Samsun Haber
Giriş Tarihi : 26-06-2019 10:20   Güncelleme : 26-06-2019 11:21

Prof. Dr. Mehmet Kuran: Samsun’a ve Samsun sanayisine hizmet etmeyi hedefliyoruz!

Samsun Teknopark, üniversite, kamu ve sanayi iş birliğinin güçlendirilmesi ve girişimcilik faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla üç grubu aynı çatı altında toplayan ve yeni bilgilerle üretimi destekleyen bir merkez konumunda.

 Prof. Dr. Mehmet Kuran: Samsun’a ve Samsun sanayisine hizmet etmeyi hedefliyoruz!

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kurupelit Yerleşkesi’nde faaliyetlerini sürdüren Teknopark, Samsun’da Ar-Ge, inovasyon, teknoloji ve girişimciliğin merkezi haline geldi.

Gelişen teknoloji ve değişen dünyada girişimciliğin ön plana çıkması ve ülkelerin teknolojik ve inovatif girişimciliği desteklemesi teknoparkların da önemini arttırdı.

Samsun Teknopark girişimcilik ekosistemine katkı sağlamak ve Samsun’da girişimciliği arttırmak amacıyla gerçekleştirdiği etkinlikleriyle Türkiye genelinde adından söz ettiriyor.

Global Game Jam, Google Hash Code gibi uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapmasının yanı sıra Samsun Teknopark ve Ar-Ge Buluşmaları gibi teknoloji, inovasyon, girişimcilik ve ar-ge temelli etkinlikler gerçekleştirmeye devam eden Samsun Teknopark, tüm teknoloji geliştirme bölgeleri yöneticilerinin ve bakanlık temsilcilerinin katıldığı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Koordinasyon Toplantısı’nın 6.’sına ev sahipliği yaptı.

 ‘TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNİN KALBİ SAMSUN’DA ATTI’

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde, Türkiye’de bulunan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nin yöneticilerinin katılım sağladığı “6. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Koordinasyon Toplantısı” 11-13 Nisan tarihleri arasında Samsun Teknopark ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın önemli organizasyonlarından biri olan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Koordinasyon Toplantısı Samsun Sheraton Grand Otel’de gerçekleştirildi.

İlk adım şehri Samsun’a hoş geldiniz’

Toplantının açılış konuşmasını yapan Samsun Teknoloji Geliştirme Bölgesi Genel Müdürü Dr. Buğra Çolak, ‘Mustafa Kemal Atatürk’ün başlattığı kurtuluş mücadelesinin 100. yılında ‘İlk Adım’ şehri Samsun’a hoş geldiniz’ diyerek sözlerine başladı. Ardından ülkenin uluslararası rekabette başarılı olabilmesi adına teknoloji geliştirme bölgelerinin üstlenmiş olduğu rollerin çok kilit seviyede olduğunu söyleyen ve 2015 yılında kurulmuş bir Teknopark olarak bu rekabette etkin bir sorumluluk bilinciyle çalışmalarına devam etmekte olduklarını ifade eden Çolak, “Bu sorumluluk yalnızca üniversitemiz ve Samsun’da değil, bölgemizdeki tüm ekosistemde farkındalık oluşturmak ve bilgiyi ekonomik katkıya dönüştürmek için gayret gösteriyoruz” dedi.

‘Artık nitelik ve kurumsal yapıyı konuşmalıyız’

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürü Muhammet Bilal Macit ise, “Bugün itibariyle 83 Teknopark’ımız var. Bunların 60’tan fazlası aktif. Yıl sonuna kadar da yaklaşık 90 civarında Teknopark’ın olmasını bekliyoruz. Sayımız iyi bir noktaya geldi. Ancak bundan sonra konuşacaklarımız daha çok nitelik ve kurumsal yapı olması gerekiyor. Bu toplantıyı da bu anlamda şekillendirmeye çalıştık. Ekosistemin çok fazla paydaşı var. Bakanlığımızın bağlı ilgili kuruluşları, diğer bakanlıklar, özel sektör bunların bir kısmını en azından burada bir araya getirelim istedik” diye konuştu. 

