Sağlık
Giriş Tarihi : 16-08-2014 13:02   Güncelleme : 16-08-2014 13:02

PROBLEM ÇOK CİDDİ!

YILMAZ’DAN SU GAZELİ

PROBLEM ÇOK CİDDİ!

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “SAMSUN’DA SU KESİNTİLERİNE HAZIRLIKLI OLUN!” haberimizin ardından Yakakent ilçesinde yaptığı açıklamada, Samsun ve ilçelerinin su sıkıntısını küresel ısınmaya yıktı..

Çevresi barajlarla çevrili Samsun’un muhtemel küresel ısınmadan en az ve en son etkilenecek il olacağını gerçeğini atlayarak yaptığı konuşmada yılmaz şunları söyledi:

“Bir başka problem de son iki yıldır küresel ısınma sebebiyle aşırı sıcak ve kurak geçen yaz mevsiminin neden olduğu köylerimizdeki içme suyu sıkıntısıdır. Daha önce hiç olmadığı derecede bir kuraklık yaşıyoruz. Bu nedenle köylerimizde çok ciddi boyutta su sıkıntıları var. İlçelerimizdeki su sıkıntılarını çözmek için büyük uğraş veriyoruz, çözüyoruz. Su sorununun çözülmesi için sondaj ve yeni kuyuların açılması, köy ölçeğinde alt yapı gibi zor imalatlar olduğu için sıkıntı çekiyoruz.

YAĞIŞ OLURSA GİDERİLİR!

Önümüzdeki günlerde yoğun yağış olur da ilçelerimizdeki, Mahallelerimizdeki bu içme suyu sıkıntısı inşallah giderilir. Su sıkıntısının çözülmesi için yapılması gerekenler konusunda elimizden geleni ardımıza koymamaya gayret ediyoruz. Ama problem hafif görülmeyecek kadar ciddi.”

UYARMIŞTIK

Başkan Yılmaz’ın açıklamasıyla aynı gün yaptığımız haberde “Samsun’da su kesintisine hazırlıklı olun” diyerek, Samsun merkez’de önümüzdeki haftadan itibaren suların kontrollü olarak kesileceği belirtilirken çevresinde bir çok baraj bulunan ve Karadeniz gibi yağış oranı fazla olan bölgede su sıkıntısının öngörüsüzlükten başka bir açıklamasının olamayacağını dile getirmiştik.

Haberimiz şu şekilde devam ediyordu:

Bilindiği gibi Samsun 1987 yılından bu güne içme suyunu Ayvacık Çakmak Barajından karşılıyor..

B PLANI NEDEN YOK!

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Samsun’un büyüyen nüfusuna rağmen 1987 yılından bu güne Samsun’un içme suyuyla ilgili olarak herhangi bir B planı geliştirmemiş olması önümüzdeki haftadan itibaren yaşanacak olan su sıkıntısının asıl sebebi olarak gösteriliyor..

Öte yandan Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü – SASKİ yıllardır geciken bir adım atarak Samsun’un içme suyuna ikinci bir alternatif oluşturmak için Suat Uğurlu Barajı’ndan Samsun’a içme suyu tedarikini düşünmeye başladı..

Öte yandan Samsun'un içme suyunu karşılayan Çakmak Barajı'nda geçtiğimiz aylarda yaşanan heyelan su probleminin asıl nedeni olarak gösteriliyor..

Heyelan ile birlikte oluşacak taşkın tehlikesi için barajın suyu 5 metre boşaltılarak içme suyu seviyesi alarm verecek şekilde sınıra kadar çekilmiş, barajın su seviyesi yağış ve kuraklıklar hesaplanmadan 120 metreden 115 metreye düşürülmüştü..

Şimdi bu tedbirsizlik Samsun’u susuzluk tehdidi ile karşı karşıya bıraktı.

 Önümüzdeki günlerde mevsim normallerin dışında yağış olmazsa Samsun’u su kesintileri bekliyor..

adminadmin