Sağlık
Giriş Tarihi : 31-05-2019 18:01   Güncelleme : 31-05-2019 18:04

Ramazan Bitince Kilo Almamak İçin Bu Önerilere Dikkat

Ramazan boyunca, uzun saatler aç kalmak, beslenme düzeninizin değişmesi ve hareketin azalması gibi çeşitli sebeplerle metabolizmanız yavaşladı. Bayramdan sonra normal yeme düzenine geçtiğinizde kilo almamanın yollarını Diyetisyen Esra Örün İncekara anlattı.

Ramazan Bitince Kilo Almamak İçin Bu Önerilere Dikkat

Ramazan’da oruç nedeniyle metabolik hız yavaşlıyor ve buna bağlı olarak da kilo almak kaçınılmaz olabiliyor. Ramazan’ı oruç tutarak geçirdiyseniz, bayram süresince beslenmenize dikkat ettiğiniz takdirde, sonrasında aniden kilo almanın önüne geçebilirsiniz. Bunun için öncelikle bayramda, vücudun besin ve sıvı gereksinimini tam karşılamak, sağlıklı beslenmeye dikkat etmek ve bayramı da rutin beslenmenize geçiş dönemi olarak değerlendirmeniz gerekiyor.

İŞTE RAMAZAN SONRASI FAYDA SAĞLAYACAK ÖNERİLER:

İlk Adım: Ana öğün düzeni oluşturarak işe başlayın. Sahur ve iftar arası iki öğün beslenmeye alışan vücudunuzu, normal beslenme düzenine geçirirken, ilk önce kahvaltı, öğle ve aksam yemeği olmak üzere üç ana öğün düzeni oluşturun. Daha sonra ara öğün ekleyerek eski yeme düzeninize dönün.

Bayramda aşırıya kaçmayın: Bayram sofralarında, yemek miktarları da çeşitliliği de fark etmeden artabiliyor ve yapılan her yemeğin tadına bakma arzusu sonucu, mide yanmaları ve bağırsak problemleri ortaya çıkabiliyor. Bayramdan sonra ani kilo alımının önüne geçebilmek için yeme disiplininizi olabildiğince koruyun.

Tatlıdan sonrası önemli: Bayramlarda, yılın hiçbir döneminde olmadığı kadar çok çikolata ve tatlı yenir. Tatlı yemekten kaçınamayacağınız durumlarda, bunu takip eden öğününüzün hafif ama sağlıklı yemeklerden oluşmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca şerbetli tatlılar yerine, sütlü tatlıları veya dondurmayı tercih ederseniz, alacağınız kaloriyi yarıya indirebileceğiniz gibi günlük kalsiyum ihtiyacınızın dörtte birini de karşılamış olursunuz.

Yaz meyveleri masum değil: Bayramda tatlı yerine meyve ikramı da bir seçenek ancak unutmayın ki yaz meyvelerinin de glisemik indeksi yüksektir ve kan şekerini hızlı yükseltir. Bunun için porsiyon kontrolüne dikkat edin ve meyvenizi süt, yoğurt, kefir gibi proteinli gıdalarla beraber yiyin.

Tüm gün karbonhidrat yemeyin: Aynı gün içinde yediklerinizin hepsinin karbonhidrat olmamasına dikkat edin. Ekmek, hamur işleri, tatlılar, meyve, meyve suları ve asitli içecekler karbonhidrat grubunda yer alır. Bu grup yiyeceklerin hepsi kan şekerinizi hızlıca yükseltir. Gereğinden fazla alınan karbonhidrat da vücudunuzda yağ olarak depolanır!

Fiziksel aktivitenizi arttırın: Ramazan’da yavaşlayan metabolizmanızı ancak hareketle canlandırabilirsiniz. Bunun için günlük 40-45 dakika yürüyüş yapın.

Uyku düzenine dikkat: Ramazan boyunca beslenmenin yanı sıra uyku düzeniniz de değişti. Metabolizmanızın hızlanması için yeniden sağlıklı bir uyku düzeni kurun ve gecede en az 7-8 saat uyuyup ,dinlenin.

Bir kahve, bir su: Yaz aylarında geleneksel çay-kahve ikramlarımızın yanına asitli içecekler ve meyve suları da eklenir. Bu içecekler hem basit şeker içermesi hem de kafein nedeniyle karaciğerinizde yağlanmaya ve su kaybına sebep olabilir. Her bir fincan kahveden sonra bir bardak su içmelisiniz. Asitli içecekler yerine de soda içerseniz, hem daha az kalori hem de fazlaca mineral alırsınız. Özellikle sıvı kaybının yoğun olduğu yaz aylarında, sıvı elektrolit dengenizin bozulmaması için günde 2-2,5 litre su içmelisiniz.

adminadmin