanlış kullanılmaktadır. Milli piyangodan ‘Milli’ kelimesini çıkarmak, kurtarmak lazım. Bunun en azından meşru olmadığı ifade edilmeye, konuşulmaya devam edilmelidir. Milli piyango denilen şey bizim milli kültürümüze ait bir şey değildir” ifadelerini kullandı.

PİYANGO PARASI HUZURSUZLUK GETİRİR

Piyangodan kazanılan paranın en başta alanın, alanın ailesinin, o aileden etkilenen çevrenin ve son dalgada bütün ülkenin bereketine zarar verdiğini ifade eden Aydın, “Bereketi maddi ve manevi bereket olarak ayırmak lazım. Piyango kazananların ne maddi ne de manevi olarak bereketli bir hayat sürdüklerini göremiyoruz. Genelde o para bir işe yaramadığı gibi ailenin, huzurun dağılmasına da sebep oluyor. Bir bereketi olmuyor. Her türlü kumarda olduğu gibi piyangoda da hayal kırıklıkları, üzüntüler oluyor. Piyangoya para yatıranların çoğunluğu kazanamadığından dolayı üzüntü yaşıyorlar. Milli piyango, çoğunluğa üzüntü veren zararlı bir uygulamadır.” dedi.

HARAM PARAYLA SEVAP KAZANILAMAZ

Kumarla ele geçen parayla cami, yetimhane, okul yaptırmanın haram olduğunu belirten Aydın, “Kumar parasıyla ne yapılırsa yapılsın haramdır. Haramla hiçbir şekilde iyilik yapılamaz. Bir şeyin iyilik olabilmesi için paranın helal olması gerekir. Sadece çare olarak İslam âlimleri şunu söylemiştir; herhangi bir istek olmaksızın eline haram para geçmişse sırf ondan kurtulmak için hayır yaparak elinden çıkarabilir. Bundan da bir sıhhat bekleyemez. Bir sevap kazanamaz ama haramdan da kurtulmuş olur. Zaten kendisi o parayı kullansa harama bulaşmış olur. Haram yemek, içmek, kullanmak İslam’a uygun olmayan davranışlardandır.” ifadeleriyle haram para ile sevap kazanılamayacağını aktardı.

Diriliş Postası - Yunus KÖK

adminadmin