Genel
Giriş Tarihi : 06-04-2018 10:32   Güncelleme : 06-04-2018 10:32

Sağlık Bakanı Demircan: İlaçta dışa bağımlılığı azaltmanın peşindeyiz!

Sağlık Bakanı Demircan, tüketilen 100 ilacın 80'inin Türkiye'de üretildiğini belirterek, "Ama bu bizi fazla sevindirip 'İyi yerdeyiz' dedirtmesin.

Sağlık Bakanı Demircan: İlaçta dışa bağımlılığı azaltmanın peşindeyiz!

Kalan yüzde 20'ye yüzde 50'lik ödeme yapıyoruz. Çünkü onlar patentli ilaçlar. Dışa bağımlılığı azaltmanın peşindeyiz" dedi.

Habertürk Gazetesi’nden Fatmanur Boylu’nun haberine göre Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Ulusal Kanser Haftası dolayısıyla gerçekleştirilen 'Kanserde Güncel Konular' toplantısında konuştu. Sağlığın siyasi çekişme meselesi haline getirilmemesi gerektiğini kaydeden Demircan, "Kanser milli bir meseledir. Meme kanserinde 2 milyon 200 bin, rahim ağzı kanserinde yaklaşık 3 milyon, kalın bağırsak kanserinde yaklaşık 2 milyon tarama gerçekleştirildi. Toplam 7 milyon kanser taraması yapıldı. 2018 yılı içinde bu sayıyı 9 milyona ulaştıracağız" dedi.

PATENT KORUMASI KALKMIŞ İLAÇLARI ÜRETİYORUZ

İlaç konusunda daha fazla bilimsel ve yerli çalışma yapılmasının önemine dikkat çeken Demircan, "İlaçta elbette tüketimdeki ürünlerin yüzde 80'ini yerli üretiyoruz ama bu bizi fazla sevindirip 'İyi yerdeyiz' dedirtmesin. Patent koruması kalkmış ilaçları üretiyoruz. Biz şu anda patentli bir ilaç piyasaya sürebilmiş değiliz. Bu da bilimle ilgili boşluğu doldurmamız gerektiğini gösteriyor. Tüketilen 100 ilacın 80'ini Türkiye'de üretirken ödeme bazında kalan yüzde 20'ye yüzde 50'lik ödeme yapıyoruz. Çünkü onlar patentli ilaçlar. Sağlıkla ilgili cihazların üretiminde yerli sanayi yüzde 15 desteğe sahip. Dışa bağımlılığı azaltmanın peşindeyiz" diye konuştu. Demircan, kanserde terminal dönem olan palyatif bakım yataklarının sayısını 4 bine çıkaracaklarını söyledi.

adminadmin