Samsun Haber
Giriş Tarihi : 21-12-2017 14:46   Güncelleme : 21-12-2017 14:46

Saadet Partisi Samsun İl Başkanlığından basın açıklaması: Samsun hak ettiği yerde değildir!

Saadet Partisi Samsun İl Başkan Yardımcısı Mahalli İdareler Başkanı Kemal Yöndem Samsun’un çözüm bekleyen meseleleri hakkında bir basın açıklaması yaptı.

Saadet Partisi Samsun İl Başkanlığından basın açıklaması: Samsun hak ettiği yerde değildir!

Yöndem yaptığı açıklamada, ”Samsun şehri, Doğu Karadeniz, Batı Karadeniz ve İç Anadolu bölgesi arasında sosyal, kültürel ve ekonomik bir merkez olarak; Dağları, ovaları, denizleri, nehirleri ve dört tane barajıyla tarım ve hayvancılığa elverişli, kara-deniz-hava ve demiryolu ulaşım imkânlarıyla güçlü ve gelişmiş bir şehir olma potansiyeline sahiptir. Ancak, bu önemli potansiyeline rağmen Samsun Şehrimiz hak ettiği yerde değildir.

Mahalli İdarelerle ilgili olarak şehrimizin birikmiş sorunları çözüm beklemektedir. Büyükşehir yasasıyla birlikte bürokratik işlemler daha da çoğalmıştır. Uygulamada sorunlar vardır. Misalen; Alt belediyelerin bir konuyla ilgili olarak komisyon kurarak kendi meclisinde görüştüğü bir mesele, Büyükşehir Meclisinde yeni baştan görüşüldükten sonra Şehir Meclisinde bir kere daha görüşülmektedir. Alt Belediyeler yetki ve sorumluluk itibariyle adeta muhtarlığa dönüştürülmüştür. Uygulamada hizmetleri olumsuz etkileyen ve vatandaşı mağdur eden bu gibi durumlar için yasal düzenlemeye ihtiyaç vardır.

Samsun Şehrimizin acilen çözüm bekleyen önemli birkaç sorununu belirtmek istiyorum.

Tarım ve hayvancılık alanında; Tarımsal üretime getirilen kotalar ve ithalattaki gümrüklerin sıfırlanması, üretimi ve üreticinin rekabet gücünü kırmıştır.

Ulaşım Alanında; Merkez dışındaki ilçelerin ulaşım araçlarının şehir merkezine girmesi yasaklandığından dolayı vatandaş mağdur olmaktadır.  Bölge Hastanesine gidecek bir vatandaşın hastasıyla birlikte üç vasıta değiştirmek zorunda kalması zulümdür.

Okul servis taşımacılığı ve okul önlerinde çevre güvenliğinin sağlanması apayrı bir sorundur. Aileler okul giriş ve çıkışlarında telaş ve kaygıyla beklemektedirler. Araç park yeri ve ailelerin bekleme mekânı konusunda düzenleyici tedbirlere ihtiyaç vardır.

Yılan hikâyesine dönen Tekkeköy ve Terme Tersaneleri konusundaki belirsizlik ve ilgisizlik umursamazlığa dönüşmüştür.

Sanayi Bölgeleri parçalanmaktadır. Tekkeköy tarafında tarım alanları sanayiye açılırken, Bir kısım sanayi de şehrin bir ucundan öteki ucuna Ankara yoluna taşınmaktadır.

Gülsan Sanayi Sitesi; Büyükşehir Belediyesi’nin keyfi uygulaması ile Gülsan Sanayi Sitesi bariyerlerle çevrilmiştir. Ancak, esnafın problemleri için bir çözüm üretilmemiştir. Esnafa yer gösterilmeden tahliyesi istenmekte, mülk sahiplerinin gayrimenkul değerleri düşük gösterilerek elinden alınmaya çalışılmakta ve oraya yapılacak proje halka sunulmamaktadır.

Saathane Projesi; 10 yıldan beri bekletilen ve şehir merkezinde büyük bir keşmekeşliğe sebep olan Saathane Projesi’nin belirsizliği, bütün şehir esnafını ve halkını ve mağdur etmektedir.

Kentsel Dönüşüm; Hastanebaşı, Kökçüoğlu, Zeytinlik, Anadolu Mahallesi, İlyasköy, Çatalarmut ve Karşıyaka ve Soğuksu gibi şehir nüfusunun üçte ikisinin yaşadığı merkez mahallelerimizde yıllardır beklenen kentsel dönüşüm yılan hikayesine dönmüştür.

Kentsel dönüşüm sorunları TOKİ’nin yaptığı inşaatlara rağmen çözülememiştir.  TOKİ’nin önceliği bu mahalleler olması gerekirken, özellikle Samsun eski Havaalanı gibi merkez dışında arazilere bina yapılmaktadır.  Böylece; Yaklaşık on beş yıldır kentsel dönüşüm ile rahata kavuşmayı bekleyen mahalle sakinlerinin umutla bekleyişi, konutların mahalle dışından başkalarına satılmasıyla ranta dönüşmüştür.

Örnek bir uygulama olarak; Samsun ikinci bulvar yolunun geçmesi nedeniyle yerlerinden olan mülk sahiplerine tahsis edilmek üzere, TOKİ tarafından iki bölgede konut yapılarak hak sahiplerine verilmesi çok doğru bir uygulama olmuştur.

TOKİ’nin kentsel dönüşüm uygulamaları da aynı şekilde devam etmesi gerekirken adeta rant ve şova dönüşmüştür.” Dedi.

                                                                                  

                                                                   

 

adminadmin