Genel
Giriş Tarihi : 15-04-2017 18:00   Güncelleme : 15-04-2017 18:48

Referandum propaganda yasağı başladı!

16 Nisan'da yapılacak Anayasa değişikliği halk oylaması propaganda yasağı bugün saat 18’de başladı.

Referandum propaganda yasağı başladı!

İçişleri Bakanlığınca 16 Nisan'da yapılacak Anayasa değişikliği halk oylaması öncesinde, sırasında ve sonrasında alınacak tedbirlere ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzalı genelge 81 ilin valiliğine gönderildi.

Genelgede, Halk oylaması propagandası ve yasakların başlangıç tarihi 9 Nisan 2017 tarihinin sabahı, bitiş tarihi ise 15 Nisan 2017 saat 18.00'e olarak belirlendi.

Propaganda yasaklarına uymayan ve halkın huzur ve rahatını bozacak nitelikteki sesli propagandalar hususunda 298 sayılı Kanun'un 56. maddesi ile 2872 sayılı Kanun'un ve diğer mevzuatın konuya ilişkin hükümleri uygulanacak.

HALK OYLAMASINDAN SONRA ALINACAK TEDBİRLER

Oy sayımı ve dökümlerinin gecenin geç saatlerine kadar sürebileceği göz önünde bulundurularak, sandıkların konulacağı yerlerle çevrelerinin iyi aydınlatılması konusunda seçim kurullarıyla iş birliği yapılarak, elektrik arızalarına karşı gerekli tedbirler önceden alınacak.

Oyların sayımı ve dökümü aşamasına gelindiğinde, sandık alanı ve etrafında yetkili ve görevli haricinde hiç kimse bırakılmayacak, bu suretle herhangi bir taşkınlık veya karışıklık meydana getirebilecek kişi ve grupların sandık binası ve çevresinde bulunmalarına izin verilmeyecek.

Sayım ve döküm işlemlerinin ardından düzenlenen tutanaklar ile sandık ve torbaların ilgililer tarafından il ve ilçe seçim kurullarına nakli sırasında emniyet, jandarma ve sahil güvenlik birimleri koordineli bir şekilde güzergahta güvenlik tedbirlerini alacak ve bu tedbirler önceden planlanarak, sandıkların güvenlik içerisinde nakilleri sağlanacak.

Güvenlik açısından hassasiyet arz eden yerleşim birimlerindeki oy sandıkları ile sayıma ilişkin evrak ve belgeler sandık başkanı ve en az iki üyeyle gerektiğinde zırhlı araç ve helikopterlerden de yararlanarak ilçe seçim kurullarına ulaştırılacak.

Sandıklardan gelen tasnif edilmiş oy pusulalarının yer aldığı torbaların muhafaza edileceği binaların güvenliğinin sağlanması için gerekli tedbirler alınacak.

Halk oylaması sonuçlarının kısmen veya tamamen belli olmasından sonra istenmeyen olayların meydana gelmemesi için gerekli tedbirler alınacak.

Halk oylaması propaganda süresinin başlangıcı olan 9 Nisan 2017'den oylama sonrasına kadar meydana gelecek olaylar ivedilikle Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde kurulacak Seçim Harekat merkezleri ile İller İdaresi Genel Müdürlüğüne bildirilecek.

İçişleri Bakanlığı Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezine de oy verme günü meydana gelen olaylar hakkında ihbarda bulunulabilecek.

Kaynak: TRT Haber

adminadmin