Sağlık
Giriş Tarihi : 05-08-2014 11:47   Güncelleme : 05-08-2014 11:47

REHABİLİTASYON, GÜNLÜK YAŞAMA DÖNÜŞÜ KOLAYLAŞTIRIYOR

Rehabilitasyon, hastalara günlük yaşam aktivitesini kazandırabilmek ve kaybolmuş fonksiyonlarını en iyi şekilde geriye çevirebilmeyi amaçlıyor.

REHABİLİTASYON, GÜNLÜK YAŞAMA DÖNÜŞÜ KOLAYLAŞTIRIYOR

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Rabia Cerrah Karanfil, ortopedi ve nöroloji hastalıklarında rehabilitasyonun yeri hakkında bilgi verdi. Toplum olarak çok fazla egzersiz yapan bir toplum olmadığımızı belirten Uzm. Dr. Rabia Cerrah Karanfil, “Bu nedenle sırtta postür bozulmaları ve boyunda şekil bozulmaları, bel ağrıları, diz ağrıları gibi problemleri çok fazla yaşayan bir toplumuz. Bu açıdan fizik tedavi ve rehabilitasyon, öncelikle hastalara sağlıklı bir yaşam sunmayı hedefliyor” dedi.

 

Dr. Karanfil, rehabilitasyon kısmında ortopedik rehabilitasyon denilen, özellikle cerrahi müdahale geçirmiş, dizine protez konmuş, ön çapraz bağ ameliyatı olmuş, ayağında kırık gelişmiş, kırık sonrası ameliyat edilmiş hastalarda ameliyat sonrası meydana gelen ciddi eklem sıkıntıları ve hareket kısıtlılığını ortadan kaldırmak için yapılan rehabilitasyon programların yer aldığını söyledi. Uzm. Dr. Karanfil, “Nörolojik rehabilitasyonda ise özellikle tedavisi bitmiş veya tedavisi devam eden hastaların fonksiyonel bağımlılığını ve hareket yetisini biraz artırmak için kullanılan tedavilerdir. Nörolojik rehabilitasyon, felçli hastaları, MS hastaları, parkinson hastaları, beyin ve omurilik sinirini tutan, ana sinir denilen vücut hareketlerini etkileyen, sinirleri tutan hastalıkları kapsamaktadır” diye konuştu.

 

“YANLIŞ HAREKETLER SİZİ SAĞLIĞINIZDAN ETMESİN”

Uzm. Dr. Rabia Cerrah Karanfil, bel ve boyun fıtığı sıkıntısını kişilerin kendi kendilerine oluşturduğunu belirterek, özellikle hareketleri yanlış yapma, kasların zayıf olması, bundan dolayı kemiklere normalden fazla yük binmesi gibi durumların fıtık veya eklem arasındaki yastıkların yıpranmasına sebep olduğunu vurguladı. Karanfil, “Günlük yaşamımıza dikkat edersek, hastalıkların ortaya çıkmasını engelleyebiliriz ve bu şekilde sağlıklı yaş alabiliriz, ilerleyen dönemlerde kimseye muhtaç olmamak bizim için çok önemlidir” şeklinde konuştu.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Rabia Cerrah Karanfil, bu bağlamda bilinçlendirme programları yaptıklarını ifade ederek, insanlara çocukluk çağından itibaren sırt çantasını nasıl kullanacaklarını, okulda nasıl oturulması gerektiğinden; büroda çalışanların vücudunu nasıl kullanmaları gerektiğine kadar bu konularda eğitim verdiklerini dile getirdi.

 

“EGZERSİZ, İNME RİSKİNİ DÜŞÜRÜYOR”

İnmede, tıkanan damar alanının büyüklüğü, hastanın hangi taraftan felç geçirdiği ve felcin motor alanlara yakınlığı gibi unsurların rehabilitasyonu etkilediğini söyleyen Uzm. Dr. Rabia Cerrah Karanfil, spor yapan kişilerin bu hastalıklara çok daha az yakalandığını, yakalansa da hastalığı çok daha kolay atlattıklarını kaydetti.

 

Felç rehabilitasyonunda, hastanın en azından kendi bağımsızlığını kazanabilmesi için çalıştıklarını bildiren Uzm. Dr. Karanfil, “Bunu yapamadığımız hastalarda yatak içerisinde bakım, yarı felç, belden aşağı ve boyundan aşağı felç durumundaki hastaların kendi transferini sağlamak, yattığı dönemde enfeksiyon riskini azaltmak bizim için çok önemlidir” bilgilerine yer verdi.

adminadmin