Güncel
Giriş Tarihi : 17-08-2017 11:55   Güncelleme : 17-08-2017 11:55

Ptt’de abla-kardeş vurgunu!

Gündeme yolsuzluk operasyonlarıyla gelen PTT, gişe görevlileri ve veznedarlar tarafından adeta hortumlanıyor. İstanbul’da 4 ayrı PTT şubesinde görevli veznedar ve gişe memurları milyonlarca lirayı çalarak kayıplara karıştı.

Ptt’de abla-kardeş vurgunu!

PTT’de abla-kardeş vurgunu! 390 bin lirayla kayıplara karıştılar

28 yıl PTT’de şeflik yapan emekli Reşat Karaağaç, PTT içerisinde yaşanan yolsuzluklara ilişkin Diriliş Postası Gazetesi’ne çarpıcı açıklamalarda bulundu. PTT’de görevli olduğu süre içerisinde yaşanan hırsızlık vakalarını anlatan Karaağaç, milyonlarca liranın çalınarak kurumun zarara uğratıldığına dikkat çekerken yaşanan olayların bir kısmının gizli saklı bir şekilde örtbas edildiğinin altını çizdi. Yaşanan yolsuzluklar ve hırsızlık olaylarıyla gündemden düşmeyen kurum haline gelen PTT, içeriden kendi çalışanları dışarıdan da soyguncular tarafından sürekli tehdit altında. İstanbul İkitelli şubesinde abla-kardeşin yapmış olduğu 390 bin liralık vurgun henüz kamuoyuyla paylaşılmazken emniyet güçleri şüphelilerin peşine düştü. PTT ve Sayıştay Denetim Raporu’na göre 2015 yılında 23 milyon 252 bin lira şüpheli alacak ortaya çıktığı belirlendi.

Alacağın tamamına yakını yapılan işlemlerin kontrol eksikliğinden dolayı çalınan veya zimmete geçirilen paralardan oluştuğu Sayıştay raporlarına da yansımış durumda.

PTT MÜDÜRÜNE DİKKAT ÇEKEN PARA TRANSFERİ!

Emekli PTT Şefi Reşat Karaağaç 2008 yılında Şirinevler şubesine atandığı dönemi şu şekilde anlatıyor: “Şirinevler şubesine atandığımda müfettişler tarafından veznedar olarak çalışan kişinin yaptığı hırsızlık ortaya çıkarıldı. Veznedar olarak görev yapan Metin Taştan isimli kişi kasadan yaklaşık 16 bin lira para çalıyor. Her yıl denetleme için gelen müfettişlerin araştırmaları sonucunda ortaya çıkan hırsızlık vakasında Metin Taştan’ın parayı kendi zimmetine geçirmesi ortaya çıkıyor ve savcılığa suç duyurusunda bulunuluyor. Gerçekleştirilen tetkikler sonucunda hatırladığım kadarıyla Taştan 2 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılarak cezaevine konuldu ancak son durumun ne olduğu hakkında bilgi sahibi değilim. Hırsızlık olayının yaşandığı dönemde Aydın Kılıç isimli kişi şube müdürlüğü görevinde bulunuyordu. Dikkatimi çeken ve rahatsız olduğum bir takım para transferleri gerçekleşiyordu çalıştığım dönem içerisinde. Bölge İdare Mahkemesi, PTT şubesinde çalışan Şevket Kaya, şube müdürü Kılıç’a para transferinde bulunuyordu. Gerçekleşen para transferlerinin dekontlarını şüphelendiğim için dosyalayarak bugüne sakladım. Para transferinin neden ve hangi amaçla gerçekleştiği konusunda araştırma yapılması yaşananlara ışık tutabilir.

