Dünya
Giriş Tarihi : 21-10-2016 12:01   Güncelleme : 21-10-2016 12:01

Rusya Halep’i Haritadan Silmeye Hazırlanıyor

Rusya ve Esed/Hamaney rejimi, iki aydan bu yana aralıksız bombaladığı Halep'i teslim alamayınca B planını devreye soktu. Rusya "Yok et teslim al" taktiği ile ikinci bir Grozni vakası yaşatmaya hazırlanıyor.

Rusya Halep’i Haritadan Silmeye Hazırlanıyor

Rusya aylardır dünyanın tepkisine rağmen bombaladığı Suriye’de Palmire hariç gözle görülür bir zafer elde edememesinin getirdiği psikolojiyle Halep’i alıp zaferini ilan etmek istiyor. Hafta başında 8 saatlik insani mola vereceğini açıklayan Rusya molaya 3 saat daha eklediğini açıkladı. Dünya kamuoyuna "Halkın şehri terk etmesi için" süreyi uzattıklarını bildiren Rusya, sürenin bitmesinin ardından büyük bir kıyıma hazırlanıyor.

Bölgedeki askeri varlığını iyice artıran Rusya, geçen yıl Lazkiye’ye uzun menzilli s300 ve s400 füzeleri yerleştirmişti. Bu sene içerisinde de Tartus'a savaş gemilerini gönderen Rusya, Halep'i haritadan silmeye kararlı.

Halep’i devrimden koparmak istiyorlar

Dünya kamuoyuna "Halep’in Doğu kısmından halkın şehri terk etmeleri için koridor açtık" diyen Rusya'nın bu ifadeleri de gerçeği yansıtmıyor.

Bölgedeki kaynaklardan alınan bilgilere göre, bölge halkı ve muhalif gruplar; bölgeyi terk etmeyeceklerini bildirdi. Suriye devriminin ana bileşenlerinden Ahrar-uş Şam, Nurettin Zengi, Feyleki Şam gibi büyük gruplar açıklama yaparak şu ifadeleri kullandı:

Halep'i devrimden koparmak istiyorlar. Halep kuşatması aslında devrimi bitirme projesidir. Halep dünyanın en eski şehirlerinden biridir. Biz Bütün devrimci guruplar bu kuşatmayı mutlaka kıracağız. Rejim Halep'i alıp zaferini ilan etmek istiyor ama bunu başaramayacak. Halep halkı dimdik ayakta. Canlarını feda etmek için hazır.”

Grozni’yi yıkmışlardı

1994 yılında başlayan ve 4 yıl devam eden Çeçen-Rus savaşının en şiddetli çatışmalara sahne olmuştu. Grozni'ye karadan girmeyi deneyen Rusya Çeçen mücahidleri aşamayınca şehri havadan bombalamaya başladı. Rus hava kuvvetleri haftalarca Grozni'yi bombalarken, kimyasal silah kullanmaktan da geri durmadı. Rusya'nın birkaç hafta sonra yaşanmaz hale gelen Grozni'yi işgal etmesinin ardından gerilla savaşına yönelen Çeçenler tarihe şanlı bir direniş bıraktılar.

Baltık Donanması’nın Akdeniz’e gönderdi

Konuyla ilgili The Telegraph Gazetesi NATO kaynaklarına dayandırdığı haberinde de, Rusya’nın Halep şehrini tamamıyla teslim alması için son hazırlıklarını yaptığını ve bunun içinde Kuzey donamasını kısmen de Baltık donanmasını Akdeniz’e gönderdiğini yazdı.

Algıları yönetmek için medyayı etkin şekilde kullanıyorlar

Dünya genelinde kurduğu ve 20 dilde yayın yaparak medya ağıyla Rusya’nın yapıtığı kıyımları meşrulaştıran Rus medyası önceki günden beri ‘’Halep Halkı şehri terk etmek istiyor ama teröristler buna izin vermiyor, Halep’i terk etmek isteyen sivil halk muhalifler tarafından öldürülüyor’’ şeklinde haber yapıyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da yaptığı açıklamalarda Rusya’nın daha büyük bir kıyıma hazırlandığını gösteriyor. Lavrov 2 gün önce yaptığı açıklamada DAEŞ’in Musul’dan kaçarak Suriye’ye kayma riski olduğunu belirterek, böyle bir durumda askeri karar alacaklarını söyledi. Lavrov’un bu söylemi Rusya’nın yakın zamanda daha da sertleşeceği şeklinde yorumlandı. Çeçen-Rus savaşında da benzer bir taktikle Grozni’yi yok eden Rusya Esed/Hamaney rejimi ile birlikte yapacağı saldırıda binlerce Müslümanı katledecek.

Furkan Azeri / Diriliş Postası

 

adminadmin