‘Firmalar TGB’leri ekosistem için tercih etmeli’

Firmaların teknoloji geliştirme bölgeleri içerisinde yer alması gerektiğine ilişkin gündeme getirdikleri ilk konunun vergi muafiyetleri olduğunu belirten Samsun Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kuran, “Bence teknoloji geliştirme bölgelerinin firmalar için cazip olan kısmı bu muafiyetler olmamalı. Sunduğu ekosistemde özellikle startup firmalarının desteğe en çok ihtiyaç duyduğu dönemde onların gelişmelerine, yaşamalarına yardımcı olacak tüm desteğin teknoloji geliştirme bölgeleri tarafından sağlanabiliyor olması lazım” dedi.

‘Kusursuz ve çok faydalı bir organizasyondu’

3 gün süren toplantının ardından bakanlık temsilcileri ve teknoloji geliştirme bölgelerinin yöneticileri organizasyon ve toplantının kusursuz olduğunu, TGB’ler için faydalı bir toplantı olduğunu dile getirdiler. Samsun Teknopark Genel Müdürü Dr. Buğra Çolak ve ekibine emek ve gayretleri için teşekkür ettiler.

Samsun’un ekonomisine ve istihdamına katkı sağlayarak teknoloji, inovasyon ve girişimcilik temelli çalışmalarına devam eden Samsun Teknopark etkinliklerine devam ederek ekosisteme katkı sağlamaya devam edecektir.

SAMSUN TEKNOPARK VE AR-GE BULUŞMALARI’YLA SANAYİ VE ÜNİVERSİTEYİ ŞEHİRLE BULUŞTURDU’

Samsun Teknopark firmaları ve Samsun’da faaliyet gösteren Ar-Ge merkezlerinin standlarının bulunduğu ve alanında uzman konuşmacıların katıldığı panellerle gerçekleştirilen Samsun Teknopark ve Ar-Ge Buluşmaları Samsun Büyükşehir Belediyesi Çok Amaçlı Salon’da gerçekleştirildi.

Samsun’da bulunan Ar-Ge merkezlerini ve Teknopark firmalarını bir araya getirerek üniversite-sanayi iş birliğini şehre entegre etmek adına düzenlenen Samsun Teknopark ve Ar-Ge Buluşmaları’na yoğun katılım oldu.

“Samsun Teknopark’ın amacı Samsun’a ve Samsun sanayisine hizmet etmektir”

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Samsun Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Samsun Teknopark bünyesindeki firmaların ilk kez Samsun’la buluştuğunu ifade ederek şöyle devam etti, “Hepimiz ülkemizin muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkması, kişi başına düşen milli gelirin artarak insanımızın refah içinde yaşaması için çabalıyoruz. Samsun Teknopark’ta kendi faaliyet alanı içerisinde bu çabaya katkı sağlamak için çalışıyor. Samsun’a, Samsun sanayisine hizmet etmeyi amaçlıyor” dedi.

‘Yazılım ihracatı gerçekleştirdik’

Faaliyete geçtiği 2015 yılından itibaren Samsun Teknopark’ın önemli işlere imza attığını vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Kuran “Çok kısa zamanda yüzde 100 doluluk oranına ulaştık. Kuluçka merkezimizi faaliyete geçirdik. DOKAP’ın desteğiyle de ön kuluçka merkezini oluşturuyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından da 2016 ve 2018 yıllarında teknoloji geliştirme bölgeleri arasında iki alanda üçüncülük ödülüne layık görüldük. Ayrıca firmalarımız da başarılı olmaya başladı. 2018 yılında yazılım alanında faaliyet yapan firmamız yurtdışına ihracat yaptı. 2017 yılında 3 milyon 800 bin dolar olan firmalarımızın ihracat geliri 8 milyon 300 bin dolara çıktı. Amacımız bu sayının milyar dolar seviyelerine çıkması” dedi.

adminadmin