HIRSIZLIK YAPANLARIN GENELİ VEZNEDAR

PTT genelinde yaşanan hırsızlık olaylarının genellikle veznedarlar tarafından gerçekleşmesi güvenlik boşluğu olduğuna dikkat çekti. Mesai bitimine kadar çalışan vezneler gün sonunda sayılarak genel kasaya aktarılırken yöneticilerin denetim yetersizliğinden dolayı hırsızlık düşüncesi bulunan veznedarların ağzını sulandırıyor. Karaağaç, Sefaköy PTT Şubesi’nde 20 bin liralık hırsızlığında yine veznedar olarak görev yapan Hülya isimli çalışan tarafından gerçekleştiğine dikkat çekerek: “Geçici olarak görevlendirildiğim Sefaköy şubesinde 20 bin liralık hırsızlık yaşandığını öğrendim. Yaşanan hırsızlık olayları genellikle gişelerde veznedar olarak çalışan kişiler tarafından gerçekleşiyor. Yıllarca veznedar olarak çalışan, işini bilen bir kişinin kasasında 20 bin lira eksik çıkması düşündürücü geliyor. Her ne kadar kendisi durumu anlamakta zorlandığını ifade etse de hakkında soruşturma açılması sonucu kasasında açık bulunan miktarı ödemek zorunda kaldı. Yaşanan olay sonrası benden önce görevli olan şef pozisyonunda ki kişi başka bir kuruma sürgün edildi. Hırsızlık iddialarının yöneltildiği Hülya isimli çalışansa daha sonra emekliliğe ayrıldı.”

İKİTELLİ ŞUBESİNDE 390 BİN LİRALIK VURGUN

İstanbul İkitelli’de bulunan PTT’de veznedar olarak çalışan Emine isimli çalışan 300 bin lirayı çalarak kayıplara karıştı. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Karaağaç, “Edindiğim bilgilere göre İkitelli şubesinde bu yıl 300 bin lira kasadan, 90 bin lirada HGS gişesinden çalınmak suretiyle toplamda abla-kardeşin karıştığı olayda 390 bin lira çalındı. Yaşanan hırsızlık kurum içerisinde sessiz bir şekilde halledilmeye çalışılırken abla kardeşin kayıplara karıştığı ve emniyet güçlerinin peşlerinde olduğunu öğrendim. Edindiğim bilgiye göre Emine isimli veznedarın kardeşi de HGS gişesinin işletmesini alıyor. PTT’ye bağlı olan gişelerden ödemesi gereken parada 90 bin lira eksik çıkıyor. Aynı dönem içerisinde İkitelli şubesinde yapılan araştırmada 300 bin liralık kasa açığı ortaya çıkıyor. Yaşanan olayın ardından abla kardeş kayıplara karışarak izlerini kaybettiriyor.” ifadelerine yer verdi.

“Devleti soyanlar bulunup gereği yapılmalı”

İstanbul’un 3 farklı PTT şubesinde yaşanan hırsızlık olaylarında binlerce lira kayıplara karışırken ilginç olan bir detay ortaya çıkıyor. 28 yıl boyunca devlete hizmet ettiğine dikkat çeken Karaağaç hırsızlık yapan kişilerin Küçükçekmece bulunan PTT adliye şubesinden yetişme olduklarının altını çizdi. Konu hakkında konuşan emekli PTT şefi: “İstanbul’da bu zamana kadar en büyük vurgun bu şubeden gerçekleşmiştir. Fikret ve Nurhan Türe çifti, 5 yıl boyunca 1 milyon 515 bin 614 TL’lik dolandırıcılık yaptı. Duyarlı kişiler tarafından yapılan ihbar sonucu müfettişlerin başlattığı araştırmayla posta gönderilerinin gramajıyla oynandığı tespit edildi. Türe çiftiyle birlikte 1 kişi daha gözaltına alındı ve işlemlerinin ardından cezaevine gönderildi. Şirinevler, İkitelli, Küçükçekmece ve Sefaköy şubelerinde hırsızlık yapan kişilerin ortak noktası Küçükçekmece şubesinde yetişmiş olmalarıdır. Bu kadar kişinin aynı yerde yetişerek farklı şubelerde çalışmalarının tesadüf olup olmadıklarını yetkililere soruyorum. Aynı zamanda bu dönemler içerisinde şube müdürlüğü yapan Ayşe Dikme neden soruşturma geçirmeyerek görevine devam ettirildi. Saymış olduğum hırsızlık vakaları bizzat benim şahit olduğum olaylardır. Benim de bilmediğim başka vurgunlar yapılıp yapılmadığı ise henüz bilinmiyor ve araştırılmaya gerekte duyulmuyor. Devleti soyanlar ve buna göz yumanlar bir an önce bulunup gereği yapılmalı.” dedi.

Atakan Irmak / Diriliş Postası

adminadmin